Connect with us

Hi, what are you looking for?

Rețete vechi

Umplutul covașei

Interior cu o fată care gătește, Knud Erik Larsen, 1865-1922

În ziua de Ovidenii, precum am pomenit, dar mai ales la Andrei de iarnă, femeile umplu, adică fac covașa, în chipul următor :

Se iau două câtimi deopotrivă, una de făină de păpușoi cernută prin sâta cea deasă și alta de făină de grâu, se pun într-un vas, se amestecă bine și amestecul acesta se opărește cu apă clocotită. După ce se face subțire, ca să curgă dintr-o sticlă, punându-o acolo, se mestecă iarăși bine, se acopere și se lasă astfel cam două ceasuri. În acest timp, se pune apă pe foc, ca să se încălzească puțin, și se toarnă peste aluatul subțire, care se pune într-o putină, mestecând-se iarăși până ce se face subțire ca terciul sau cirul de mămăligă. Putinica nu se umple până sus, ci se lasă cam șase palme deșartă, căci amestecul acesta fierbând, fermentând, ar da afară. Putina se așează la un loc călduț, unde stă până a doua zi.

Amestecul acesta, covașa, se ia a doua zi din putină și se pune într-un ceaun mare, care se așează pe un foc potrivit, ca să măi fiarbă și să se mai îngroașe. În timpul fierberii, să se amestece neîncetat, căci ceaunul se arde repede pe fund și astfel covașa se afumă.

Gustul acestei covașe este dulce-acriu, sămănând puțin cu cel al bragei.

Covașa se împarte prin vecini, cu strachina sau oala, care se duce acasă. Pomana aceasta se face pentru ca vacile să fie lăptoase, iar laptele să fie smântânos.

Prin unele părți din județul Tutova, covașa se cheamă bragă și se pregătește în chipul următor :

Se ia făină de popușoi, se opărește ca pentru mălai, se coc două mălaie, iar alte două se lasă necoapte. Mălăele coapte se lasă să se răcească și apoi se frământă într-o putină, unde se toarnă și cele crude, mestecând-se bine. Amestecul acesta se opărește cu apă clocotită, se amestecă din nou și se pune la un loc cald, având grijâ de a pune și câteva felii de lămâie.

A doua zi e bună de băut.

Prin unele părți din județul Covurlui, se crede că fiecare om este dator să mănânce covașă, în ziua de Sfântul Andrei, pentru ca să fie ferit de strigoi.

Sărbătorile românilor, Tudor Pamfile, 1910

Dacă ți-a plăcut, îți recomand să te abonezi, ca să nu pierzi și alte rețete

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.878 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Leacuri vechi

Profesorul Marcel Labbe a botezat cu un nume medical de fagomani pe cei oameni mâncăcioși, cari cred că trăiesc pe lume numai pentru a...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.443 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.844 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...