Copile dragă! mâne se deschide școala și toți copiii de etarea ta se ducu să înceapă a învăța. Copilulu prin învățătură se face cu-minte.
În școală, copiii ședu pe nisce scaune lungi (bănci) unulu lângă altulu ; ei nu se joacă, ci stau binișoru cu ochii îndreptați spre învățătoru. Acesta li vorbește despre tată și mamă, despre frați și surori, despre animale mari și mici ; despre florile din grădină și li spune istorioare frumoase despre țară și bunulu Dumnedzeu.
În timpul acesta toți copiii ascultă cu luare aminte, silindu-se care-de-care, să răspundă mai de grabă la întrebările învățătorului.
Învățătorul laudă pe asemenea copii ; Și ei avându mare bucuria de aceasta, se silescu și mai multu, și uită de jocurile loru de afară!
– Tată, mi-aru plăce și mie să audu și să învățu nisce lucruri atât de frumoase!
– Dacă ai plăcere, haide la școală și vei învăța! Dar’ să scii dragulu meu : că școlarii cari nu suntu cuminți, ascultători și silitori, nu învață nimica și învățătorulu nu-i laudă ; ba chiaru și părinții loru, audzîndu că nu se silescu, și nu-i mai iubescu! Pe copiii leneși nu numai oamenii, dar’ nici paserile nu-i laudă.
Ascultă, cum dojenesce cuculu pe unu copilu, care gândia să nu meargă la școală, ci să-și petreacă toată dziua numai cu jocuri pe afară ca un leneșu.
Copilulu și Cuculu.
Nu mă ducu astă-dzi nici cum la clasă! Eu potu fi veselu și lângă casă, Potu juca singuru până în seară. Chiar în odaiă, ca și afară :, Dar' oare cartea ce-mi folosește? Unu copilu astu-feliu gandindu vorbesce, Ș'avându mai multe elu cărți în mână, Stă lângă casă chiaru în grădină. Însă și cuculu lui îi răspunde : Tu vrei aice a te ascunde? Crede-mă, crede, drăguță frate, Cu asta'i face, o! mari păcate! Căci eu, ca tine prin nesilință, Amu remasu, iacă, în nesciință Ș'acum mă crede, fără' ncetare, Amu să cantu una, totu o cantare! Copile, du-te și'nvață bine, Căci și la jocuri iar' rândulu vine.
Copiii nesilitori rămân proști.
Ceea ce poți face astă-dzi, nu lăsa pe mâine.
Metodă nouă de Scriere și Cetire pentru usulu clasei I primară de Ion Creangă, 1868
„Metodă nouă de Scriere și Cetire pentru usulu clasei I primară” de Ion Creangă, 1868
- Lăsați Copiii Să Se Frigă!
- Sfaturi Pentru Un Tânăr Care A Terminat Școala.
- Nebunia Sexuală A Tinerilor
- altele
Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .
