Connect with us

Hi, what are you looking for?

Rețete vechi

Supă a la Camerani

Andre Gill, Caricatura baronului Léon Brisse din La Lune, 14 aprilie 1867

Domnule baron,
Ca vechi cunoscător în ale mâncării, al cărui stomac, vai! este astăzi puțin blazat și foarte obosit, apelez la dumneavoastră pentru a regăsi rețeta renumitei Supe ”a la Camerani”, pe care aș dori să o mai gust odată, – poate pentru ultima oară.
Atât cât îmi amintesc, macaroanele de foarte bună calitate și ingredientele cele mai delicate constituiau baza ei. In 1806, supa costa aproximativ 3 ludovici de persoană etc., etc.

La această scrisoare, baronul Brisse răspunde:

Strigătul din inimă al corespondentului meu este irezistibil. Mă grăbesc să-i satisfac cererea, și aceasta cu atât mai mult cu cât fără a schimba nimic din rețeta data de Grimonnd de la la Reyniere, vreau să o introduc în bucătăria obișnuită și să popularizez ilustra supă celebrată de alți poeți. Baza acestei supe, inventată de dl Camerani, vechi angajat al Comediei italiene, unul din cei mai erudiți cunoscători ai artei culinare, se compune din ficăței de pasăre. Dacă sunt frumoși, este suficient unul de persoană, și nu este nici dificil nici prea scump sa-i cumperi de la prăvălie.

În funcție de numărul mesenilor, se fierbe în apă cu sare cantitatea necesară de țelină, varză, morcovi, gulii și praz. Se scot legumele, se scurg și se toacă mărunt. Se pun apoi la foc, într-o cratiță, cu o bucată bună de unt, sare și piper; se lasă sa se pătrundă la foc mic și, cu câteva minute înainte de a fi gata, se amestecă în ele ficatul de pasăre tocat.

În același timp, se fierb, se strecoară și se scurg macaroanele și se rade brânza de parmezan.

Se ia apoi o supieră care poate fi pusă pe foc, se unge cu unt și se pune pe fundul ei un strat de macaroane, apoi un strat de tocătură, în sfârșit, un strat de parmezan ornați cu câteva bucățele de unt; se continuă apoi în aceeași ordine până se umple vasul, având grijă ca ultimul strat să fie din brânză. Se pune, după aceea, supiera la foc mic și se lasă până când toate ingredientele sunt bine pătrunse; se servește.

Acesta este, spune Grimod de la Reyniere, un fel de mâncare delicios și cauza unui mare numar de indigestii.

Dumnezeu să vă păzească, prietene cititor.

Alexander Dumas ”Dicționar de artă culinară

Dacă ți-a plăcut această rețetă, îți recomand să te abonezi, ca să nu le pierzi pe următoarele.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 4.655 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Strigoi

Vizualizari: 2.677 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.690 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.177 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...