Domnule baron,
Ca vechi cunoscător în ale mâncării, al cărui stomac, vai! este astăzi puțin blazat și foarte obosit, apelez la dumneavoastră pentru a regăsi rețeta renumitei Supe ”a la Camerani”, pe care aș dori să o mai gust odată, – poate pentru ultima oară.
Atât cât îmi amintesc, macaroanele de foarte bună calitate și ingredientele cele mai delicate constituiau baza ei. In 1806, supa costa aproximativ 3 ludovici de persoană etc., etc.
La această scrisoare, baronul Brisse răspunde:
Strigătul din inimă al corespondentului meu este irezistibil. Mă grăbesc să-i satisfac cererea, și aceasta cu atât mai mult cu cât fără a schimba nimic din rețeta data de Grimonnd de la la Reyniere, vreau să o introduc în bucătăria obișnuită și să popularizez ilustra supă celebrată de alți poeți. Baza acestei supe, inventată de dl Camerani, vechi angajat al Comediei italiene, unul din cei mai erudiți cunoscători ai artei culinare, se compune din ficăței de pasăre. Dacă sunt frumoși, este suficient unul de persoană, și nu este nici dificil nici prea scump sa-i cumperi de la prăvălie.
În funcție de numărul mesenilor, se fierbe în apă cu sare cantitatea necesară de țelină, varză, morcovi, gulii și praz. Se scot legumele, se scurg și se toacă mărunt. Se pun apoi la foc, într-o cratiță, cu o bucată bună de unt, sare și piper; se lasă sa se pătrundă la foc mic și, cu câteva minute înainte de a fi gata, se amestecă în ele ficatul de pasăre tocat.
În același timp, se fierb, se strecoară și se scurg macaroanele și se rade brânza de parmezan.
Se ia apoi o supieră care poate fi pusă pe foc, se unge cu unt și se pune pe fundul ei un strat de macaroane, apoi un strat de tocătură, în sfârșit, un strat de parmezan ornați cu câteva bucățele de unt; se continuă apoi în aceeași ordine până se umple vasul, având grijă ca ultimul strat să fie din brânză. Se pune, după aceea, supiera la foc mic și se lasă până când toate ingredientele sunt bine pătrunse; se servește.
Acesta este, spune Grimod de la Reyniere, un fel de mâncare delicios și cauza unui mare numar de indigestii.
Dumnezeu să vă păzească, prietene cititor.
Alexander Dumas ”Dicționar de artă culinară”
Dacă ți-a plăcut această rețetă, îți recomand să te abonezi, ca să nu le pierzi pe următoarele.
