Connect with us

Hi, what are you looking for?

Scoala veche

Stropi de rouă spirituală

Grant Wood, American Gothic, 1930

Cu drept cuvânt, spune Auguste Comte, că ar trebui să numim veterinari medicii aceia, care nu se uită decât la animalul din om și parcă habar n’au de însemnătatea sufletului din gospodăria naturii trupești.

E o experiență generală a tuturor oamenilor plini de viață și căreia i-a dat glas Goethe : înfrânarea sexuală are o înrâurire tainică, dar nemăsurată, asupra intensității și elasticității tuturor funcțiilor intelectuale. În acest înțeles vorbește și don Carlos al lui Schiller despre aceia care „își risipesc în îmbrățișări destrăbălate puterea bărbătească, jumătatea cea mai bună a spiritului lor„. Și, apoi – știa cu mult înaintea creștinismului – că înfrânarea dezvăluie daruri și puteri sufletești deosebite. Adevărul acesta e uitat de aceia, care privesc chestiunea vieții sexuale numai din punct de vedere fiziologic.

Legământul căsniciei nu este un simplu act civil, sau bisericesc, ci un act de dragoste – o rostire a însăși trebuinței curate și adânci de iubire.

Și poezia intimă a iubirii cere ca bărbatul să aibă stimă pentru femeia, cu care se împreună, iar lucrul acesta, dintr’un adânc și adevărat instinct și în ciuda tuturor teoriilor, se întâmplă numai acolo, unde femeia stăruie în rânduiala stabilită – care înalță legătura lor de la o comunitate de plăcere la o comunitate de viață.

O femeie poate înrâuri adânc și trainic asupra bărbatului numai prin influența ei asupra conștiinței și părții mai bune din firea lui. Pentru asta însă trebuie să stea mai sus decât dânsul.

Femeii i se interzic mai multe decât bărbatului – nu fiindcă e mai puțin – ci pentru că e mai mult decât bărbatul : noblețea are datorii.

Dacă conștiința bărbatului nu se înclină înaintea femeii, ea ajunge roaba lui, deși în afară pare că domnește.

Tocmai pentru a păstra în căsnicie nu numai credința de formă – ci și gândurile tale – ai datoria să-ți cercetezi sentimentele foarte serios înainte de-a te lega pe viață.

Disciplina sexuală este o înaltă școală pentru întreaga îndrumare a vieții. Trebuie să intri în luptă cu toate obiceiurile și slăbiciunile-ți favorite, să-ți impui sarcini serioase : să duci lipsuri, să te înăsprește, să taci, să rabzi, să declari război lenii – să faci exerciții în vederea ordinii și preciziei – în scurt, să te folosești de prilejurile cele mai deosebite, spre a te arăta stăpân pe trup și pe imbolduri, spre a obișnui spiritul să domnească, iar natura să slujească.

Asceza nu înseamnă o retragere posomorâtă din viață, ci exercițiul și oțelirea puterilor voinței, care ne dau dominația asupra vieții și asupra noastră înșine. Atare ucenicie și sporire a voinței este mai ales trebuitoare pe tărâmul sexual. Mai întâi, fiindcă aici sunt ispitele cele mai puternice.

A te înflăcăra nu înseamnă nimic : a făptui este totul.

După Cartea Vieții. O carte pentru băieți și fete. de Fr. W. Foster, Bucuresti, 1923
Culegere de Pr. V. Anastasiu-Bassarabin, 193
2

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.878 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Leacuri vechi

Profesorul Marcel Labbe a botezat cu un nume medical de fagomani pe cei oameni mâncăcioși, cari cred că trăiesc pe lume numai pentru a...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.443 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.844 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...