Connect with us

Hi, what are you looking for?

Rețete vechi

Specialitatea casei : Slatina, Făgăraș, Alexandria

Slatina, podul peste Olt, 1920-25

Urmare

Slatina

În frumosul oraș de pe Olt se poate servi „specialitatea casei” și la restaurantul „Union”. Am ales două exemple :

Ghiveci slătinean

5 porții

Ficat de vită 300 g, ulei 0,175 l, ceapă 200 g, morcov 200 g, cartofi 400 g, ardei gras 100 g, varză acră 200 g, usturoi 20 g, fasole verde conservată 200 g, roșii conservate 200 g, orez 100 g, verdeață o legătură, piper, sare.

Mod de preparare

Ficatul se taie, câte patru bucăți pentru o porție. Se prăjește. În uleiul fierbinte, separat, se prăjește și ceapa tăiată mărunt. Se adaugă apoi orezul ales și spălat și se stinge cu bulion dizolvat în puțină apă. Tot separat se taie în felii morcovul, varza, ardeiul gras. Se călesc și acestea în grăsime, după care se pun la fiert. După ce au fiert, se ia o tavă, în care se amestecă cu ceapa și orezul și fasolea. Se pun piper pisat și usturoiul, tot pisat. Deasupra se pun cartofii tăiați în cuburi și prăjiți separat și câte o roșie. Se pune totul la cuptor. Când este gata se porționează și se servește cald, cu verdeață tăiată mărunt deasupra.

Tochitură oltenească

5 porții

Carne de porc fără os 750 g, untură 100 g, ceapă 500, usturoi 50 g, bulion 50 g, mălai 400 g, ardei iute 25 g, vin alb 100 g, sare, piper.

Mod de preparare

Se spală și apoi se taie carnea în câte tre-patru bucăți pentru fiecare porție. Se pune la prăjit în untură fierbinte. Când este aproape gata, se adaugă și ceapa tăiată mărunt. Se călesc împreună, se adaugă bulionul și se stinge cu apă. Se lasă să fiarbă și i se potrivește gustul cu sare. Se adaugă usturoiul tăiat mărunt, piperul și ardeiul iute pisat. Se mai dă un clocot, după care se adaugă vinul. Se face mămăliguța și se servește lângă tochitură, caldă, cu sosul respectiv.

Făgăraș
Făgăraș 1900

În vechea cetate ospeția este la mare cinste, marcată și la restaurantul „Negoiul”, de exemplu, de specialități preparate de bucătarul-șef al unității :

Șnițel de vițel a la Făgăraș

5 porții

Carne de vițel fără os 600 g, untură 150 g, ouă 5 bucăți, făină 75 g, sare.

Mod de preparare

Carnea de vițel se taie în porții. Acestea se bat cu ciocanul special și se sărează. Separat se bate oul :, se trece carnea prin ou, apoi prin făină. Se prăjește în tigaie, pe ambele părți. Se servește fierbinte, cu două-trei garnituri de legume, piure de cartofi etc.

Bulz ciobănesc

5 porții

Mălai 500 g, cașcaval 400 g, smântână 150 g, unt 100 g, sare.

Mod de preparare

Se prepară mămăliga în mod obișnuit, dar cu condiția să fie mai moale. Se ia apoi cu căușul și se face un cuib în care se pune cașcaval ras. Se fac cocoloașe și se pun la tavă. Deasupra se pune untul și se dă la cuptor până se rumenește. Se servește cu smântână.

Fleică de berbec a la Făgăraș

Carne de ovine fără os 1000 g, ulei 75 g, castraveți murați 300 g, sare, piper.

Mod de preparare

Fleica de berbec, de obicei, se pregătește și să sărează. Se pune apoi pe grătarul uns cu grăsime, ca să nu se lipească. În timpul friptului se va întoarce des, ca să se frigă uniform. Se ia apoi de pe grătar și se taie în bucăți mici, ca pentru servit cu scobitoarea. Se pun la tigaie, în ulei fierbinte, se presară piper pisat și se lasă circa 5 minute. Când sunt gata se așează bucățile pe un fund de lemn încălzit și preparatul se garnisește cu castraveți murați.

Alexandria
Alexandria, Grădina publică

Și acum iată-ne pe meleaguri teleormănene, în orașul întemeiat de domnitorul Unirii. La restaurantul care poartă numele orașului se poate găsi, ca o carte de vizită, specialitatea bucătarului :

Borș a la Alexandria

5 porții

Carne de vită 400 g, morcovi 150 g, ceapă 150 g, varză dulce 200 g, cartofi 250 g, roșii 250 g, ulei 0, 050 l, leuștean o legătură, verdeață o legătură, borș 0, 700 l smântână 125 g, sare.

Mod de preparare

Carnea de vită se taie în bucăți și se pune la fiert în apă rece cu sare. În timpul fierberii se ridică spuma. Zarzavatul, tăiat julien, se călește în ulei circa 20 de minute. Se adaugă apoi ceapa tăiată mărunt. Se amestecă în zeama de carne. Când carnea este aproape fiartă se pune și varza, tăiată tot mărunt. Se lasă la fiert încă 30 de minute, apoi se toarnă borșul fiert separat și se adaugă roșiile tăiate mărunt. După ce a mai dat un clocot se pun leușteanul și verdeața tăiate mărunt. Se servește cu smântână.

Varză a la Teleorman

5 porții

Carne de porc 450 g, orez 50 g, varză acră 2000 g, ceapă 250 g, slănină afumată 50 g, bulion pastă 50 g, ulei 100 g, roșii conservate 1000 g, boia de ardei, sare, piper.

Mod de preparare

Se taie carnea și slănina în bucăți și, împreună cu ceapa tăiată mărunt, se trec prin mașina de tocat, apoi se călesc. Separat se alege orezul și se fierbe, iar după ce s-a răcit se amestecă cu carnea tocată și se pun sare și piper pisat. Se curăță și varza, se taie julien și se adaugă în sosul pregătit separat, din ulei și roșii cu bulion. Se stinge cu zeamă de varză sau apă. În sosul astfel pregătit se fierbe varza până se înmoaie. Se ia apoi un vas și se așează, mai întâi un strat de varză călită, apoi unul de carne ș. a. m. D. Ultimul strat trebuie să fie tot de varză. Sosul se toarnă deasupra. Se dă la cuptor și se lasă o oră. La servire se adaugă și roșii conservate.

Urmează

Bucătăria românească și sănătatea omului. 1975

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.930 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.879 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...