Craiova
Ospeția orașului Băniei se simte de cum ajunge vizitatorul în gară. Restaurantul „Feroviarul” îi întâmpină pe consumatori cu specialități tipice :
Gustare doljeneacă grăbită
5 porții
Carne de porc fără os 1500 g, bulion de pastă 200 g, roșii 500 g, ulei 200 ml, usturoi 100 g, cimbru, piper, sare.
Mod de preparare
Se taie carnea în opt-zece bucăți pentru fiecare porție și se prăjește în ulei încins. După ce s-a prăjit se adaugă pasta de bulion, stingând cu supă de oase. Se lasă să fiarbă circa 20 de minute. Se adaugă apoi usturoiul tăiat mărunt, piperul, cimbrul și sarea. Roșiile se zdrobesc și se adaugă la sos. După 10 minute se ia de pe foc și se poate servi cu verdeață tăiată mărunt și cu mămăliguță caldă.
Ghiveci oltenesc din pește
Pește fără cap 1500 g, praz 500 g, ulei 200 g, cartofi 3000 g, vin alb 0,100 l, ardei gras conservat 100 g, icre de pește 100 g, roșii conservate 250 g, morcovi 300 g, usturoi 50 g, cimbru, sare, piper.
Mod de preparare
Se curăță peștele și se spală bine. Se taie în porții. Se curăță apoi prazul, ardeiul gras și usturoiul :, se taie julien, iar cartofii se taie în sferturi. Se pun legumele la fiert. Când apa scade se adaugă cimbrul, vinul și piperul pisat mărunt. Se dă la cuptor pentru cca 30 de minute. Se scoate de la cuptor, se adaugă icrele preparate cu ulei și bucățele de pește fript pe jumătate. Se așează pe fiecare bucată de pește câte o roșie și se dă din nou la cuptor, unde se mai lasă circa 15 minute.
Când este gata, se servește cu verdeață tăiată mărunt deasupra.
Potpuriu a la Craiova
10 porții
Ficat de porc 400 g,, rinichi de porc 400 g, mușchiuleț de porc 400 g, mușchi de vită 400 g, fudulii de porc 400 g, pâine albă 500 g, ulei 200 g, usturoi, cimbru, coriandru, sare.
Mod de preparare
Toate produsele de carne se taie în bucăți mici, se sărează și se pun la frigare pe frigărui din lemn. Din usturoiul pisat se face un sos, cu cimbru, coriandru, sare, ulei și piper. Se taie franzela în felii, li se scoate miezul, care se pune la prăjit în ulei încins. Când s-au prăjit, feliile se scot pe un platou și se stropesc cu sosul de usturoi. Pe fiecare cruton se așează câte o bucată de carne friptă. Se servește cald.
Fudulii la grătar cu costiță afumată
10 porții
Fudulii de porc 1500 g, costiță afumată 200 g, piper, sare.
Mod de preparare
Se taie fuduliile în lung și se curăță de pielițe. Se împănează apoi cu costița afumată, tăiată în felii subțiri. Se pisează piperul și se presară, împreună cu sarea, înainte ca fuduliile să fie puse la grătar. Se servesc calde.
Popas la Buzău

Restaurantul „Dunărea” din Buzău își face o frumoasă reclamă prin bucătarii săi, atrăgând consumatorii cu produse lăudate. Vă puteți delecta aici cu :
Tocană ca la Buzău
5 porții
Ficat de porc 100 g, rinichi 100 g, carne de porc fără os 250 g, carne de vită fără os 250 g, inimă de porc 100 g, ceapă 800 g, ulei 100 g, vin 0, 050 g, bulion 50 g, ardei gras 150 g, ardei iute 50 g, cimbru, usturoi 25 g, piper, sare.
Mod de preparare
Se taie carnea de porc și de vită în bucăți. Se spală bine, se lasă la scurs și i se dă sare. Se prăjește carnea în untură. Rinichii se opăresc, pentru a li se îndepărta mirosul. Se taie apoi inima și ficatul în bucăți. Se amestecă cu rinichii, se sărează și se pun la prăjit, peste carne.
Bucățile de carne se scot din cratiță și untura se strecoară. În ea se călesc ceapa tăiată mărunt și ardeiul gras. Se sting cu bulion diluat în supă de oase sau cu puțină apă caldă, cu boia. În sosul rezultat se pun carnea și măruntaiele, usturoiul curățat și tăiat mărunt, ardeiul iute, cimbrul. Se potrivește gustul cu sare și piper. Se adaugă vinul și se lasă să fiarbă 30 minute. Când este gata se servește cu mămăligă caldă.
Tuslama populară
5 porții
Burtă de vacă 450 g, picioare 1700 g, usturoi 50 g, hrean 150 g, sare
Mod de preparare
Se curăță bine burta, răzuind-o și spălând-o. Picioarele de vită se pălesc și se răzuiesc, ca să iasă albe. Se opăresc împreună cu burta. După ce au fost opărite, se spală bine cu apă rece și se pun la fiert. Se lasă să fiarbă până sunt gata. Se scot apoi din oală și se lasă la răcit. Când s-a răcit, burta se taie în pătrate. Carnea de pe picioare se scoate de pe os, se taie în bucăți și se pune lângă burtă. Zeama rezultată de la fierbere se strecoară și se toarnă peste carne. Se lasă la fiert circa 30 minute. Se adaugă usturoiul pisat cu sare și puțină zeamă de carne. Hreanul se curăță și se rade separat. Când tuslamaua și-a căpătat aroma de usturoi, se scoate și se porționează. Se servește cu mujdei și hrean.
Ciulama ca la Cernavodă
5 porții
Pasăre 750 g, untură 100 g, făină 200 g, unt 50 g, ciuperci 250 g, morcovi 100 g, țelină 50 g, ceapă 50 g, sare
Mod de preparare
Se curăță pasărea de fulgi, se trece prin flacără și se spală bine. I se scot intestinele și se pune la fiert împreună cu zarzavaturile, ceapă și sare. Separat, se călește ceapa și se rumenește faina, în untură fierbinte, amestecand continuu. Ciupercile se călesc separat, după ce au fost unse cu unt. Se sting cu zeamă de la pasăre, strecurată în prealabil. Se amestecă și se lasă să fiarbă 30 de minute.
Când este gata se servește pe un platou sau pe farfurii, împărțită în porții. Se acoperă cu ciulama de ciuperci. Alături se pune mămăliguță. Ciulamaua se stropește și cu unt topit.
Bucătăria românească și sănătatea omului. 1975
Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .
