La Slobozia sau la Călărași
Bărăganul, pe unde a colindat Odobescu, scriind-și minunata sa povestire vânătorească, cu dropii și păsări ale câmpului, își are frumusețea și ospeția lui. În hanurile care te întâmpină la drumurile lungi, într-o margine de pădurice de salcâmi, la malul unei bălți, în orășele înnoite, în Slobozia sau la Călărași, restaurantele primesc oaspeții cu diverse specialități. Preparatele de pasăre s-ar părea că sunt ceva specific. Iată :
Pui a la Ialomița
Pui 750 g, ficat de pui 250 g, piept de pui 250 g, fasole verde 150 g, ceapă 100 g, cartofi 1000 g, mazăre 150 g, morcovi 250 g, unt 100 g, untură 100 g, ouă 2 bucăți, verdeață, sare, piper.
Mod de preparare
Se curăță puiul de pene, se trece prin flacără, se spală bine și i se scot măruntaiele. Se spală în interior ; se taie apoi ficatul și pieptul în bucăți și se călesc cu ceapă tăiată mărunt. După călire se lasă să se răcească și se trece prin mașina de tocat. Se pun sare, piper pisat și ouă. Se amestecă bine și se umple puiul cu această pastă. Se coace, se unge cu untură, se mai dă un praf de sare și se dă la cuptor.
Se fierb separat cartofii în coajă, bine spălați, să nu aibă impurități, căci morcovul se pune la fiert, o dată cu ei, dar curățat. După ce au fiert se lasă să se răcească. Cartofii se curăță și se taie în felii ; morcovii la fel. Se amestecă apoi cu mazărea și fasolea fiartă, se dă sare și se pune totul deasupra puiului. Se ține la cuptor 10 minute. Când puiul s-a rumenit se scoate și se servește cu garnitura de legume.

Pui umplut a la Călărași
5 porții
Pui 1500 g, untură 100 g, pâine albă 250 g, ouă 2 bucăți, ceapă 100 g, lapte 100 g, verdeață, sare, piper.
Mod de preparare
Se curăță puiul, se trece prin flacără, se spală bine. I se scot intestinele și plămânii. Apoi, fără a se atinge pieptul, se scot și oasele. Ficatul și carnea rezultată de la dezosare se toacă și se călește cu ceapă tăiată mărunt. Se amestecă cu pâine înmuiată în lapte și stoarsă și se mai lasă puțin la foc, cu ceapă prăjită. Separat se bate un ou, se pun sare, piper, verdeață și un ou fiert tare și tocat mărunt. Compoziția se amestecă până se obține o pastă. Se lasă la cuptor într-o tavă cu untură. Se lasă la cuptor 40 de minute. În timpul friptului se unge din când în când cu untură și cu jiu. Când este gata, se scoate și se servește cu garnitură de piure de cartofi.
Târgul Secuiesc

Un dejun la restaurantul „Parc” te introduce în lumea preparatelor culinare cu specific local :
Gulaș secuiuesc
5 porții
Carne de porc fără os 750 g, untură 85 g, ceapă 150 g, varză tocată 1500 g, smântână 100 g, boia de ardei, sare, piper.
Mod de preparare
Carnea de porc se taie în porții, se spală și i se dă sare. Se pune la prăjit, nu prea mult, se scoate într-un vas separat și untura rămasă se călește ceapa tăiată mărunt. Când s-a rumenit se stinge cu zeamă de varză și boia. Se poate stinge și cu puțină apă. Se adaugă în acest sos varza tocată și se lasă să fiarbă circa 30 de minute. Apoi se amestecă cu carnea și se potrivește gustul cu sare și piper. Se pune din nou la fiert. Se servește cu smântână deasupra.
Mușchi cu sos de vin și macaroane
5 porții
Carne de vită fără os 650 g, morcovi 75 g, untură 75 g, ceapă 75 g, țelină 50 g, bulion 50 g, usturoi 50 g, făină 50 g, macaroane 200 g, unt 50 g, vin 50 g, cașcaval 100 g, cimbru, piper, sare.
Mod de preparare
Carnea de vită nu se porționează și se împănează de la început cu felii de usturoi. I se dă sare și se pune la rumenit într-o cratiță cu untură încinsă. Se scoate și în untura rămasă se călește faina, la care se adaugă morcovii tăiați julien, țelină și ceapă. Când s-au rumenit, se sting cu bulion și supă de oase. Se adaugă carnea, cu cimbru, piper și sare. Se lasă la fiert până este gata. Se scoate carnea și se taie felii. Sosul se strecoară. I se adaugă vin și se mai dă puțin la fiert. Macaroanele se fierb în apă cu sare, se răcesc și se pun într-o cratiță cu unt fierbinte, în care se amestecă. Se servesc ca garnitură la gulaș.
Timișoara

Și în cetatea de pe Bega se oferă consumatorilor produse și preparate alese ale artei culinare. Un popas la restaurantul „Cetății”, spre exemplu, te va edifica asupra măiestriei bucătarilor.
Frugaruia cramei
5 porții
Cotlet de porc 300 g, antricot de vită 250 g, ficat de porc 250 g, rinichi de porc 200 cabanos 300 g, șuncă de casă 150 g, roșii 250 g, ceapă 250 g, ulei 50 g, bulion pastă 25 g, sare, piper.
Mod de preparare
Sortimentele de carne pregătite se taie în felii și se condimentează cu sare și piper pisat. Roșiile și ceapa se taie în felii. Se înșiră pe o frigare, alternativ, carnea, ceapa și roșiile. Se unge totul cu ulei și se frige pe grătar. Se servește cu diferite garnituri, de legume, orez etc.
Mușchiulețul „Cetății”
10 porții
Mușchi de porc 1600 g, slănină afumată 500 g, usturoi 200 g, ouă 10 bucăți, ulei 200 g, cașcaval de Olanda 100 g, sare
Mod de preparare
Mușchiul de porc se crestează cu cuțitul și se împănează cu slănină afumată, tăiată julien, și cu căței de usturoi. Se dă sare și se frige la grătar, până se pătrunde bine. Se presară apoi o omletă dintr-un ou pentru fiecare porție și se îmbracă mușchiul. Se aranjează totul pe un platou, cu garnitură după gust și deasupra se presară cașcavalul ras.
Bucătăria românească și sănătatea omului. 1975
Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .
