Connect with us

Hi, what are you looking for?

Placeri vechi

Somnul

Gyula Benczúr (1844 -1920), Hypnos (Vis)

De fapt somnul nu este altceva decât o funcție organică, ca și circulația sau respirația. Totuși el reprezintă niște manifestări atât de stranii, se înconjoară de împrejurări atât de misterioase și răspândește atâta binefacere în întregul organism – pricinuid uneori și teroare – încât s-a bucurat de o reputație și atenție specială sau excepțională la toate popoarele și religiile.

Mitologia primitivă i-a consacrat cea mai înaltă demnitate, i-a ridicat statui și l-a portretizat sub diverse forme ; deși nu avea nevoie de o asemenea reclamă, întrucât el se bucură de o notorietate universală.

Aceste fantezii ale artiștilor de altă dată, dă celor de astăzi o notă despre rolul ce somnul juca în imaginația oamenilor antici.

Odinioară era privit sub un aspect poetic, când ca o pasăre nocturnă, când ca un geniu în alb, când altfel, care în tăcutul lor zbor, atingeau frunțile omenești și ale animalelor chiar, cu o ramură muiată în apa Lithe_ului (fluviu uitării) provocând ațipirea, somnolența sau împăienjenirea ochilor, prin îngreunarea pleoapelor ; apoi când ca un june imberb, surâzător și înzestrat cu aripi și cu niște ochi ușor întredeschiși, languroși, somnoroși, când ca un bătrân obosit ce dormita rezemat într-un baston de călătorie.

Vechii poeți considerau că somnul ar fi fost frate cu moartea, fii ai nopții și a beznei din infernul păgân.

Homer atribuia somnului – ca locuință – insula Lemnos, una din insulele mării Egee, – azi Arhipelagul – unde există un labirint tot atât de vestit ca și acel al Minotaurului din Creta.

Lucian, un alt poet, își imagina O insulă a viselor, unde somnul ar fi locuit împreună cu visele și de unde seara zburau deasupra câmpiilor și orașelor, pătrunzând în locuințele tuturor – în palate ca și în bordeie – și provocau viziuni fie fericite, fie penibile.

Totuși nicăieri nu s-a stabilit un cult al somnului, nefăcându-i-se – ca și la alți zei – nici un templu, nici altare, nici preoți, nici sacrificii… nici măcar o libațiune.

Noi mondenii însă, am ajuns să-i facem niște strașnice libații…, sau când îi simțim refractarul său refuz de a ne vizita, sau când vinul și femeia.., poker-ul sau viciul ne fac să-i uitam existența, apelăm apoi la fierturi calmante sau la buline anestezice.., iată tot ce-i rezervam azi.

De altfel noi înșine suntem vinovați de frecventa lui absență, căci traiul modern este atât de supra_împovărat de plăceri sau de afaceri – care adesea se contopesc ca rezultat, – întrucât zilele nu ne sunt îndestulătoare pentru plăceri sau agonisirea confortului nostru!

Noi trăim aproape o dublă existență, ziua ca și noaptea, culcându-ne adesea la ivirea zorilor.

Cei vechi însă, care nu iubeau inversiunea legilor naturii și în candida lor simplitate nu înțelegeau alta decât că, odată cu apariția mărețului astru al zilei, visele fericite se retrăgeau în eternul lor palat și că cei doi tovarăși ai somnului rămâneau să turmenteze pe leneși.

Greșeau oare bătrânii?


Prof. Zamora, dr. în Științe Metapsihice, 1933

Hipnoterapia, Amantii Statuilor, Licuricii... alte articole

  • Ai ceva de comentat ?!! Te rog…
  • Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi (mai jos), e foarte simplu și dacă nu-ți mai place, e la fel de simplu să te și dezabonezi.
  • Și daca mai ai timp îți mai recomand să răsfoiești paginile de Facebook și de Instagram (și mai jos), că și acolo sunt niște vechituri interesante, altele decât cele de pe aici.
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.930 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.879 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...