Connect with us

Hi, what are you looking for?

Leacuri vechi

Sifilisul și prostituția

Francisco de Goya, Maja dezbrăcată, 1797-1800

Mulți tinerii care au o adevărată groază de boli venerice cred că prostituatele fiind examinate la date fixe de către medici, le oferă o garanție, o siguranță oarecare că nu sunt contaminate.

Or, tinerii să părăsească această credință și încredere și să știe că prostituatele oficiale și mai cu deosebire cele clandestine construiesc focare de difuzare a sifilisului și a blenoragiei.

Oricât de multe statistici s’ar face, nu se poate preciza numărul prostituatelor (mai ales a celor clandestine). Prostituatele cele mai tinere, fără experiență și neîndemânatice, sunt mai toate atinse de sifilis. În Franța se socotește că ar fi aproximativ 180,000 prostituate sifilitice.
Acest proletariat al iubirii constituie deci un focar permanent de infecție.

Dar oare prostituatele înscrise nu sunt supuse unui examen medical?

Se fac aceste examene la diferite dispensare, dar numărul femeilor pe care un medic are să le examineze este atât de mare, încât abia are vreme medicul să piardă un minut, două minute pentru o prostituată.

Examinarea se face la organele interne genitale și în cavitatea bucală și prostituatele pot ascunde, spăla „maquilla” atât de îndemânatic, ca acele leziuni să nu fie observate în acest examen pe repezeală.

Oricât de insuficient ar fi acest control medical, el nu trebuie să fie desființat, căci tot descoperă destule cazuri de boli venerice.

Problema prostituției, regulamentare, controlul, supravegherea ei constituie una dintre problemele cele mai importante ale igienei sociale.

Oricare bărbat să nu se creadă la adăpost de boli venerice frecventând prostituatele examinate de medic și trebuie să ia toate măsurile profilactice.

Doctorul Bizard a constatat că numeroase prostituate având plăgi sifilitice destul de vizibile, tot găsesc clienți. Una dintre aceste femei fiind întrebată, răspunde : „Cea mai mare parte dintre bărbați sunt proști, încrezători, n’au idee de asemenea boli și e destul să le spun, că n’am nimic, că e o simplă bubuliță, coșuri fără importanță și ei cred„.

Din nenorocire, tot omul înfierbântat, emoționat, stăpânit de patima instinctului sexual, nu judecă cu mintea limpede, se aruncă în bratele otrăvite, ne dându-și seama de nenorocirea ce-l așteaptă, plătind mult prea scump, cu sănătatea sa, cu viitorul său, pentru o clipă de plăcere.

De aceea, îndemnăm tineretul să ia toate măsurile de profilaxie.

Iată de ce credem de datoria noastră să repetăm mereu, că raporturile cu prostituatele prezintă o primejdie permanentă și că prevenirea tineretului arătându-i-se primejdiile bolilor sexuale este o operă mare, necesară, binefăcătoare.

După Dr. P. Vachet, revista Sănătatea, 1933

Adu-ți aminte
  • Sifilisul omoară rasa!
  • Un singur pas greșit, un singur minut de uitare, e deajuns pentru contaminare!
  • Castitatea și abstinența sunt izvoare de vigoare fizică, mentală și morală.
  • Cel mai sigur mijloc pentru a ne apăra contra bolilor venerice este să nu ne expunem riscurilor.
  • Se vindecă sifilisul și blenoragia? Sigur că da, vindecarea este cu atât mai sigură și mai rapidă cu cât tratamentul începe mai devreme.
  • Tineri contaminați, nu vă căsătoriți, înainte de a fi complet vindecați!
  • Nu beți băuturi spirtoase. Alcoolul întunecă inteligența și ațâță pasiunile.
  • Alcoolul este cel mai mare acționar al caselor de toleranță.
  • Tinere, respectă pe orice femeie, precum și tu ai dreptul de a cere ca sora ta să fie respectată.

Serviciul sanitar din Quebec

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.930 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.879 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...