Connect with us

Hi, what are you looking for?

Scoala veche

Sfaturi pentru un tânăr care a terminat școala.

Evening portrait of a young man, 1913, Jolante Hesse

Cât de fericit te simți acum că ai părăsit școala, că nu mai ai grijă de examene, te simți descătușat de lanțurile grele ale lecțiilor ce trebuiau zilnic învățate. Ai o profesie, ai învățat o meserie, te simți liber de capul tău, și acum crezi că ți s-au deschis porțile largi ale libertății.

Te înșeli!

Educația ta, creșterea ta, îndrumarea ce trebuie să o mai capeți n-a încetat nicidecum odată cu terminarea școlii. Dimpotrivă! Abia, de acum încolo urmează să capeți educația cea serioasă. Școala și casa părintească nu au făcut decât să pună temelia educației. Clădirea urmează să ți-o construiești singur.

O, tinere! Viața îți va arunca în calea ta materiale de construcție, viața îți va pune în cale bolovani mari pe care va trebui să-i modelezi sau să-i înlături. Tu nu le vei putea ocoli ori să nu ții seama de toate aceste materiale. Clădirea vieții tale va fi terminată abia atunci când ochii tăi se vor închide pentru vecie.

Toată viața va trebui să muncești încontinuu la această măreață construcție.

Tinere! să ai ambiția de a clădi ceva măreț, ceva frumos în viață. Să nu fii laș, netrebnic, să nu construiești un bordei mizerabil și infect. Caută, tinere să utilizezi materialul de construcție ce ți-l oferă viața.

Fii un creator, nu fii un distrugător, sau unul care nu știe să-și folosească bine viața.
Vei întâlni în calea vieții tale, mulți indivizi care și-au bătut joc de viața lor și care vor boci că n-au avut noroc. Să nu le dai crezare. Dacă nu toți, dar parte dintre ei sunt vinovați de soarta lor.

Cum îți așterni, așa dormi.

Cum îți construiești viața, așa o ai. Unii nu au voință, alții nu au îndrăzneală, unii se lasă în nădejdea altora, alții însă stau neclintiți la postul și la datoria lor și sunt ca stâncile pe care nici valurile furioase ale marii nu le clintesc din loc.

Viața nu aduce libertate, ci datorii de îndeplinit, muncă, luptă neîntreruptă.

Și mai e ceva!

Să nu nesocotești pe cei care te îndrumă și te-au îndrumat! De la dânșii mai poți căpăta sfaturi și îndrumări.

Nu te crede atotștiutor, căci mai ai multe de învățat. Nu te crede mai deștept și mai învățat decât părinții tăi, căci oamenii ăștia mai în vârstă, chiar dacă n-au atâta știință ca tine, dar au cunoștințe practice din școala vieții. Ei de multe ori s-au lovit de nevoile și cerințele vieții și azi ei știu de ce trebuie să te ferești în viață.

Fii respectuos, cuviincios față de părinții tăi, care te-au născut, te-au crescut, te-au ținut la școală, ți-au înlesnit și ți-au dat mijloacele ca să poți învăța la școală și să fii om.
Câte nopți a veghiat maică-ta din cauza ta? Cate griji, câte preocupări! La câte n-au renunțat părinții tăi, de câte ori nu și-au scos din gură bucățica de pâine, ca tu să ai ce trebuie.
Să fii recunoscător! Și condu-ți altfel viața, ca să poți fi sprijinul, mângâierea, mândria părinților tăi!

Iubește-ți măicuța!

Ea stă mai presus de orice. Judecă pe prietenii tăi, pe cunoscuții tăi, pe toți cei cu care ai de a face după felul cum se poartă cu mama lor. Ferește-te de ființe care nu-și respectă mama, care nu o stimează și nu o iubește – căci acea ființă nu își va respecta prietenii, îndatoririle și e capabil de orice infamie.

Ești orbit de lumina strălucitoare a vieții. Dar pe lângă lumină este și umbră. Te bucuri de libertatea ta, libertatea ta aparentă, căci acum trebuie să iei hotărâri bărbătești. Cu cât vrei să te bucuri de multe avantaje în viață, cu atât mai multe îndatoriri ai de împlinit. În îndeplinirea datoriilor, să nu vezi o corvoadă, o povară, ci toate să le faci cu plăcere. Cere vieții tot ce vrei, dar să știi că nimic nu ți se dă ușor și benevol.

Trebuie să lupți ca să obții. Cu cât depui mai multă putere, muncă și voință, cu atât poți obține mai mult. Numai ființele slabe trăiesc din pomeni și așteaptă favoruri, cei puternici cuceresc ce vor. De aceea de timpuriu să dai vieții tale un scop pentru care să muncești și să trăiești.

Tineretul se ia după aparențe, după lux, după haine frumoase. Dar nu te socotește nimeni după îmbrăcămintea ta. Numai ce ești, ce poți, ce știi are preț. Omul capabil în haine simple e mai de preț decât fonfii îmbrăcați în haine elegante împrumutate sau cumpărate în rate.
Să te ții curat, să fii simplu și corect îmbrăcat, dar și sufletul tău să fie curat.

Ține ca corpul tău să se dezvolte, să ai o ținută demnă, frumoasă, cavalerească.

Bărbatul trebuie să aibă un corp puternic, oțelit, rezistent. Nu te maimuțări, nu te lua după modele idioate, absurde. Nu fă parte din gloata nulităților, ci caută a face parte dintre fruntași.

Fă exerciții fizice, dar nu fii preocupat doar de mușchi. Fă exerciții de respirație, ca să ai plămânii sănătoși și sângele sănătos să să circule prin venele tale.

Ia seama la vorbă, la ce vorbești și cum vorbești.

Fii clar în expunerea, nobil și generos în vederile tale. Fii om, nu brută. Când te trezești dimineața din somn fii preocupat de perfecționarea ta.

Băile, spălatul, gimnastica vocală și respiratorie te feresc de boli. Culcă-te devreme, dormi 8 ore din 24. Nu frecventa localurile de noapte cu aer viciat, cu oameni vicioși.

Fortifica-ți voința!

„Nu pot” este expresia nevolnicilor. Pentru cel care vrea ceva, nu există piedici. Voința este o putere care fortifică nu numai sufletul, dar și corpul. Voința pune în evidență și valorifică calitățile tale și poate înăbuși și îndepărta defectele tale.

Dacă ai voință și puterea de a renunța azi de la o plăcere, de a rezista unui îndemn, unei ispite, fii mândru și continuă această putere de dominație a dorințelor, a patimilor, a instinctelor și vei deveni om.

Ceea ce te hotărăști să faci, fă numaidecât, nu amâna pe mai târziu.

Revista SANATATEA, 1924

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 4.655 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Strigoi

Vizualizari: 2.677 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.690 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.177 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...