Connect with us

Hi, what are you looking for?

Moda veche

Sfaturi pentru băiat și fată

Cearta, Harrison Fisher,1877-1934

Pentru băiat : Dacă simți, că inima face tic-tac, nu te mai gândi, dacă fata are-n sac : Milioane (și alte toane) ; ci vezi de are calități ce plac și dacă crezi, că poate ieși o bună tovărășie, nu număra foile de plăcintă, fii cuminte : Ia-o de soție!

Iubește-o ca un bărbat model (fidel nici vorbă! cum în ce fel – asta te privește!). Dar ține bine minte una : Nu o plictisi într-una! Vizita mai rară, nu-i deloc amară și ține mai mult de-o vară.

Fii mereu galant, ca și un amant! Nu fă pe tiranul, nici pe grosolanul! Fii brav! Delicat să fii!… însă : fii bărbat! căci nimic mai grav, decât când în casă cocoșul se ascunde sub pat și găina cântă pe masă.

Nu te uita la alte femei frumoase, că multe din ele sunt viermănoase. Apoi să crezi : femeia nu e o cămașă, azi o iei și mâine o lepezi.

Cu tine nu fii neglijent – Cu soția să fii indulgent – cu copii să fii exigent, cu sănătatea să fii prudent – și cu prietenii din casă fii atent.

Cârciumi, cluburi-alergări nu le vizita de loc, căci ruină însemnează : patimi rele femei rele, vinuri vechi și jocuri de noroc.

Fără motive nu fii gelos – cu soția nu fii somnoros – cu vorbe dulci nu fii zgârcit – cu mici cadouri, ai nimerit.

Femeia noaptea singură n-o lăsa acasă, prieteni mai flușturatici, să n-aduci în casă. Nu te du singur pe la sindrofii – alături de tine soția… s-o ții!

Când ești necăjit – când vei fi bătrân, pe nervii tăi să fii veșnic stăpân. În zile grele păstrează-ți humorul și când pe lume nu vei mai fi, asta s-o știi : Soția ta tot te va mai iubi și într-una îți va duce dorul.

Pentru fată : Fetițo, naivă, inocentă ca un miel (?) Tu care zi și noapte visai tot de „El”, nu aștepta ca la „Cinema” nici prinț, nici milionar – căci de al de ăștia se găsesc cam rar! – Nu lua bărbat bătrân, ori cât de bogat ar fi, nici prea frumos, căci e periculos!… Ci alege unul tânăr, voinic și muncitor, că-i tocmai potrivit pentru iubit!

Acestui ales fericit, dă-i mâna pe vecie, împarte cu dansul orice va fi să fie. Fără mofturi, fără fasoane (nu te lua după sfaturi de cucoane), cu voie bună, a ta inimă să-i dai și din căsnicia ta, vezi de fă un rai.

Fii bună, duioasă, plăcută, suavă ; ascultă de bărbat-tău ; fii sinceră nevastă! Să nu crezi că cu asta, îi ești a lui sclavă! Din potrivă! De la mine s-o știi! c-abia atunci stăpâna lui vei fi!

Așa sunt bărbații! Le place să crează ca ei sunt grozavii, că dânșii dictează! Dar de când e lumea, la orice pas, femeia cea plăpânda, pe omul uriaș, l-a tot dus de nas!

Ține la casă, la buna orânduială. La cheltuieli, în toate, ține socoteală. Ia seama, la plapumă cât e de lungă. Scoate mereu, ca banii s-ajungă! Și dacă cei din piață, ori slugile te fură, soțul dumitale nu va fi rău de gură.

Fii la vreme acasă, ai grijă de masă. O mâncare bună, o guriță dulce, fericire multă între soți aduce.

Fii o mamă bună, copilașilor dragi. Fugi de amice rele, de flirturi, de cancanuri, de intrigi, de raclaje și de sulimanuri. Fii pe tine și în casă foarte curățică, iar când te îmbraci, cată în primul rând, soțului să placi.

Când pe al tău soț îl vezi iritat, când al vieții cer pare înnorat, fii tu Mângâierea, zâna cea divină, care griji gonește și dureri alină. Și atunci, drăguțo, n-ai trăit degeaba. Ai fost ca un înger veșnic adorat. Sublima fericire în lume ai gustat.

Dacă ții neapărat să afli cine e autorul, scrie-mi.

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 4.655 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Strigoi

Vizualizari: 2.677 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.690 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.177 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...