Connect with us

Hi, what are you looking for?

Superstiții

Sfârșitul lumii și Sfântul Ilie

Abonează-te la canalul de YouTube

Printre nenumăratele credințe ale poporului român cu privire la sfârșitul lumii, sunt și cele următoare:

 Prin județul Vâlcea se crede că atunci când se va înrăi lumea de tot, când se va omorî frate cu frate, când vor uita oamenii să se mai închine lui Dumnezeu și s-or abate în voia dracului, atunci se va supăra rău de tot și Dumnezeu sfântulețul, și va aduce vremea de apoi peste noi, păcătoșii. 

Dar cică Dumnezeu ne va aduce multe semne când se va apropia vremea de apoi. Așa vor fi foamete mari pe tot pământul din pricina secetelor, se vor scula limbotenii peste limbotenii și se va bate crucea dreaptă cu crucea dreaptă (creștin bun cu creștin bun), și vor fi cutremure de pământ și se vor arăta stele cu coadă și când va fi aproape de tot o să fie lumea a neamțului o să cadă frunza bradului și nu o să mai fie deloc rușinea fetelor.

Atunci Dumnezeu va lua apa de pe pământ și vinul de nu se va mai găsi apă de băut și toate dobitoacele vor muri de sete și nu se va mai găsi vin nici pentru Sfânta liturghie.

 Frunza Teiului va fi numai cât paraua și în locul apei vor ieși bani și oamenii vor alerga când vor vedea banii, socotind că e apă, dar se vor întoarce îndărăt plângând, și așa se va sătura lumea de bani, că prea își pune capul după ei. 

Atunci va fi un chin și un vai cum n-a mai fost de când lumea și Pământul; va țipa și pruncul în pântecele de maică.

Atunci va ieși și Antihârsul în lume. Și Antihârsul o să fie făcut de o fată, fără să se culce cu om.

Antihârsul va crește iute, într-o zi ca într-o săptămână, într-o lună ca într-un an, într-un an ca în zece, și când o fii de trei ani, are să fi om mare cu mustăți și cu barbă ca toți oamenii. Și atunci când o fi de trei ani, o să strângă multe spurcăciuni de oameni și o să umble cu ei prin lume.

Antihârsul o să strângă în saci bălgi de vite și de oameni și o să zică că are pâne în saci, și o să strângă în buți ud de vită și de oameni și să zică că are apă, și o să zică că acelor ce s-or închină lui le de pâne și apă. Atunci mulți oameni slabi de înger o să se închine lui, și o să le dea baligi și ud; atunci ei vor plânge și s-or căi, dar Antihârs o să-i lege și n-o să mai scape din gheara lui, și Dumnezeu s-o mânia pe ei că s-au dat în partea lui Antihârs și va fi vai de ei! Atunci toți or trebui să asculte de Antihârs, și mai bine să rabde, că mai bine le-or fi lor.

Dumnezeu va trimite pe Sfântul Ilie și pe Sfântul Petru să se bată cu Antihârs. va război pe Sfântul Ilie și-i va tăia capul, și atunci va lua și Sfântul Ilie moarte, că numai el, din toți oamenii, n-a luat moarte. Sângele lui Sfântul Ilie va fi greu și cum va pica pe pământ, pământul se va cutremura; pământul se va cutremura și mai tare din temeliile lui, că atunci se va uita Dumnezeu asupra lui, și-l va blestema, și el va lua foc și se va aprinde și va arde de nouă stânjeni și va rămâne curat cum a fost întâi.

 Atunci va arde și Antihârs cu toți oamenii lui. Dumnezeu va face altă lume nouă, ca să nu mai mănânce și să nu mai bea ca noi, și nici n-o mai fi păcătoasă ca lumea de acum.

 Pr. T. Bălășel, revista Șezătoarea, 1923

POVEȘTI * LEGENDELE OLIMPULUI * SUPERSTIȚII * STRIGOI * CURTEZANE CELEBRE * REȚETE VECHI ROMÂNEȘTI * DICȚIONAR INFERNALVRĂJITORIE * DESCÂNTECE SFATURI PRACTICE …

  • Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi.
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 4.655 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Strigoi

Vizualizari: 2.677 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.690 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.177 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...