Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sărbătorile românilor

Schimbarea la față

Ppăstorul, Robin Joyce Miller

Ziua de 6 august, când biserica noastră serbează Schimbarea la față a Domnului nostru Isus Hristos, poporul o numește Pobrejeni, Probajine, Probajeni în Bucovina, Probaje Probajeni, Pobrejeni, Probajne în Moldova, Bobreajăn, Pobreajen, Pobrejenia, Pobrejenia, Obrejenia sau Obrejenia în Țara Românească și Oltenia.

Poporul nostru crede că din această zi începe să se probajenească, adecă să se îngălbenească frunza codrului. Prin unele părți se zice chiar că în această zi se probozește câmpul și codrul.

Mai pretutindeni se crede că orișicine are datoria să se poarte bine cu ai săi, – copiii mai ales, – să fie ascultători și cuminți, ca să nu fie proboziți, – ocărâți sau mustrați în această zi, căci altfel vor fi proboziți tot anul. Îndeobște oamenii nu trebuie să se probizească, – „huiască”, între dânșii.

Prin județul Neamț, gospodarii caută să fie apucați de această zi împăcați și împăciuiți unii cu alții, căci altfel această sărbătoare îi va probozi și vor rămânea vrăjmași peste an.

Multe gospodine și câteodată și unii gospodari se păzesc ca să nu mănânce mere, pere sau perje până la această zi ; în această zi însă pot mânca, deoarece cerul este deschis. Oricum, la această sărbătoare se dezleagă, – se îngăduiește, – mâncarea poamei sau strugurilor, când se și duc la biserică spre a se sfinți.

Prin județul Tudova se zice chiar că cel ce mănâncă struguri înainte de această zi „își afurisește mațele”.

Prin Bucovina, Moșii de Schimbare la față se sfințesc, – se zice, – prin rugăciune asupra strugurilor duși în biserică, din care gustând oamenii drept nafură, se scot astfel ca pomana moșilor. Dar și afară de biserică, dau acasă matroanele această pomană de struguri ; fiindcă la Schimbarea la față se află puțini struguri prispitori, copți.

Prin județul Fălciu în această zi se duce la biserică must făcut din poamă văratecă, pentru apaos ; alții fac colivă de struguri.

Aromânii din Strumnița nu mănâncă struguri până în ziua de 6 august, cum fac și ceilalți armâni din alte părți. În ziua aceasta, fiind sărbătoarea Schimbarea la față, toți armânii care au vii aduc struguri la biserică, în străchini ori în coșuri de nuiele, și după ce preotul citește asupra strugurilor și-i binecuvântează, creștinii iau în gură câte o boabă. De aici încolo este dezlegare la mâncare de struguri.

În Moldova e obiceiul ca atunci când se ia în gură boaba din strugurul citit, se zice : „poamă nouă în gură veche”.

Deoarece în această zi din postul Sântă-Măriei nu este ingaduită mâncarea de pește și untdelemn, în cinstea Pobrejenilor, aceste mâncăruri sunt dezlegate, chiar de ar cădea într-o miercuri sau vineri. Prin Bucovina se duc faguri de miere ca colivă la biserică.

Pobrejenile socotinduse ca zi de hotar pentru vară, urmează că apele, după credința poporului, se răcesc în această zi. Cerbii le spurcă, urinându-se în ele, și deci de la această zi înainte nimănui nu-i mai este îngăduit să se scalde.

Berzele se duc, „se călătoresc”, – iar șerpii, șopârlele, gușterii și toate jigăniile intră în pământ. Care vietate nu va fi intrată până la această zi se poate omorâ ; îndeobște șerpii trebuie neapărat uciși. Dacă din întâmplare un voinic vede un șarpe și nu-l omoară, acel șarpe se va preface în zmeu. Dacă șarpele va fi văzut de o femeie și nu va fi ucis, ea va muri până la anul.

Prin Oltenia se crede că în această zi este bine ca fiecare să-și ia și să-și păstreze câte o crecuță cu șapte prune, și câteva alune într-un loc îndosit, unde nimeni să nu umble ca să le atingă ori să le strice, căci ele vor fi bune de friguri și de alte boli în timpul anului.

Prin județul Mehedinți femeile se duc la pădure și, despoiate, caută alune, pe care le culeg făcând trei închinăciune. Aceste alune sunt bune pentru friguri.

Prin județul Muscel se crede că la această sărbătoare este bine să se fure flori de tigvă, care să se plămădească în apă neîncepută. Din această apă să bea oricine chiar din această zi, ca să fie ferit peste an de bancă și alte umflături. Oricum, cel care capătă brâncă, dacă bea din această apă, se crede că se tămăduiește.

Acum se culeg de pe câmp avrămeasa, împărăteasa, mușețelul, leușteanul și usturoiul de sămulastră, precum și alte bălării, care vor fi folosite peste an ca leacuri împotriva altor boli.

Fetele nu se laie, nu se lă, căci dacă ar face astfel coadele nu le-ar mai crește, întocmai cum nici iarba nu va mai mai crește peste această zi de început al toamnei.
Prin Bucovina se mai spune că acestă zi trebuie ținută „pentru guri”.

În sfârșit, sărbătoarea aceasta trebuie ținută pentru că… trebuie ținută.

Acum vreo câțiva ani, – ni se povestește din județul Vâlcea, un om s-a dus cu carul să ia din fânul cel avea peste Olt în zăvoi. Nici n-a apucat să treacă Oltul dincolo, căci i s-a fărâmat carul, ducându-se pe apă la vale și nemaigăsind în urmă decât o roată, afară de proțap, pe care l-au scos boii înot la mal.

Sărbătorile românilor, Tudor Pamfile, 1910

Schimbarea la faţă

1 După şase zile, Isus i-a luat cu Sine pe Petru, pe Iacov şi pe Ioan, fratele acestuia, şi i-a dus, doar pe ei, pe un munte înalt. 

Acolo I-a fost schimbată înfăţişarea înaintea lor. Faţa Lui a strălucit ca soarele, iar hainele Lui au devenit strălucitoare ca lumina. 

Şi iată că li s-au arătat Moise şi Ilie, stând de vorbă cu El.

Petru I-a zis lui Isus:

– Doamne, este bine să fim aici! Dacă vrei, voi face aici trei corturi: unul pentru Tine, unul pentru Moise şi unul pentru Ilie!

În timp ce vorbea el, iată că un nor strălucitor i-a acoperit, iar un glas din nor a zis: „Acesta este Fiul Meu preaiubit, în Care-Mi găsesc plăcerea! De El să ascultaţi!,,

Când au auzit glasul, ucenicii au căzut cu faţa la pământ şi s-au înspăimântat foarte tare. 

Isus a venit la ei, i-a atins şi le-a zis:

– Ridicaţi-vă şi nu vă temeţi!

Când şi-au ridicat privirea, n-au mai văzut pe nimeni, decât pe Isus singur.

În timp ce coborau de pe munte, Isus le-a poruncit:

– Să nu spuneţi nimănui despre viziune, până când nu va fi înviat Fiul Omului dintre cei morţi!

10 Ucenicii L-au întrebat:

– Atunci de ce spun cărturarii că trebuie să vină mai întâi Ilie?

11 El le-a răspuns:

– Într-adevăr, Ilie vine, şi el va restaura toate lucrurile. 

12 Dar Eu vă spun că Ilie a venit deja, însă ei nu l-au recunoscut, ci au făcut cu el ce-au vrut. Tot aşa urmează să sufere şi Fiul Omului din partea lor.

13 Atunci ucenicii au înţeles că le vorbise despre Ioan Botezătorul.

Matei 17/1-13

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 4.655 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Strigoi

Vizualizari: 2.677 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.690 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.177 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...