Connect with us

Hi, what are you looking for?

Datini și credințe

Sănătos !!!

Fericire domestica, 1849, Lily Martin Spencer

Avea stare frumușică omul nostru, și mai ales că și-o făcuse prin muncă cinstită. Iar bucuria și mai mare, i-o făceau cei cinci copilași care-l înconjurau. Din toți însă, cel mai mic era tot sufletul lui. Obrajii bucălăi, ochii mari, vioi, te făceau să nu-l poți depărta de lângă tine.

Din agonisita lui, își cumpărase omul și un cal, ca să aibă spor în treburi, cu care nu-i era rușine să iasă prin sat. Dar… ca la orice lucru bun, trebuie să se ivească și dușmani. Și, ca să fie mai cu siguranță, avea în jurul casei câțiva câini prin care nu putea trece „nici dracul„.

Într-o noapte de iarnă, pe un viscol când să-ți fie milă și un câine să ții afară, să întâlnesc la poarta omului doi necunoscuți.
– Cine ești tu?, întreabă unul din ei.
– Eu sunt Moartea, răspunse celălalt arătându-și coasa, am venit să iau sufletul copilului celui mai mic. Dar tu cine ești?
Celălalt, mai de frică, mai din lipsă de curaj, răspunse :
– Eu… eu sunt hoț. Am venit să fur calul omului acestuia.

Mai schimbară câteva vorbe între ei și prinseră tovărășie să intre amândoi după pradă. Forțară poarta, intrară înlăuntru și hoțul, sub protecția morții care-l făcea nevăzut se urcară amândoi pe prispa casei. De aici trebuiau să se despartă.

– Cum te vei duce singur până la grajd, fără să te simtă câinii? întrebă Moartea pe hoț.
Hoțul scoase dintr-o traistă niște bucăți de mămăligă, amestecate cu câlți, zicând :
– Care câine va mânca din mămăligă, se va îneca, așa și eu voi pătrunde apoi liniștit. Dar tu cum vei face să intri în casă fără a fi simțit? întrebă hoțul pe Moarte.
– Eu, răspunse Moartea, nu intru în casă. De aici voi sufla pe gura cheii de la ușă, iar copilul va strănuta. Dacă cineva din casă va zice „sănătos”, copilul va scăpa. Dacă nu, copilul va muri.

Curios, hoțul propuse Morții să încerce ea întâi. Moartea nu se lăsă rugată, ci se aplecă să sufle. Deodată hoțul se gândi : păcat să rămână omul și fără cal și fără copil. Dar ca să nu scape chilipirul lui se gândi să scape copilul de la moarte întâi, apoi să se ducă să fure calul. Și, când termină Moartea de suflat, iar înlăuntru se auzi un strănutat, strigă cât putu :”Sănătos!”

Da’ lucru poznaș… se văzu deodată singur în fața ușii. Moartea dispăruse. Deodată câinii săriră la el, iar gospodarul nostru, trezit din somn, ieși afară și începu să-i încerce cu un băț, ciolanele. Până să se apere, până nu știu ce, luă câteva bune și numai cu greu putu domoli pe omul nostru, buimac de somn.

După ce, în sfârșit, scapă de bușeală, începu să spună omului nostru tot ce s-a întâmplat. În adevăr, a trecut noaptea fără să se întâmple vreun rău copilului, iar ca drept răsplată a dăruit calul său hoțului, care i-a scăpat copilul din mâna morții.
Și de atunci se zice că a rămas obiceiul că de strănută cineva lângă tine, să-i zici „Sănătos!!!”.

Culeasă de la Pătrașcu, Cârligele (R. Sărat), „Izvorașul”, XVI, 1937

Alte povești

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.930 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.879 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...