Connect with us

Hi, what are you looking for?

Moda veche

Prostituția sfințită la Asirieni

Negocierea, Fabio Fabbi, 1861-1846,
Căsătoria la diferite popoare

Urmare

Herodot, care este supranumit „părintele istoriei”, ne dă câteva descrieri foarte curioase cu privire la căsătorie sub numele de „prostituția sfințită la Asirieni”.

Această formă a prostituției, pe timpuri era foarte răspândită în tot orientul, și care încă n-a dispărut cu totul, este ultima stare a promiscuității primitive, păstrată în societățile civilizate.

În fiecare localitate, oraș mai mare, târg ori sat, acei care aveau fete nobile le aduceau în fiecare an într-un loc anumit, unde se adunau în jurul lor un mare număr de bărbați. Un crainic le striga pe nume și le vindea una după alta, ca la licitație. Începea cu cea mai frumoasă și după ce obținea pe ea cel mai mare preț la care se putea aștepta, le striga pe acelea care, prin farmecul fizicului lor se clasau îndată după prima.

Vânzarea se făcea cu obligațiuni exprese pentru cumpărător, de a lua de nevastă pe față. Toți tinerii babilonieni cei bogați, care aveau și ei etatea, concurau la această licitație, care era foarte animată, de oarece toți țineau să-și procure femeia cea mai frumoasă rămasă disponibilă.

Tinerii din popor, din contra, nu prea se băteau pentru frumoasele bâlciului căsătoriei, de oarece cele slute trebuiau să compenseze dezavantajele fizice printr-o sumă de bani, care reprezenta zestrea ce o aduceau bărbatului.

Îndată ce termina cu vânzarea celor frumoase, crainicul striga pe cea mai urâtă sau pe cea care suferea de infirmități, și o oferea cu prețul cel mai redus ; de oarece acest preț era numai o simplă formalitate, pentru că tânărul care o primea de soție nu plătea nimic, din contra suma fixată revenea cumpărătorului, și ea era furnizată asupra sumelor obținute din vânzarea celor frumoase ; așa că acestea din urmă contribuiau la înzestrarea fetelor mai urâte. Rostul unei estimațiuni minime a urâtei ori ai schiloadei se explică astfel : deoarece viitorul bărbat avea să primească o sumă ca zestre, era tot interesul ca suma să fie cât mai mică.

Tatăl nu avea voie să aleagă el un soț pentru fiica sa, iar tânărul care cumpăra o fată, nu putea s-o ducă la el acasă, decât dacă da și o garanție că o va lua în căsătorie.
Dacă soții nu se potriveau și nu puteau duce viața casnică în mulțumire, târgul se strica, iar tânărului i se înapoiau banii plătiți ca prețul cumpărării.

Aceasta a ținut până la căderea Babilonului, când părinții au început să-și prostitueze fetele, spre a trage foloase de pe urma acestui trafic rușinos.

Afară de această prostituție de interes, mai era, la Asirieni o lege cu adevărat foarte urâtă care instituia prostituția sfințită.

Orice femeie născută în țară, era obligată ca, odată măcar în viața ei, să se ducă la templul Afroditei, spre a se da acolo unui străin.

Femeile bogate, din dorința orgolioasă, de a nu fi socotite printre femeile din popor, se duceau până în fața templului acoperite ; ajunse aici se așezau în pragul templului, având la spatele lor un număr mare de servitori care le însoțeau. Celelalte veneau și intrau dea dreptul în incinta sfințită, o dependință a templului Afroditei, iar ca semn distinctiv purtau o panglică împrejurul capului. Unele sosesc, altele pleacă. Prin frânghii se despart locurile libere de plimbare, pentru străinii care urmează să-și aleagă femeile pentru îndeplinirea ritului infam.

Fabio Fabbi, Trei femei

O femeie care a pătruns odată în această incintă nu mai poate s-o părăsească, dacă un bărbat necunoscut nu i-a aruncat bani în poală și n-a luat-o cu el.

În momentul în care îi aruncă banii, străinul se adresa femeii alese cu aceste cuvinte : „Invoc pentru tine pe zeița Mylitta„, nume pe care Asirienii îl dădeau Afroditei. Oricât de modestă ar fi fost această sumă, femeia trebuia să o primească, legea fiind formală în această privință, iar refuzul era considerat un sacrilegiu, de oarece banii oferiți erau sfințiți.

După ce s-a achitat de datoria ce avea față de zeița dragostei, prostituata sfințită se despărțea de străin, și se întorcea acasă la bărbatul ei. Erau străini care ofereau sume mari, spre a avea pe tovarășa sa, ce o avusese pentru câteva minute să o aibă pentru totdeauna. Era o încercare zadarnică, pentru că legea pedepsea seducțiunea, care ar fi avut ca urmare stricarea căsătoriei.

Femeile frumoase scăpau iute de datorie în cinstea Afroditei ; dar cele urâte, trebuiau să aștepte mult în incinta sfințită, până găseau câte un amator ; iar legea nu le da voie să se întoarcă la bărbați și la copiii lor, înainte de a fi adus, pe altarul zeiței, jertfa curățeniei lor trupești ; de aceea se întâmpla ca cele urâte și schiloade să aștepte și trei-patru ani, până să se libereze de inflama lor obligațiune.

Urmează

Profesor Dr. Elefterescu, 1934

Dacă ți-a plăcut acest articol, îți recomand să te abonezi, ca să nu pierzi continuarea.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 4.655 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Strigoi

Vizualizari: 2.677 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.690 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.177 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...