Connect with us

Hi, what are you looking for?

Placeri vechi

Profana Phrynea

Jean-Léon Gérôme, Phryne dezvelită în fața Areopagului, 1861

Urmare

Altă curtezană celebră era Phrynea din Thespis.

Cei mai buni poeți, pictori și sculptori atenieni au vrut s-o aibă ca model, căci trupul ei era de o frumusețe desăvârșită.

Statuile lui Venus, cunoscute sub numele de Callipyge, sunt cele mai frumoase ; ele nu sunt decât copii, în total sau în parte, ale Phryneei, care nu prea își arăta grațiile trupului.

La serbările „misterelor„, din Eleusis, ea se dezgolea sub porticele templului, apărând ca o zeiță, asemenea statuilor pentru care servea ca model. La serbările numite ale a lui Poseidon și Venus, ea se dezbrăca de asemenea în mod solemn, înaintând spre mare, cu părul în vânt și cufundându-se în apă, ca și cum ar aduce omagii zeiței pe care o simboliza. La Grecii antici, zeul nu era decât un simbol.

Numeroși străini veneau la Atena, ca s-o vadă pe Phrynea ieșind din valuri, ca o nouă Venus.

Aceste strălucite izbânzi au stârnit și numeroase invidii : Phrynea a fost acuzată că, parodiind „misterele din Eleusis„, ea comitea o gravă profanare. Acuzația a fost formulată de un oarecare Eutychias, sub îndemnul rivalei sale Myrina. Tribunalul Heliaștilor (oameni ai luminii) aveau s-o judece pe Phrynea și pentru acuzația de corupere a celor mai iluștri cetățeni ai republicii.

A fost apărată de unul din amanții ei, oratorul Hyperide. I-a fost de ajuns acestuia să ridice vălul ce acoperea pe clienta lui, pentru ca judecătorii să pronunțe achitarea Phryneei.

La Greci care erau înainte de toate artiști, judecătorii au considerat minunata frumusețe a Phryneei ca un semn de favoare din partea lui Venus. Renumele curtezane spori în urma acestui proces.

Ea adună o avere atât de imensă, încât se oferi să reconstruiască pe cheltuiala sa orașul Theba, distrus de Alexandru cel Mare. Tebanii au refuzat.

După moartea ei, amanții și admiratorii i-au înălțat o statuie colosală, din aur masiv, în templul Dianei din Efes.

Urmare

Eugen Relgis, 1932

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 4.655 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Strigoi

Vizualizari: 2.677 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.690 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.177 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...