Connect with us

Hi, what are you looking for?

Moda veche

Primejdiile capriciilor modei

Frumoasa Helena de Bryson Burroughs (1869–1934)

Până unde va merge ușurința femeilor elegante, nimeni nu poate ști. În toate timpurile oamenii serioși au arătat cum modele feminine primejduiesc sănătatea!

Zadarnic toate sfaturile!

Era vorba de toalete ușoare, subțiri, expunând femeile la răceli! Apoi s-a arătat cum corsetele metalice strâng, strivesc organele interne, abdominale! S-a arătat prostia coafurilor complicate, mari, grele. Multe dintre aceste mode stupide au dispărut. Femeile inteligente s-au lăsat de ele.

Azi au apărut alte mode, de care femeile uzează și abuzează.

Auziți oameni buni, cu mintea întreagă de moda cea nouă : Femeile își lipesc gene artificiale de marginea pleoapelor și nu se gândesc cât de sensibile sunt pleoapele, cât de ușor se pot inflama. Se scoate părul din sprâncene, își rad sprincenele și socotesc femeile că prin această manoperă, devin mai… frumoase.

Dar cum ar căsca gura străbunii noștri când ar vedea aparatele de tortură, pardon! de coafură cu care se fac ondulațiunile permanente! Dau femeile tinere și bătrâne năvală la coafor, să li se facă ondulația permanentă, să nu aibă nevoie ca să se frizeze mereu.

Dar doctorii Yagne și Peguerre din Spania au semnalat accidente mortale cerebrale în urma ondulațiunilor permanente.

D-rul Feil a publicat în 10 august 1932 în „Presse medicale” din Paris observația unei copile de 13 ani, care în urmă ondulațiunenei permanente a căpătat tulburări nervoase urmate de o meningită tuberculoasaă.

Autorul se întrebă dacă nu cumva căldură provocată de ondulațiunea permanentă nu ar putea provoca la unele bolnave tuberculoasă sau pretubrculoase (dintre acestea din urmă sunt atât de numeroase printre femeile din orașe), localizări meningee sau o generalizare a tuberculozei.

În fața acestei perspective, D-rul Feil crede că ondulația permanentă ar trebui interzisă femeilor slabe, suspecte de tuberculoză. De asemenea ar trebui oprite persoanele suferinde de hipertensiune arterială, de artero-scleroză, femeile în vârstă… căci și acestea își fac ondulațiațiuni permanente.

În această scurtă înșirare a capriciilor modei, ar trebui să pomenim de tocurile înalte (cauzele atâtor boli interne de femei), ar trebui să vorbim de diferitele vopseli de păr. Ar trebui să vorbim de diferitele blănuri, gulere, ce vin în atingere cu pielea, care blănuri fiind vopsite produc boli de piele.

D-rul Gougerof a arătat cum diferite farduri, rujuri, conțin substanțe toxice.

D-rul Guillain a atras atenția Academiei de Medicină, asupra alcoolizării grave a femeilor prin diferite Coktailuri ce consumă azi femeile.

Această înșirare de mode și obiceiuri primejdioase întrece spațiul ce ne-a fost acordat. Dar trebuie să ne facem datoria, să atragem atenția cititoarelor asupra primejdiilor la care se expun urmând capriciile modei.

Ori cât de mare ar fi autoritatea noastră științifică și morală, știm bine că „ordinele” modei sunt mai puternice :, totuși noi dăm alarma! Fi-vom ascultați? E altă vorbă.

Dr. Agricola, revista Sănătatea, 1933

Din Cugetările Unui Doctor, Povestea Zamfireialte articole

  • Ai ceva de comentat ?!! Te rog…
  • Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi (mai jos), e foarte simplu și dacă nu-ți mai place, e la fel de simplu să te și dezabonezi.
  • Și daca mai ai timp îți mai recomand să răsfoiești paginile de Facebook și de Instagram (și mai jos), că și acolo sunt niște vechituri interesante, altele decât cele de pe aici.
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.930 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.880 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...