Curtezane celebre (urmare)
Lais, născută în Sicilia, a fost vândută ca sclavă pictorului Apelles. Acesta, după ce a tras toate foloasele din frumusețea modelului său, i-a dat educația necesară unei curtezane.
Stabilită în Corint, Lais și-a răscumpărat libertatea și faima ei s-a răspândit în toată lumea antică. Din Asia și Egipt, ca și din toate părțile Greciei, veneau bogați libertini, amatori pasionați.
Lais se dădea însă aceluia care îi plăcea, nu oricărui venit, chiar de ar fi fost bogat ca un Cresus.
Însuși Demosthene, oratorul mai elocvent decât Cicero, Mirabeau sau Gambetta, a trebuit să se reîntoarcă la Atena, neputând-o convinge pe Lais să-i dăruiască măcar o noapte.
Ea a avut însă o slăbiciune pentru Diogene, cinicul cu butoiul și felinarul.
Mândră de succesele ei și de aurul adunat, Lais a vrut să-l tenteze pe Xenocrate, discipol a lui Platon, cu moravuri austere, stoice. A venit într-o noapte la dânsul, s-a culcat lângă el, ațâțându-l în toate felurile. Filozoful a rămas impasibil, prefăcându-se că doarme. Umilită, Lais s-a retras, cerând răzbunarea zeilor asupra lui Xenocrate. Acesta ia răspuns însă liniștit :
– Nu știai, Lais, că astfel de glume ne lasă reci, pe noi, intelectualii?
Insă cei mai mulți intelectuali greci nu s-au arătat indiferenți față de preotesele amorului. Marele poet tragic Sophocle a trecut în istorie multe din amicele pe care le-a avut. Arustiphan și Socrate au avut aceeași amantă, pe Theidota, care l-a preferat pe ultimul. Se spune că, din cauza geloziei Arustiphan a pornit procesul împotriva marelui filozof atenian, care a știut însă să bea cu seninătate cupa cu otravă. Poetul Menandru a fost prietenul celebrei Lamia și al Glycerei, metresă de regi. Marele orator Hyperide nu-și mai număra amantele, printre care erau și Phrynea și Myrrina. Demosthene, cel mai mare orator al lumii, a acuzat-o pe Neera de nelegiuire ; ea trecea, la banchete, din bratele unuia în ale altuia, apelând la sclavi după ce comesenii cădeau extenuați.
La bătrânețe, Lais s-a dedat beției, ca să uite pe cei care o uitau. Moartea ei a fost vulgară. Corintienii, îmbogățiți de amanții lui Lais, au înălțat însă în memoria ei o statuie magnifică, cu o inscripție de recunoștință.
Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .
