Connect with us

Hi, what are you looking for?

Placeri vechi

Pretențioasa Lais

Lais din Corint, 1526, Hans Holbein cel Tânăr

Curtezane celebre (urmare)

Lais, născută în Sicilia, a fost vândută ca sclavă pictorului Apelles. Acesta, după ce a tras toate foloasele din frumusețea modelului său, i-a dat educația necesară unei curtezane.

Stabilită în Corint, Lais și-a răscumpărat libertatea și faima ei s-a răspândit în toată lumea antică. Din Asia și Egipt, ca și din toate părțile Greciei, veneau bogați libertini, amatori pasionați.

Lais se dădea însă aceluia care îi plăcea, nu oricărui venit, chiar de ar fi fost bogat ca un Cresus.

Însuși Demosthene, oratorul mai elocvent decât Cicero, Mirabeau sau Gambetta, a trebuit să se reîntoarcă la Atena, neputând-o convinge pe Lais să-i dăruiască măcar o noapte.

Ea a avut însă o slăbiciune pentru Diogene, cinicul cu butoiul și felinarul.

Mândră de succesele ei și de aurul adunat, Lais a vrut să-l tenteze pe Xenocrate, discipol a lui Platon, cu moravuri austere, stoice. A venit într-o noapte la dânsul, s-a culcat lângă el, ațâțându-l în toate felurile. Filozoful a rămas impasibil, prefăcându-se că doarme. Umilită, Lais s-a retras, cerând răzbunarea zeilor asupra lui Xenocrate. Acesta ia răspuns însă liniștit :
– Nu știai, Lais, că astfel de glume ne lasă reci, pe noi, intelectualii?

Insă cei mai mulți intelectuali greci nu s-au arătat indiferenți față de preotesele amorului. Marele poet tragic Sophocle a trecut în istorie multe din amicele pe care le-a avut. Arustiphan și Socrate au avut aceeași amantă, pe Theidota, care l-a preferat pe ultimul. Se spune că, din cauza geloziei Arustiphan a pornit procesul împotriva marelui filozof atenian, care a știut însă să bea cu seninătate cupa cu otravă. Poetul Menandru a fost prietenul celebrei Lamia și al Glycerei, metresă de regi. Marele orator Hyperide nu-și mai număra amantele, printre care erau și Phrynea și Myrrina. Demosthene, cel mai mare orator al lumii, a acuzat-o pe Neera de nelegiuire ; ea trecea, la banchete, din bratele unuia în ale altuia, apelând la sclavi după ce comesenii cădeau extenuați.

La bătrânețe, Lais s-a dedat beției, ca să uite pe cei care o uitau. Moartea ei a fost vulgară. Corintienii, îmbogățiți de amanții lui Lais, au înălțat însă în memoria ei o statuie magnifică, cu o inscripție de recunoștință.

Eugen Relgis, 1932

Urmează

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 4.655 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Strigoi

Vizualizari: 2.677 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.690 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.177 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...