Connect with us

Hi, what are you looking for?

Rețete vechi

Prepararea caşului de Stiria

Joris van Son, Natură statică cu brânză, 1650

Noi suntem dedaţi a face caş şi brânză numai din laptele cel gros, untos, al oilor, iar dacă nu avem oi, nu mâncăm caş nici brânză de cumva nu o cumpărăm cu 86- 40 coroane pondul, cum e şi în astă vreme; dacă voim însă a mânca caş mai bun la zile mari, cumpărăm de cel bun elveţian cu câte 52 coroane şi mai bine pondul, întru aceea însă noi nu punem nici un preţ pe laptele acela din care şi noi am putea pregăti caş chiar aşa de bun ca şi cel de boltă.

Acesta este laptele acru, (fără unt) care noi îl dăm de multe ori săracilor, ca un ce fără de preţ.

Acum, când mijloacele de nutremânt sunt atât de scumpe, ar fi bine se ne ocupăm şi noi mai cu deadinsul de economia de casă, şi anume din laptele cel mult acru se facem şi noi caş ca al neamţului, apoi noi să-l mâncăm pe al nostru şi ei să-şi caute norocul pe la alţi nepriceputi cu caşul lor de lapte acru.

Am cugetat a fi de lipsă să descriem şi noi (după d-l Kodermann din St.- Lndb.) modul cum se face caşul de Stiria, precum urmează :

După ce s’a luat smântâna de pe laptele acru, acesta se pune în o căldare asupra focului, ce arde încet, până ce se întărește caşul — numit brânză de vacă. — îndată ce începe zerul a fierbe se ia căldarea de la foc şi se toarnă tot ce e în ea într’un săculeţ de pânză.

Acum se tescuește zerul bine din săculeţ. După ce s’a stors bine în teasc, se ia şi se agaţă într’un cuier la aer, unde se ţine 12 ore ca să se scurgă şi mai bine zerul.

Brânza de vacă acum se scoate din săculeţ şi într’un vas curat se sfarmă cu mâna pe cât se poate de mărunt şi se frământă.

Acesta se pune acuma în o casă caldă bine, unde se stee 4—5 zile fără de a se mai mişca.

După acest timp, brânza care acum e moale şi lipicioasă ca untul, iarăşi se frământă bine sărându-se şi punând — cui îi place — şi puţină săcărea, chimen.

Acum se ia un ciubăr prevăzut la fund cu mai multe găurele mici, acesta se acoperă cu o pânză şi se aşează în el, peste pânză brânza îndesându-se bine; se acoperă cu o altă pânză, peste acesta vine un acoperiş de scândură şi pe aceasta pietre grele, ca să se apese.

Aceste ciubere cu caş se aşează în loc răcoros în vre-o cămară, unde se stee 5—6 zile.

După aceea o răstoarnă din ciubăr aşa ca să vină pe acoperişul de scândură, cu care se aşează în Ioc răcoros, dar unde umblă aerul. În 4- 5 săptămâni e dospit caşul şi se vinde Ia comercianţi ori se folosește la casă 

Câţi caşi de aceştia nu se pot face la o casă unde sunt numai 2—3 vaci cu lapte ?

Revista ilustrată, 1900

POVEȘTI * LEGENDELE OLIMPULUI * SUPERSTIȚII * STRIGOI * CURTEZANE CELEBRE * REȚETE VECHI ROMÂNEȘTI * DICȚIONAR INFERNALVRĂJITORIE * DESCÂNTECE SFATURI PRACTICE …

  • Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 4.655 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Strigoi

Vizualizari: 2.677 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.690 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.177 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...