Connect with us

Hi, what are you looking for?

Leacuri vechi

Pentru dureri de cap

Mario Tozzi, Dimineață, 1927
VIERMI ÎN CAP

Din durere mare de cap, omul poate să capete  viermi în cap. Cînd omul are viermi în cap, durerile îi sînt atît de grozave, în cît i să pare că i să desface tidva capului.

Nici un leac nu-i prieşte în asemenea caz, numai babuca îl poate face bine.

Viermii din cap să scot cu meşteşug, pe urechi. Cel ce face treaba asta trebue să fie cu mare băgare de sama ca să nu vatăme cum-va urechea celui bolnav.

Viermii din cap să scot aşa :

Să ieu beşicuri (niște fructe ale unei plante ce crește prin multe locuri de câmp. În Spătărești (Suceava) pe coastă la I. Broasca, pe la Pivniţă să fac beşicuri necesare babelor la scoaterea vermilor din cap. La Bicaz în judeţul Neamţ încă mai sînt) să uscă bine şi să pisează mărunt ; să fac turtițe de ceară galbănâ cu care să întinge în praful eşit din sfărmarea beşicurilor. Din ceară să fac turtițe.

Să ia apoi un blid, ori strachină, să bolteşte în fund şi să pune în borta aceea o ţevie de cele de la pînză şi să baga în borta blidului. Să pun în foc șese pietricele de să înfierbîntă. Blidul să aşazâ pe o lespede cu gura în jos ; sub blid, cînd pietrele-s ferbinţi să aşează cîte-o petricică, peste care să pune cîte o turtița de ceară amestecată cu beşicuri.

Omul bolnav pune atunci ţevia în ureche, ca fumul ce va eşi din ceara cu beşicurile să meargă în ureche. Fumul mergînd în cap, omoară viermii şi ei cad pe lespede sub strachină, pe ţevie. Antăloaea, una din doftoroaele Broştenilor, de la care am cules leacul acesta, spunea: „Chiar alaltaeri mie mi-am scos 35 vermi din cap, osebit de cei ce au ars.” Lui Ungurenaşu, un sătean din Broşteni, i-a scos altă dată peste 100.

Ca să poţi scoate toţi viermii, întrebuinţezi 5 sau 6 turtiţi de ceară ca mai sus.

Cum ai scos viermii din cap, durerea dispare şi te faci sănătos.

ORBALŢUL

Orbalţul e o boală ce să arată mai ales la cap ; ea provine din senin (adecă fară pricină, avîndu-l fiecare. Cînd cineva are orbalţ, i să umflă capul grozav şi durerile sînt nesuferite ; adeseori nici ochii bolnavului nu să văd din pricina umflăturei. Orbalţul tine multă vreme dacă nu să caută.

Două-s leacurile contra orbalţului : întâiul e legături ori oblojele cu bobovnc pisat (o buruiană ce crește prin apa de topliţâ, sau prin gîrlele de izvor. Frunza lui e rotundă şi groasă ) şi pus pe unflături şi celalalt este descîntecul.

Descîntecul să face în făină de popuşoi, cu un cuţit; făina descântatâ să moae cu apă neîncepută, sa pune pe-o petecă şi să leagă la capul bolnavului. lata şi descîntecul de orbalţ :

Purceseiu de-a casa 
pe cale, pe cărare
pe drumul cel mare,
mîndru şi frumos ;
cind o fost la miez de cale
mi -o eşit orbalţu-n cale.
Orbalţ verde orbalţ 
albastru orbalţ 
roş orbalţ galbăn 
orbalţ alb 
orbalţ naramgiu 
orbalţ negru 
orbalţ ghivergiu 
orbalţ de 9 neamuri 
orbalţ de 9 feluri. 
Nimene în lume nu m-o auzit 
numai Maica Domnului 
din poarta cerului. 
Eu şedeam 
şi mă căinam 
şi mă văinam. 
Maica Domnului 
din poarta cerului m-o auzit,
scară de aur ş-o făcut
şi la mine s-o coborît
şi m-o întrebat : 
— Ce te căinezi, 
ce te văinezi ? 
— Cum nu m-oiu văina 
 cum nu m-oiu căina 
c-am purces de-acasă
mîndrâ şi frumoasă ;
cînd o fost la miez de cale 
mi-o eşit orbalţu'n cale 
de mîni, de picioare luatu-m-o 
la pămînt datu-m-o ! 
Maica Domnului o zis :
— Nu te văina. nu te căina 
că eu ţie ţ-oiu trimete 
noua fete cofete,
cu noua harlețe 
cu noua sepe 
cu noua greble 
cu noua măture 
cu nouă cuţite; 
cu hîrleţul l-oiu săpa 
cu sapa I-oiu Iua
cu grebla l-oiu grebla 
cu mătura l-oiu mătura, 
cu cuţitul l-oiu scobi 
din crierii capului 
din faţa obrazului 
din mîni, 
din picioare 
să rămie G. curat luminat 
cum maică-sa l-o lăsat.

Șezatoarea, 1892

Dacă ți-a plăcut, îți recomand să te abonezi, ca să nu pierzi și alte leacuri

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 4.655 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Strigoi

Vizualizari: 2.677 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.690 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.177 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...