Connect with us

Hi, what are you looking for?

Placeri vechi

Pentru a uita ziua de azi

Sfârșitul zilei, Maxfield Parrish, 1870-1966

În epocile critice, după războaie, cutremure, epidemii, revoluții, care răscolesc popoarele în adâncul lor și răstoarnă ordinea socială, omenirea începe a crede în fenomene supranaturale, în spiritism, în ocultism, în minuni, în apariții.

Credințele, prejudecățile, superstițiile răsar pentru a face omenirea să nu resimtă întra’atâta mizeriile, grozăvia, nedreptatea momentului. Toate aceste manifestări sunt ca un derivativ al sufletelor zbuciumate.

În timpuri tulburi, în război, în epidemii, chiromanția, profetizările, ocultismul, vrăjitoria înfloresc.

În aceste timpuri superstițiile și prejudecățile sunt ca niște baloane de oxigen ce mai dau omului iluzia unei scăpări pe talazurile furioase ce amenință să înece biata omenire.

Veacul al XVIII-lea era epoca vampirilor, convulsionarilor, magnetizatorilor, cabaliștilor, francmasonilor și iluminaților care organizau societăți secrete, comploturi. Cagliostro și Madam Lenormand, cărtureasa și prezicătoarea, erau exponenții acestor vremuri tulburi.

S’ar fi putut oare ca azi după măcelul îngrozitor să fie altfel? Afară de lumea îmbogățiților care a tras foloase de pe urma măcelului mondial, marea masă de invalizi, de ruinați, de oameni fără de adăpost, de familiști fără pâine, se agață de fel de fel de paliative, de credințe pentru a uita ziua de azi, pentru a spera spera că ziua de mâine va fi mai bună.

În toată lumea, în toate orașele, cinematografele sunt arhipline, unde adulții și tineretul vin să-și otrăvească sufletele, admirând filme obscene și demoralizatoare.
Omenirea nu se amețește azi numai cu alcool, cu eter, cu morfină, ci și cu lecturi amețitoare, cu filme narcotizatoare!

Fiecare vrea să se amețească, să petreacă, să uite de prezent!

Indiferent dacă e alcool, dacă e hipnotism, spiritism, ocultism, iredentism și alte izme tot atât de toxice, tot atât de otrăvitoare pentru suflete!

Ei bine, contra acestui val de intoxicare trebuie reacționat. Cu oameni care visează numai, care aleargă după năluci, care se amețesc, amețind și pe alții nu se poate reface o țară, nu se poate introduce o ordine, nu se poate progresa.

Este nevoie de oameni care să apuce taurul de coarne, e nevoie de oameni întregi care să privească cu sânge rece întreaga primejdie a vieții artificiale ce o ducem! Este nevoie să ne scuturăm de falșii profeți, să ne trezim din aceste aiurări și să muncim. Munca necurmată, munca cinstită în toate direcțiile.

Omenirea de azi are nevoie de muncitori, nu de visători!

Dr. Sigma după Doris Wittner, 1924

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 4.655 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Strigoi

Vizualizari: 2.677 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.690 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.177 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...