Connect with us

Hi, what are you looking for?

Rețete vechi

Păpușoiul

Alfred Montgomery, Natură statică cu porumb, 1911

La ţaran, hrana cea mai de căpitenie e păpuşoiul, din acesta face malaiul sau pînea de păpuşoi coaptă în cuptor şi mămăliga pe care o fierbe în toate zilele, despre care zice rusul:

Faci mămăliga, măi Ivane,
Fie crudă, numai mare!

Din mămăligă se face Urs, un boţ rotund de mămăligă în mijlocul căruia pui brînză de oi şi-l pui pe jaratec să se prăjască. Tot din făina de păpuşoi se face la stînă Balmuşul, o mămăligă rară, fiartă pe jintiţă, în care, cînd se mestecă, pun unt. Balmoş se poate face şi acasă pe smîntînă, – se mănîncă ca un fel de bucate cu lingura. Mămăliga se mănîncă cu orce mîncare, numai cît cu mîncare de făină se înţelege că nu.

Elena Niculiță Voronca, Datinile și credințele poporului român, 1903

Alivenci

Fiindcă sunt în seria bucatelor moldovenești, să arăt cum prepar câteva feluri de bucate din naționalul nostru păpușoi.
Ați auzit de alivenci. Prepararea acestui fel național moldovenesc a degenerat și el astăzi, ca multe altele. Am văzut prin unele cărți de bucate că gospodinele le fac cu ouă și mai știu cu ce. Iată cum știu eu că se prepară acest fel :

Cu câteva ore mai înainte, opărești cu lapte dulce cantitatea de făină de păpușoi (porump) cernută prin sită deasă : 1 kg este destul pentru 5-6 persoane. Lași să se răcească.
După aceia pui ca un litru de lapte acru („chișleag” se spune în Moldova la ceea ce rămâne după ce se ia smântâna de pe oale) și o mână de mărar proaspăt.
Amesteci bine, pui și două linguri bune de unt și puțină sare. Frămânți bine și lași să se dospească.
Alegi, după aceia câteva frunze de varză, le speli bine, apoi le ungi cu unt proaspăt pe una din părți. Pe partea unsă așezi, în grosime de două degete, din această compoziție și pui deasupra a doua frunză și dai la cuptor după ce-ai scos pâinea, ca să nu fie cuptorul prea tare.
Când sa rumenit bine, servești cu smântână foarte proaspătă.

Mălaiul

Mălaiul este o prăjitură țărănească foarte en voge pe vremuri în satele și chiar în orașele moldovenești. Iată preparația’
Cerni bine mălaiul, apoi îl opărești cu apă sau lapte dulce fiert. Lași să se răcească. Deoparte, pregătești o mică plămădeală ca pentru pâine. Când s-a răcit mălaiul opărit, adaugi plămădeala, sarea necesară, frămânți bine și lași să dospească.
Tava în care va fi copt o ungi cu unt. După aceia iei compoziția, o mai frămânți puțin adăugându-i puțin unt, mărar, câteva linguri de smântână sau chișleag. O așez în tavă și o pui la cuptor. Pentru ca să nu plesnească, ungi deasupra cu făină de grâu subțiată cu apă.
O servești caldă cu smântână : o poți mânca și rece.

Crupușoare de porumb cu lapte

Se iau cupele (boabe rășnite sau măcinate mare) de porumb, se spală și se fierb în apă cu sarea necesară și o lingură-doua de unt până ce au înflorit bine și formează o pastă moale. Se așează într-o farfurie lungă, se fac deasupra cu vârful linguriței șiruri de unghiuri, în care se pune câte puțin unt, și se servește cu smântână sau cu brânză de oi proaspătă.

Cir de mălai cu lapte

Se cerne mălaiul printr-o sită cât se poate de deasă. Când laptele fierbe, se adaugă puțină sare, puțin unt și mălaiul sub formă de ploaie, ca să nu se formeze cocoloașe.
Să se aibă grijă la fiert, ca să nu se îngroașe. Se servește în cești sau farfurii de supă.

Dictatura gastronomică, Constantin Bacalbașa, 1935

Dacă ți-a plăcut, îți recomand să te abonezi, ca să nu pierzi și alte rețete

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.930 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.879 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...