Connect with us

Hi, what are you looking for?

Greaca veche

Originea lumii și a zeilor

Uranus si Dansul Stelelor (1834), Karl Friedrich Schinkel (1781–1841)

La început domnea Haosul cel veșnic, fără de sfârșit și cufundat în beznă. El a fost izvorul de viață al lumii. Totul a purces din Haosul cel nemărginit : și lumea întreagă, și zeii cei fără de moarte.

Din Haos s-a zămislit și zeița Geea, adică Pământul. Zeița aceasta, puternică și dătătoare de viață la tot ce trăiește și crește pe trupul ei, a cuprins întinderi nemărginite. Iar în adâncurile fără sfârșit ale Pământului, la fel de departe de noi cum e cerul cel necuprins și plin de lumină, s-a născut întunecosul Tartar – beznă îngrozitoare și noapte veșnică.

Din Haos, izvor al vieții, a luat naștere și acea putere fără margini, Dragostea ce însuflețește totul, numită Eros. Și astfel lumea începu să ia ființă. Haosul nemărginit zămisli întunericul cel veșnic, pe nume Erebos, și Noaptea neagră, numită Nyx. Iar din Noapte și din Întuneric s-au născut Lumina veșnică, numită Ether, și Ziua cea luminoasă și plină de bucurii, Hemera.
Lumina se revarsă asupra întregii lumi și noaptea și ziua începură să-și urmeze una alteia.

Pământul puternic și îmbelșugat dădu naștere Cerului albastru de necuprins, Uranus, și acesta se întinse deasupra Pământului. Falnici se ridicară până la el Munții înalți, zămisliți de Pământ și atunci se revărsă larg Marea cea pururi zgomotoasă, Geea născu Cerul, Munții și Marea, și toate acestea laolaltă tată nu au.

Uranus învălui lumea întreagă. El își luă de soție pe Geea dătătoare de roade. Uranus și Geea avură șase fii și tot atâtea fiice, toți titani de temut și puternici. Unul dintre fii, titanul Okeanos, care înconjură pământul aidoma unui râu fără maluri, și soția lui, zeița Thetis, aduseră pe lume toate râurile ce-și rostogolesc undele în mare și pe zeițele mării, Okeanidele.

Iar titanul Hyperion împreună cu Thea au adus pe lume pe copiii lor : Soarele – Helios, Luna – Selene și Zarea împurpurată – Eos (Aurora), cea cu degetele trandafirii. De la Astreos și Eos au purces toate stelele care scânteiază pe cerul întunecat al nopții și toate vânturile : Boreas – vântul furtunos de miazănoapte, Euros – cel dinspre răsărit, Notos – vântul umed de miazăzi și blândul Zefyros dinspre apus, purtător de nori bogați în ploaie.

Afară de titanii aceștia, Pământul a zămislit trei uriași – ciclopi, cu câte un singur ochi în frunte, și alți trei uriași cu câte cinzeci de capete și mari cât munții – Hecatonchirii, numiți astfel fiindcă aveau câte o sută de brațe fiecare. Atât de năprasnică și înspăimântătoare era puterea acestora, încât nimeni și nimic nu le putea sta în potrivă.

Uranus s-a mâniat pe copiii lui* i-a închis în bezna adâncă, în străfundurile Pământului, adică în pântecele Geei, oprindu-i să nu mai vadă lumina zilei.

Geea, mama copiilor, suferea cumplit, căci groaznica povară ascunsă în pântecele ei o copleșea. Atunci ea îi cheamă pe copiii ei, titanii, și-i îndemână să se răzvrătească împotriva tatălui lor, dar ei se temeau să ridice mână asupra lui. Numai cel mai mic dintre ei, vicleanul Cronos, se răzvrăti și printr-un șiretlic** îl răsturnă de pe tron pe tatăl său și-i luă puterea.

Castrarea lui Uranus, Anonim, secolul XVI

Ca să-l pedepsească pe Cronos, zeița Nyx zămisli o ceatâ de zeități înfricoșătoare : Thanatos – moartea, Eris – discordia, Apate – înșelăciunea. Hypnos – somnul cu droaia lui de năluci întunecate, Nemesis cea lipsită de îndurare, răzbunătoarea fărădelegilor, precum și multe alte zeități. Zeitățile acestea semănară groaza, dezbinarea, înșelăciunea, lupta și nenorocirea în lume în care Cronos se urcase pe tronul tatălui său. (Va urma)

N. A. Kun, 1914

*Uranus avea darul de a putea citi-n viitor. Și-așa aflase că-ntr-o zi urma să fie răsturnat, din locul de stăpân ceresc, de către unul din feciori. (Alexandru Mitru, Legendele Olimpului)

** Prin farmece necunoscute, Geea a scos din sânul ei un diamant strălucitor. Din el zeița și-a făcut o armă ca o seceră. A pătruns apoi, pe furiș, când Uranus se odihnea, până la Tartarul adânc. A deschis porțile uriașe, ce erau tot din diamant, prin vrăji numai de ea știute. S-a strecurat prin întuneric până la fiii ei, titanii, și i-a întrebat cu glas șoptit :
-Care dintre voi ar fi în stare să-l înfrunte pe Uranus? Știți că nu poate fi ucis, pentru că-i zeu nemuritor. În schimb, el poate fi învins cu arma asta sclipitoare. Cine se-ncumetă să fie stăpânitor în locul lui. (…)
Cronos fără să stea prea mult pe gânduri, a luat în mână secera și, ascuzându-i, plin de grijă, tăișul ei scânteietor, s-a furișat pe porți afară. Pe urmă, sfătuit de Geea, s-a ascuns după niște stânci. Din acel loc putea să vadă, în depărtare, orișice, dar el nu putea fi zărit. (…) Deodată l-a zărit că vine… Zeul Uranus, din înalt, se coborâse pe pământ, ducând cu sine noaptea neagră, cătând-o pe soția lui. Din ascunziș a sărit Cronos cu secera în mână dreaptă. Până să ia aminte zeul că e pândit de fiul său, titanul l-a lovit în pântec. Uranus a căzut în tină. Rănit în pântec, plin de sânge, se zvârcolea pe jos strigând : Cronos, îți doresc să ai parte, cândva, și tu de-ceeași soartă pe care o am astăzi eu! Da! Te blestem, fecior nevrednic! Blestem, de tată și de zeu… Blestemul meu se va-mplini, oricât ai fi tu de șiret… (Alexandru Mitru, Legendele Olimpului)

Urmează

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.930 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.880 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...