Connect with us

Hi, what are you looking for?

Datini și credințe

Omul deștept și prost

Auguste Toulmouche (1829-1890) - Catherine La Rose

Era odată într-un sat un om deștept și avea o femeie proastă, însă în acel sat toți oamenii erau proști. A căutat el în tot satul, dar n-a găsit pereche să semene cu el ; toți erau proști ca și femeia lui, ba unii și mai proști.

Atunci el s-a hotărât să plece în lume, să vadă unde va mai găsi proști ca în satul acela, și de va mai găsi proști, să se întoarcă înapoi, iar de nu, ba.

Și merge el o bucată de vreme și ajunge într-un loc. Acolo ce să vadă? Niște oameni cădeau o casă fără ferestre, și unul sta cu o putină și altul cu o covată spre soare ; se repezeau spre soare și fuga în casă, să aibă și ei lumină ; dar degeaba. Atunci drumețul numără un prost și merge mai departe, trece pe lângă o casă și aude înăuntru:
– Da ține, mă, sacul mai bine.
– Da zvârle și tu mai repede.
Drumețul se duce acolo, vede doi oameni : unul se aținea cu un sac la gura podului, și altul, cu o furcă, tot năcăjea niște nuci, să le azvârle în sac.
– Da de ce vă munciți așa, oameni buni? zise drumețul : luați o covată, puneți nucile în și pe urmă șiiți-le în pod.

Oamenii de gazdă așa făcură, drumețul numără doi proști și plecă.
Mergând pe drum, numai ce aude :
– Hai haram la mine, și aude zbierând o vacă.
Se duce drumețul și vede : un om trăgea o vacă în pod la fân.
–Măi omule, de ce tragi vaca în pod?
– Să mănânce fân, spune gazda.
– Măi, tu vrei să omori vaca! Dă fanul jos.
Și apoi drumețul numără trei proști și plecă. Merge el mai departe, și acolo ce să vadă? Altă poznă și mai mare: niște oameni făcuse o casă ; unele bârne erau mai lungi, iar altele mai scurte. Oamenii în cele lungi loveau cu topoare și cu mailul în capetele lor, ca să se mai scurteze, iar la capetele celor mai scurte,, jugase boi să tragă, ca să le lungească. Și drumețul i-a învățat ce să facă. A numărat patru proști și a mers mai departe.

Mergând pe drum, numai ce aude :
– Văleu, nu mai da!
Intră drumețul în casă, și când colo bărbatul se suise în pod și femeia îi ținea izmenele să sară în ele, și când sărea, nu putea nimeri în izmene, și numai ce lua femeia la bătaie, că nu le ține bine. A bătut-o pe femeie de a scos-o din sănătate. Și drumețul numără al cincilea prost și zise în gândul său : „Apoi cât sînt de proști oamenii la noi în sat, dar prostii de acestea n-am văzut, cât am stat în satul meu ; mă duc eu la locul meu”, și se întoarse iar la femeia lui.

Auzită de la Marghioala I. Gh. Rotaru și scrisă de Gh. A. Burduv.
Artur Gorovei, în „Șezătoarea”, Vol. XI, 1910

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 4.656 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Strigoi

Vizualizari: 2.677 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.690 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.177 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...