Connect with us

Hi, what are you looking for?

Leacuri vechi

Ochelari contra bolilor de nervi

Autoportret, 1977, Barkley I. Hendrick
Puterea terapeutică a verdelui închis.

Un pacient care suferea de nervi, a fost prezentat societății medicale de psihiatrie și boli nervoase din Berlin.

Pacientul în chestie suferea de tremurături și convulsii spasmodice a musculaturii gâtului ca și mișcări involuntare ale capului. Oricâtă osteneală își dă nu e în stare să ție capul drept, nemișcat, fiind în absolută imposibilitate de a domina mișcările convulsive, care independent, ba chiar contra voinței sale își văd de ritmul lor perpetuu.

Dar ceea ce el nu e în stare să facă sub impulsul voinței, merge totuși sub influența anumitor culori. Medicii săi cursanți au făcut o descoperire extrem de interesantă : de îndată ce sărmanului bolnav de nervi îi se pun ochelari de culoare verde-închis mișcările convulsive au dispărut, tremuratul și spasmul musculaturii gâtului încetând complectamente. Și atâta timp cât poartă ochelari verzi, el ține capul drept, nemișcat, fără voia sa și de îndată ce i se scot acești ochelari, tremurăturile și spasmele reîncep cu același ritm.

Deși faptul calmării pacientului prin ochelari de un verde-închis se poate demonstra în mod experimental oricând, la orice oră a zilei, fenomenul uluitor rămâne o enigmă greu de dezlegat. Așa că trebuie să ne mulțumim cu simpla constatare și interpretare a fenomenului în sensul că impresia culorii verde-închis a retinei are un efect calmant asupra aparatului nervos.

O explicație foarte necesară : nervii se liniștesc, fiindcă… sunt calmați.

Decât atâta, de ce tocmai ochelarii de culoare verde-închis liniștește nervii? Și de ce nu poate avea același efect minunat, și sticla de culoare albastră-închis sau violet?

Care-i mecanismul atât de eficace în sistemul nervos? Iată o sumă de întrebări asupra cărora specialiștii neurologi și oculiști vor mai avea de meditat.


Revista „Sănătatea”, noiembrie 1932

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi (mai jos), e foarte simplu și dacă nu-ți mai place, e la fel de simplu să te și dezabonezi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.930 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.879 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...