Connect with us

Hi, what are you looking for?

Rețete vechi

O supă de sezon

Campbell's Soup Can (Tomato), 1962, Andy Warhol

Un prieten filolog mi-a împrumutat de curând un dicționar al Academiei franceze, tipărit în 1835, în care speram să găsesc explicația unor cuvinte ieșite din uz și pe care urma să le tălmăcesc în românească slovă, într-o traducere la care lucrez.

N-am găsit însă ceea ce căutam.

Am găsit în schimb altceva care, drept să spun, m-a bucurat mai mult, și anume, câteva foi îngălbenite și, desigur, scrise cu foarte mulți ani în urmă. Pe foile acelea erau însemnate, cu cerneală violetă și cu o frumoasă caligrafie, câteva rețete de mâncare.

Autorul sau autoarea, dacă nu cumva numai copistul (sau copista), era desigur moldovean (sau moldoveancă). Asta sare-n ochi, după o samă de cuvinte ca : linguroiul cel cu „borte”, bostănași (dovlecei), „moare de curechi” (zeamă de varză) ș. a., care revin mereu în cele câteva foi pe care le am în față. Care va fi fiind originea acestor rețete, e greu de stabilit, ș-apoi nici nu-i treaba noastră.

Ceea ce ne interesează în clipa de față e faptul că, dintre toate rețetele acelea, una mi-a atras atenția îndeosebi. Am încercat-o și mi-a plăcut. Am socotit atunci de a mea datorie s-o comunic cetitorilor „Magazinului”, care îmi fac cinstea să urmărească această rubrică. Rețeta de care ne vom ocupa, purta următorul titlu :

Supă aperitivă de sezon

În dreptul cuvântului aperitivă era un asterisc și în josul paginii următoarea

Notă

Nu înțeleg de ce s-a substantivat (sic!) cuvântul aperitiv. E adjectiv. Vine de la aperitivus, care la rându-i vine de la aperire – a deschide (pofta de mâncare). Apoi să mă slăbească acei ce numesc vinarsul, țuica, drojdia, tescovina și chiar holerca, aperitive. Dacă vor în adevăr să-și stârnească pofta de mâncare, să încerce dumnealor supa de mai jos.

Transcriu întocmai :

Pentru șase persoane trebuie : 700-800 gr patlagele roșii, mari, frumoase și bine coapte, 50 gr untdelemn, 2-3 căței de usturoi, o ceapă, piper pisat, sare, o crenguță de cimbru și o foaie de dafin. Taie mata patlagelele în două și punel-e binișor într-o cratiță smălțuită. Toarnă peste ele un pahar cu apă, ceapă tăiată rotocoale, usturoiul, cimbrul și foaia de dafin. Lasă curca jumătate de oră la foc molcom. Treci apoi prin sită și tot apeși cu furculița sau cu lingura de lemn, până ce nu mai rămân în sită decât pielea, sâmburii și condimentele de la fiertură. Pune din nou la foc zama, adăugând untdelemnul (și piper cât poftești). Mai adaugă apă, ca supa să nu fie prea groasă. Când începe a fierbe, sărează cât îți place. Cine vrea poate înlocui untdelemnul cu unt.

Cercați, și poftă bună!

Păstorel Teodoreanu

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.878 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Leacuri vechi

Profesorul Marcel Labbe a botezat cu un nume medical de fagomani pe cei oameni mâncăcioși, cari cred că trăiesc pe lume numai pentru a...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.443 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.844 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...