Connect with us

Hi, what are you looking for?

Scoala veche

O mamă către fiica sa în ajunul cununiei

Christian Krohg, Rămas bun, 1876

Cel mai sigur mijloc, ce poate întrebuinţa o nevastă pentru a-și face pe soţul ei bun, drept şi amabil, este de a-și însuşi însăşi aceste calităţi în grad mare.

— Păzește-te totdeauna cu cea mai mare îngrijire chiar şi de aparenţa, că voești oarecum să fii conducătoarea soţului tău.

Nu-l înşela niciodată nici măcar în lucrurile cele mai bagatele; nu năzui să determini părerile bărbatului tău prin ale tale, nici să nu voești a-i împune, căci prin aceasta devii numai ridicolă şi-ţi pierzi încrederea soţului tău, după cum o păţesc atâtea femei care pretind a fi înţelepte. Ideea cea mai bună pătrunde totdăuna mai bine acolo, unde nu este spusă în ton de instruire, ci în spiritul amorului.

Nu-ţi pune bărbatul nicicând la probă, ci tratează-l totdeuna cu francheţe, cu stimă și cu delicateţă.

Să nu crezi, că în căsătorie vei afla fericirea eternă, netulburată; o astfel de stare de lucruri nu se poate uni cu existenţa noastră şi cu cursul lumii.

Cugetă totdeuna la aceea, că bărbatul, cu care te însoțești, nu e un înger, ci un om, şi dacă afli vreodată că el a greşit, ascrie acesta naturii neperfecte omenești şi nu-i da să înţelegă, că ai fost surprinsă prin aceea. Din contră păstreză acea descoperire pentru tine şi caută la tine însăți erorile lui; iar dacă alţii ar fi aşa de nepricepuți, ca să te facă atentă la ele, caută a le scuza.

Decă ai dat peste o nenorocire, sau nenorocirea a ajuns pe bărbatul tău, nu te grăbi a o pune cu prea mare uşurinţă în socoteala referinţelor casnice, ci atribuie-o în genere întâmplărilor vieţii şi în parte iarăşi scăderilor omenești.

Aşadar în loc de a arăta nemulţumire către bărbatul tău şi de a-l trata urît, ceea ce nu poate decât să-i dea o idee nu prea frumosâ despre caracterul tău, caută dimpotrivă a uşura sarcina prin aceea, că-ţi porţi partea ta fără murmur, iar pe a bărbatului cauţi s’o uşurezi după putinţă.

Scoală-te în fiecare dimineaţă cu propunerea, de a fi veselă şi liniştită şi vei izbuti curând şi uşor a-ţi domina supărarea şi a nimeri cel mai acomodat mijloc pentru delăturarea neplăcerilor şi nemulţumirilor tale.

Fii convinsă, că o femeia cu cugete nobile numai atunci poate fi fericită, când va fi sigură de iubirea şi de stima bărbatului ei şi când va putea totodată să-şi zică sie-și, că ea merită acea iubire și stimă. Trebue dară să-ţi dai toate silinţele, ca să-i câștigi în grad tot mai mare iubirea lui, sau cel puţin să o păstrezi nemicşorată. Cel mai bun şi mai sigur mijloc pentru acesta este: a-i studia caracterul şi a lucra conform acestuia.

Aceia ce-i face lui plăcere, are să-ţi facă şi ţie; împărtăşește-te de întristarea lui, fără însă a-i da să înţeleagă de întristarea ta. Dacă’l vei trata astfel, trebue să aibă maţe tare pestriţe, ca să nu se convingă curând, că îi ești neapărat necesară.

Păstrează-ţi totdeuna inelul de logodnă; el posede o putere magică şi te va ţine totdeauna pe calea virtuţii. La vederea lui îţi vor pieri toate cugetele rele; iar în locul lor vor apărea în toată puterea lor acele cugete şi simţăminte curate, care sunt plantate ca o scânteie divină în pieptul omului. Privindu-l, îţi aduci aminte de ocaziunea când l’ai primit şi de datorinţele, ce le-ai luat asupra-ţi deodată cu el.

Probele şi expressiunea simţemintelor tale casnice au să poarte totdeuna timbrul gingăşiei şi al bunei educaţii.

Ai şi pentru exteriorul tău toată îngrigirea, ce-ţi permit afacerile tale casnice, şi precum oferi bărbatului tău prin inima ta un cer serin şi netulburat, aşa să-i arăţi şi prin exteriorul tău o înfăţişare amicală.

După câteva zile, examineză-ţi toate faptele tale şi cercetează exact, dacă ai urmat după aceste învăţături bazate pe experiinţă, sau dacă unele ţi-au scăpat din vedere. Caută apoi a te curaţi de erorile comise şi a urma cu zel mai mare şi cu iubire adevărată fiecare din preceptele indicate, pentru a pune bază solidă la fericirea şi liniștea bărbatului tău, care ţi-a dăruit inima şi braţul şi pentru a-ţi asigura fericirea şi liniștea internă a ta propie! (vezi Căsătoria La Diferite Popoare)

Albina Carpaților, n. 39, 1878

POVEȘTI * LEGENDELE OLIMPULUI * SUPERSTIȚII * STRIGOI * CURTEZANE CELEBRE * REȚETE VECHI ROMÂNEȘTI * DICȚIONAR INFERNALVRĂJITORIE * DESCÂNTECE SFATURI PRACTICE …

  • Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 4.656 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Strigoi

Vizualizari: 2.677 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.690 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.177 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...