Connect with us

Hi, what are you looking for?

Moda veche

Nu mai vorbiți despre boli

Prânz la Vasouy, 1901. Artist: Edouard Vuillard

În Anglia când doi oameni se întâlnesc se întreabă : Oh, how du you do? (cum vă merge?). Celalalt răspunde cu aceeași întrebare, sau cu cuvintele : Mulțumesc, bine. Și apoi vorbesc de ori și ce, dar numai de „sănătate” nu.

La noi există obiceiul, când se adună lumea la cafenea, sau la o vizită, principala conversație este despre boli. Fiecare va cauta să întreacă pe celălalt, povestind despre bolile cele mai grave, cele mai urâcioase, vor discuta tratamentele, își vor da părerile, vor arăta că au suferit de boli de piele, de măreață, de exeme, de hemoroizi și vor arăta cum s-au vindecat.

Mi-a fost dat să fiu invitat la masa unui unui confrate. Se serveau alimentele cele mai delicioase, cât se poate de bine preparate și comesenii – mai ales cucoanele – începură să arate că cutare mâncare le produce constipație, altele susțineau că le produce diaree, alta zicea că ar căpăta gaze intestinale, altele miros urât în gură, etc., etc., așa că în tot timpul mesei, nu se auzea decât de constipație, de diaree, de gaze intestinale și bine înțeles, că fiecare chemat și nechemat recomanda regimurile, dietele, purgativele, laxativele cu toată seriozitatea, ca și cum ar fi urmat ani de zile la clinici spitalicești, în laboratoare, etc.

Partea caraghioasă era că la sfârșitul mesei, o doamnă rugă pe medicul amfitrion, să îi dea câteva pilule purgative, că pe ale ei le uitase acasă.

De ce scriu aceste rânduri? Pentru că găsesc că asemenea discuții, înainte, în timpul mesei și după masă, sunt cât se poate de… scârboase și bine ar fi, ca atunci când mâncăm ceva delicios, să nu ni se aducă aminte de vânturi, de diaree, și de constipație.

Un alt subiect de conversație între cucoane, este de a descrie simptomele cele mai grave ale unor boli, a descrie că cunosc cazul unui nenorocit care tăindu-se la deget cu un briceag murdar, i s-a cangrenat mâna și a trebuit să-i amputeze brațul.

E destul ca cineva să se plângă de o durere de cap, ca alta să-i insinuez, că o fi un început de meningită, ori, că dacă într-un loc corpului i s-a făcut o bubuliță : Vai, dragă, să te examineze un medic, să nu fie cancer.

Vă închipuiți impresia produsă asupra unor persoane mai sensibile, mai nervoase, mai ipohondre!

De aceea îmi explic, de ce un amic al meu, evita de a se mai duce în societate, pentru că el nu vrea să mai auză de aceste mizerii ale vieții și de această lipsă de bun simt a multora. El, când se aduna cu oameni, vrea să auză lucruri plăcute, să discute chestii înălțătoare, instructive, vrea să uite de dureri, de suferințe.

Dar din punctul de vedere medical – ca medic când stai și asculți asemenea discuții, rămâi uimit de prostiile ce se vorbesc și revoltat de perversitatea, de răutatea unor oameni, care intenționat aduc vorba de boli grave, pentru a băga groaza și disperarea în vreo persoană ipohondră, nervoasă, sperioasă ce s-ar afla în acel cerc.

Lăsați deci acest urât obicei – și când vă adunați discutați chestii plăcute, vesele, nu mai tulburați sufletele așa și așa destul de amărâte!
– Memorizați anecdote hazlii și povestiți-le la masă și în cercurile în care vă adunați! Aduceți veselie, bună dispoziție, nu fiți propagatoare de gânduri negre, pentru Dumnezeu!

Medicus, revista Sănătatea, 1934

alte sfaturi

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.930 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.879 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...