Connect with us

Hi, what are you looking for?

Placeri vechi

Nero, monstrul legendar

John William Waterhouse,Remușcările lui Nero după uciderea mamei sale, 1878

Cu tot sinistrul său renume, Nero nu era nici mai prejos, nici mai presus de ceilalți Cezari ai familiei sale.

A întreținut raporturi incestuoase cu mama lui, Agripina, pe care a ucis-o mai apoi. Era un client al lupanarelor și tavernelor ordinare. Ca împărat a violat pe vestala Rubria și a castrat pe un tânăr, Sporus, căsătorindu-se cu el în mod solemn. Îmbrăcat ca împărăteasă, Sporus îl însoțea în lectică la reuniunile din Roma și în cetățile grecești. Acoperit cu o piele de fiară, Nero se năpustea asupra bărbaților și femeilor legate de stâlpi și, după ce-și satisfăcea dorințele, se lăsa el însuși în prada unui sclav eliberat, Doriphore, cu care s-a căsătorit, ca și cu Sporus, imitând strigătele de durere ale unei fecioare violate. Nu-i lipseau nici femele și fetele din familiile cele mai nobile care, la golful Bales, veneau atât de multe, încât făceau coadă.

Luca Giordano, Violul Proserpinei, 1684-86, Palazzo Medici Riccardi, Florența

Cruzimea lui Nero era priverbială.

Cu o lovitură de picior, a ucis pe soția sa, Popeea, însărcinată și bolnavă. A condamnat la moarte pe Antonia, fiica lui Claudiu, pentru că a refuzat să ocupe locul Popeei. A deflorat și torturat pe Aulus Plautius, sub pretext că Agripina, mama sa, îl iubea. A pus la cale otrăvirea fratelui său, Britanicus, și nu era străin de otrăvirea predecesorului său, Claudiu. Celebrul Locust experimenta, pe animale și sclavi, otrăvurile sale.

Joseph-Noel Sylvestre, Locust testează în prezența lui Nero otrava pregătită pentru Britannicus, 1876

Pănă și pe Seneca l-a silit să se sinucidă.

Romanii l-au suportat pe Nero timp de 14 ani. Acest om care a incendiat Roma, a avut totuși admiratori și după moartea lui. Cetățenii romani îi împodobeau mormântul cu flori… S-a pus problema dacă Nero, care a încercat aproape toate artele (poezia lui nu era de disprețuit) a fost într-adevăr monstrul legendar, așa cum ni-l arată tradiția ; sau, dacă memoria lui n-a fost vestejită de patrioții romani care nu-i puteau ierta preferința lui pentru cultura greacă și de creștinii care nu-l puteau ierta pentru că a dezlănțuit primele persecuții contra lor.

Unele studii recente tind să arate că Nero a vrut să ușureze poporul de biruri, că a apărat pe Greci și pe sclavii eliberați și că a supus controlului public finanțele Statului.

Giulio Romano, Nero canta în timp ce Roma arde, 1536-39

Un critic ca G. Brandes a scris că un om cu judecată nu poate crede că Nero a dat foc Romei.

În ce privește persecuțiile feroce contra creștinilor, este de remarcat că ele nu sunt menționate în nici o scriere creștină anterioară apariției Analelor lui Tacit. În cartea „Faptele Apostolilor” nu sunt pomenite persecuțiile neroniene. Abia în cronica lui Sulpiciu Sever, din secolul V. se găsește o aluzie la masacrul creștinilor.

Se pare că este exagerat să se afirme că sub domnia lui Nero a fost o luptă între creștinism și păgânism. Poate că doctorul W. Schur are dreptate când îl prezintă pe Nero ca un Petru cel Mare roman, obsedat de ideea de a infuza imperiului un sânge nou, împingând-l spre Orient, așa cum Petru cel Mare împinsese Rusia spre Occident.

Un dramaturg englez a încercat să vadă în Nero un fel de Oscar Wilde în purpură imperială Wilde n-a avut îndrăzneala lui Nero, iar acesta n-a avut geniul literaturii englez.

Eugene Delacroix, Talma in rolul lui Nero din „Britannicus” de Racine, 1852-54

Nero, învestit cu toată puterea, și-a trăit viața ca un zeu. Ambii artiști au căzut victime ale urii pe care vulgul o are față de orice cultură superioară. Autorul acestei piese moderne (1924) pune în gura lui Sporus, favoritul lui Nero, aceste cuvinte :

„Ați ucis pe Nero, pentru că el înțelegea Frumusețea. Sunteți niște brute… Eu însă, voi trăi cu Nero câtă vreme se vor găsi oameni care să adore Elada”…

Eugen Relgis, 1932

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 4.655 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Strigoi

Vizualizari: 2.677 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.690 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.177 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...