Connect with us

Hi, what are you looking for?

Leacuri vechi

Muzica și sănătatea

Albert Edelfelt, La pian, 1884

Leon Daudet, cunoscut ziarist și scriitor francez, care fusese intern al spitalelor din Paris, vorbește de multe ori, în lucrările sale, de probleme medicale. În ultimul său roman „Fievre de Camargue” descrie rezultatele unei cure de muzică, aplicate unei tinere de 22 ani.

Fiind victima unui viol deosebit de brutal, tânăra femeie prezenta tulburări mentale foarte grave. În primul rând își pierduse graiul. Rămânea vreme îndelungată într-o semiletargie, neluând seama la nimic din ceea ce se petrecea în jurul ei ; când și când îngâna melodii vechi din Provence, de unde era originară.

Spre uimirea tuturor, profesorul în a cărui căutare se afla, prescrise în locul oricărui medicament sau tratament psihoterapice o cură de muzică. Să i se cânte muzică ușoară, veselă.

Și întra’devăr, după câteva săptămâni de „tratament” urmat cu rigurozitate, bolnava începu să se intereseze de cele ce se petrec în jurul ei, își reia ocupațiile obișnuite în gospodărie, pentru ca după câtăva vreme vindecarea să fie completă.

De altfel, tratamentul diferitelor boli prin muzică nu este un lucru nou.

Pindar, renumitul poet al Greciei antice, povestește în una din odele lui, că Esculap vindeca anumite categorii de bolnavi, prescriind o cură de muzică, mai ales cântece duioase, voluptoase.

Din totdeauna psihoterapia utilizată de religii pentru vindecarea tulburărilor sufletești a întrebuințat pe lângă cuvântul înaripat al clerului și muzica.

Se citează între altele cazul unui muzicant bolnav de o febră de origine necunoscută, care s’a vindecat după un concert care i s’a cântat în mod special la căpătâiul lui.
În 1918 doctorul Bourdois de la Mette vindecă o bolnavă suferindă de o maladie gravă care nu a putut fi diagnosticată, într’o ședință de o oră și jumătate, în care timp s’a executat în camera bolnavei un concert de harfă.

În anul 1811, doctorul Dessart publică o observație asupra unui tânăr muzicant de 24 ani care zăcea de câteva zile, pradă unor accese violente de febră, întovărășite de delir și stări de inconștiență. Un talentat violonist adus la patul de suferință al muzicantului îmbunătățește mult starea bolnavului. După o ședință de 10 minute : respirația devine mai regulată, fața palidă reia culorile normale și cade într’o stare de semisomnolență. A două zi, vioara este acompaniată de bas, executându-se melodii plăcute, ușoare. Emoția bolnavului fu extrem de puternică. Este cuprins de convulsiuni și asudă foarte mult. Doctorul Dessart, sub a cărui supraveghere se conducea tratamentul, a continuat ședințele zilnic mărind durata lor. După câtva timp medicul avu bucuria să constate că lucrurile au mers de minune, bolnavul intrând în convalescență.

Profesorul Pachon din Bordeaux a demonstrat încă în 1898 acțiunea muzicii asupra respirației, a pulsului și a tensiunii arteriale. Cu ajutorul aparatelor înregistratoare, Pachon a arătat că sunetele joase au o influență mai puternică decât cele ascuțite, acordurile minore sunt mai mult resimțite decât cele majore, sunetele disonante mai mult decât cele consonante.

Doctorul Demonchy notează cazul unei femei care suferea de o stare de deprimare imposibil de vindecat. Internată într’o casă de sănătate unde tratamentul consta mai ales în muzică s’a reușit să se obțină o ameliorare foarte importantă după un interval de timp destul de scurt.

În institutul de autosugestie din Paris, se utilizează de multe ori cântece de leagăn de Mozart, Chopin și Faure cu scopul de a produce o destindere a moralului pacienților cum și a mări sugestibilitatea lor. Tratamentul psihoterapic găsește un ajutor de mare folos în muzică, mai ales în cazul melancolicilor și a celor care suferă de deprimări sufletești.

Ca medic recomand totdeauna pacienților mei, mai ales neurastenicilor, dar și celor mai puțin grav să cânte din gură cât mai mult cu putință. Cântul este o gimnastică minunată pentru plămâni cu efecte mai bune și mai complecte decât cele obișnuite prin diferite aparate.

Se va răspunde – și nu fără dreptate – că nu oricine are auz muzical, nu oricine poate cânta. Dar este vorba numai și numai de exercițiu. Nu se cere nimănui să dea concerte în public. Dar în casă între patru pereți, oricine poate cânta cât și cum îi place. Încetul cu încetul coardele vocale vor fi antrenate, iar influența binefăcătoare asupra mușchilor plămânilor și ai laringelui nu va întârzia să se arate.

Veselia și buna dispoziție domnesc în casele unde se cântă, cântecul fiind un stimulent dintre cele mai de preț pentru buna dispoziție sufletească.
Iar dacă sunteți înzestrat cu o voce plăcută, cu atât mai mult exercițiul va dezvolta calitățile vocii, întărind-o și făcând-o mai plăcută. În casele în care se cântă pătrunde veselia, voia bună, sănătatea, mult mai mult decât după ore de poker, de bridge sau de băutură.

Dr. Rene Faivre (Paris), revista Sănătatea, 1939 p. 54

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.878 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Leacuri vechi

Profesorul Marcel Labbe a botezat cu un nume medical de fagomani pe cei oameni mâncăcioși, cari cred că trăiesc pe lume numai pentru a...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.443 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.844 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...