Connect with us

Hi, what are you looking for?

Scoala veche

Misoneism

Thomas Edison, Abraham Archibald Anderson, 1846 – 1940

Este spaima, neîncrederea, opoziția ce se naște în mintea fiecărui om fără de orice lucru nou, de orice inovație!

Mari cugetător, mari reformatori, mari inventatori au avut mult de suferit, de pe urma, misoneismului.

Următoarele 7 exemple vă vor convinge :

1) Când Thomas Edison a prezentat printr-un trimis al său, fonograful Academiei de științe, după terminarea ședinței, reputatul savant Jean-Baptiste Bouillaud revoltat, când a văzut că aparatul funcționa, sări la reprezentantul lui Edison, îl apucă de gât și răcni : Mizerabile! vrei să-ți bați joc de Înalta Academie și să ne păcălești? Ești un farsor! un ventriloc! căci lădița și placa asta de metal nu poate fi în stare a reproduce vocea umană! Cară-te de aici! Șarlatane!

2) Tot înaintea Academiei de Științe din Franța, când Antoine Lavoisier a arătat că aerul e compus din oxigen, hidrogen și azot, descoperitorul aerometrului, Antoine Baumé declară în plină ședință : „Vorbele lui Lavoisier sunt idioate. Așa o prostie fără seamăn n-am auzit în toată viața mea„.

3) Când Luigi Galvani a făcut experiențe cu broasca și a descoperit curentul Galvanic, toată lumea a râs în hohote. Galvani scrise singur în 1792 : „Sunt atacat și de savanți și de proști, toți m-au poreclit : Dresorul broaștelor. Cu toate acestea sunt convins că am descoperit o nouă forță a naturii'”

4) Philippe Lebon, descoperitorul gazului aerian, a murit în 1804, fără a fi văzut realizată descoperirea sa. Toată lumea îl credea nebun! „Auzi nebunie de idiot, să ardă o lampă fără fitil!„. În 1805 s-a introdus gazul aerian în Birminghan, iar în 1815 în orașul Paris.

5) Când Benjamin Franklin arată Academiei de Științe din Londra paratrăsnet și susținu că grație acestui aparat, se pot prinde fulgerele, toată adunarea izbucni într-un hohot de râs și în unanimitate se hotărâră că această „prostie” să nu fie trecută la procesul verbal al ședinței, ca Academia să nu se compromită în ochii lumii savante.

6) Au trecut 50 de ani de la descoperirea telescopului și astronomul Johannes Hevelius nu voia să se servească de sticle, pentru ca… să nu fie stânjenit în calculele sale astronomice.

7) Când se făcură primele experiențe cu locomotivele și cu drumurile de fier, marele fizician Atago combătu vehement noua descoperire.
În Bavaria, facultatea de medicină declară că introducerea căilor ferate e un atentat criminal contra sănătății publice, căci un voiagiu atât de repede pe cale ferată va provoca congestii cerebrale, meningite tuturor călătorilor, iar cei care vor privi cum pornesc trenurile vor suferi toți de amețeli.

Dacă Academii, societăți savante, facultăți, pot lua asemenea hotărâri stupide, ce să ne mai mirăm că vulgul, omul incult este adversarul tuturor inovațiilor… tuturor reformatorilor, tuturor oamenilor luminați?

N. V. I., Revista Sănătatea, 1924

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.930 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.879 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...