Connect with us

Hi, what are you looking for?

Povești

Licuricii

The Union of Love and Friendship, Pierre-Paul Prud'hon, 1793
Vezi mai multe povești canalul de YouTube

Se zice că scoborîndu-se odată bunul Dumnezeu din cer, jos pe pământ, a luat cu sine şi vreo câţiva îngeri , ca să le arate şi lor lumea în care trăesc oamenii pământeni.

Îngerii, umblând în colo şi’n coace prin lumea largă cât timp vor fi umblat, le plăcură tare mult de lumea oamenilor pământeni, şi mai cu samă unuia, aşa încât la despărţenie începu a plânge cu hohot, de-i curgeau lacrimile vale.

După ce se depărtară de pământ, înălţindu-se în sus către cer, Dumnezeu a întrebat ce au văzut ei mai frumos şi ce Ie-a plăcut mai mult pe pământ?

Îngerii răspunseră că biserici frumoase ori călugări îmbrăcaţi în haine potrivite, ori codrul cu frunza verde, ori florile mirositoare, numai unul nu-i răspunse nimic, doar sta trist şi îngândurat.

Mai în urmă îl întrebă Dumnezeu şi pe acesta, că pentru ce e atât de trist şi de ce nu răspunde nimic?

— Mi-e frică că mă vei certă rău!—îi răspunse îngerul.

— Nu-ţi fie teamă de nimic! îi zise Dumnezeu, —căci de una şi aceeaşi soartă vă veţi bucură!

Îngerul, căzând în genunchi dinaintea lui Dumnezeu, cu ochii scăldaţi în lacrimi, îi zise:

— Doamne, îs trist şi amărît de aceea, că ochii unei pământence mi-au picat aşa de dragi, cât nu-i modru ca să-i mai uit vreodată, fiind aşâ de frumoşi, cum nu mai văzusem nici odată!

— Şi ai cui erau? întreabă Dumnezeu.

— Ai unei păstoriţe, ce păşteâ oi albe pe un câmp verde.

— Şi ai grăit ceva cu ea? întreabă iarăşi Dumnezeu.

— Da, căci îmi căzuse dragă, şi i-am spus că mi-aş da vieaţa mea îngerească pentru ochii ei cei albaştri ca cerul înseninat!

Auzind Dumnezeu cele spuse, începu a se face îngândurat, şi din om cu faţa senină şi fruntea curată, se prefăcu într’un moşneag cu fruntea toată creaţă. Şi apoi, cum mergeau aşa, înălţindu-se cu toţii încetinel către scaunul cel dumnezeesc, ajungând la margenea cerului, Dumnezeu îi opri în loc şi le zise:

— Ştiu că dacă veţi merge cu toţii în cer, şi vă veţi întâlni cu ceilalţi îngeri, acolo veţi povesti despre lucrurile cele pământene, şi fiindcă lucrurile acestea nu-i iertat ca să le ştie şi cei din cer, acum vă opresc pe toţi aici!

Şi cum rosti cuvintele acestea, Dumnezeu i-a prefăcut pe toţi în stele luminoase, lucind de fericire că ele în toată vremea pot vedeâ lumea pământeană.

Îngerul cel îndrăgostit, prefăcut fiind şi el în stea, nu lucia de bucurie, ci mereu scăpăra, aruncând scântei de foc asupra celorlalte stele.

Dumnezeu văzând că din asta au să se întâmple neînţelegeri între stele, a luat pe steaua cea plângătoare, şi deslipind-o de pe cer, i-a dat drumul spre pământ, aruncând-o aşa de tare, că tot în picuri de scântei a picat pe pământ, umplând întreg câmpul, unde fata cea cu ochi albaştri eră cu oile.

Scânteile acele însă nu s’au stins, ci s’au făcut licurici, pentru ca să nu-i piară urma îngerului celui îndrăgostit în fata cea pământeană.

De atunci a trecut multă vreme, dar şi acuma se povesteşte că licuricii nu sunt altceva decât scântei din steaua cea aruncată de pe cer.

S. FI. Marian, Insectele, 1903

Asta Ţi-E Zodia, Holera, Nimfele Și Satiriialte articole

  • Ai ceva de comentat ?!! Te rog…
  • Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi (mai jos), e foarte simplu și dacă nu-ți mai place, e la fel de simplu să te și dezabonezi.
  • Și daca mai ai timp îți mai recomand să răsfoiești paginile de Facebook și de Instagram (și mai jos), că și acolo sunt niște vechituri interesante, altele decât cele de pe aici.
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.930 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.879 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...