Focul, incendiile sunt cele mai populare dușmane ale siguranței noastre. Se pot însă găsi mijloace de a le preveni. Ele nasc din cauze întâmplătoare: neglijență, imprudență și din cauze permanente: defectuozitățile tehnice.
Ușor se pot înlătura primele cauze, întâmplătoare. E vorba de educația persoanelor în contact cu focul sau persoanelor capabile să provoace incendii prin fapte nerationale. Am citit în acest sens o broșură a maestrului pompier francez, generalul Pouderoux.
Iată câteva sfaturi, nostime dar bune.
Căminul conjugal bazându-se pe femei și copil, e firesc să ne închipuim că tocmai aceștia sunt responsabili de ce se petrece în casă. Prin urmare, educați nevestele, educați copiii voștri, dacă vreți să scăpați de incendii. Învățați-i cum să umble cu chibriturile, învățați-i cum să folosească benzina cu care vă curață costumul.
Copiilor mai mici, greu de educat în acest sens, dar care prin firea lor sunt dispuși oricând să vă ardă casa, căutați să le infiltrați o teamă instinctivă de foc. Asta e ușor, procedând, ca la animale, prin experiențe destul de dureroase, ca amintirea lor să sape adânc memoria copiilor, astfel ca să-i oprească pe viitor de a se juca cu focul. Să nu se sperie firile sensibile, femeile mai ales de ceea ce cer. Să nu transforme, prin imaginația lor, în drame, cele mai mici incidente.
Ne adresăm minților echilibrate care au curajul să provoace rele ușoare, cu scop de a evita nenorociri. Ceva trecător poate preveni ireparabilul. Deaceia îi sfătuim stăruitor să lase copilul, copilașul, să pună mâna pe pe flacără lumânării, să pună mâna pe sobă. Numai așa vor afla ei că nu trebuie să te joci cu focul! Principiul acesta trebuie să fie chiar baza oricărei educații!
Știm că mamele lor or să protesteze, or să se supere pe noi. Dar iata ceva si pentru ele :
Conița-pompier
Să înăbuși un început de incendiu, nu-i decât o afacere de sânge rece.
Dar dacă exista un pericol pe care oamenii îl exagerează prea mult, apoi nu-i decât cel rezultat din aprinderea accidentală a unui lichid volatil, esență minerală, eter, spirt, toate întrebuințate în gospodărie.
Acest nu-i periculos decât prin vaporii lui. Ei, bine, în cele mai multe cazuri poți foarte bine stinge un vas cu lichid volatil aprins, punându-l simplu pe podea și acoperindu-l cu o rufă udă, așa ca să-l acopere în întregime.
Dar nevestele n’au ce face și se sperie. Se sperie și azvârlă bidonul sau lampa aprinsă, fără să se mai uite unde și incendiul, foarte amabil cu doamnele, e gata!
Prin urmare conița, dacă amesteca ceară cu terebentină ca să lustruiască mobilele, dacă își curăță mănușile cu benzină, dacă toarnă gaz în lampă, să fie stăpână pe sine, să fie naturală ca la fotograf, și atunci multe dezastre ar evita. La fel când flirtează cu gazul aerian, cu electricitatea, Doamna – curioasă doar, prin firea ei – să aibă oarecări noțiuni tehnice ; iar Domnul – crede că el scapă? – să ceară să se observe măcar unele din inovațiile moderne, când se instalează într-un apartament.
Arde casa!
Ca regulă generală, îndată ce izbucnește focul într-o odaie, închideți ușile și chemați pompierii. Pe urmă, dacă sângele nu vi s’a înfierbântat, inaugurați???? personal stingerea. Desigur că nici nu terminați să vă serviți de stingător – presupunem că fiecare are cel puțin unul în apartament, – și căștile de alamă au sosit să vă schimbe.
E bine să pregătiți dinainte recepția pompierilor. Ca oricare vizită fastuoasă anunțată de dinainte, ca oricare invitați… De exemplu dacă focul s’a declanșat la cămin. Pompierii, vedeți dv., sunt băieți de ispravă, sunt oameni foarte cumsecade, sunt prea devotați încă. Dar nu le cereți ca – în graba și emoția de a vă salva – să deosebească o faianță de Gien, de o „faianță” câștigată la Moși, la loterie ; o tapiserie de Beauvais, sau un „preș” de o sută de lei, pentru ei e tot una. Nu la fel de ieftin ci la fel de scump spre a fi scoase mai întâi.
Fiți amabili cu ei și nu vă răstit, că-i enervați.
Și un pompier enervat nu vede că aveți parchet pe jos sau scândură proastă și vă toarnă toată apa care-o are la dispoziție, ca un chinez în orezăria lui.
Mai ales că serviciul de pompieri este cu totul gratuit și dacă vă pretinde cineva ceva, chiar când pompierii au venit degeaba, îl puteți da pe mâna politiei.
Cum se poate combate focul
- Suprimând căldura cu ajutorul apei vărsate în masă compactă, de cât mai aproape și la baza flăcărilor.
- Împiedicând aerul să vină în contact cu focul : astupi gura sobei cu stofă udă, suprimând curenții de aer, acoperind obiectul aprins, cu stofe groase, sau ude, sau cu praf necombustibil (pământ, tencuială, nisip).
- Schimbând direcția flăcărilor, după necesitate, cu ajutorul unei maturi, stofe ude, sau cu ce putem face vânt.
- Îndepărtăm obiectele care pot să se ardă.
- Oricât recomandam stingătoare, să nu vă faceți prea mari iluzii cu ele. Aveți puțină încredere în stingătoarele mari, care conțin destul de puțin lichid și a căror țâșnire e prea mică :, să n’aveți nici o încredere în stingătoarele mici.
« Allo ! Pompierii ? Foc ! » de T.
- Atentie ! Acest articol este din Nr.43 al Ziarului Științelor și al Calatoriilor 1934
- Altoire Sau Vaccinare
- Cele 10 Reguli Pentru Femeile Însărcinate
- Scoaterea Petelor
- Jocuri De Copii
- alte articole
Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .
