Connect with us

Hi, what are you looking for?

Cărți vechi

Istoria marelui împărat Alexandru Macedon (III)

Alexandru inblanzindu-l pe Bucephalus,, Francois Schommer, 1850-1935
ISTORIA MARELUI ÎMPĂRAT ALEXANDRU MACEDON, ÎN VREMEA CÂND ERA CURSUL LUMII 5250 DE AN

Urmare

Despre Ducipal (Bucephalus)

Într-o noapte se înfăţişă comisul lui Filip şi zise:
— Împărate Filipe, astăzi a fătat o iapă un mânz minunat, este roşu şi cu un corn între urechi de un cot de lung.

Filip-craiul, auzind aceasta, se miră de așa cal minunat şi frumos, şi porunci să facă grajd de fier. Şi făcură grajd de fier și băgară iapa cu mânzul în grajd: şi mânzul crescu frumos şi se făcu foarte rău.

Şi pe cine judecau de moarte acolo îl băgau, şi calul cu rea moarte îl omora; şi nimeni nu cuteza să se apropie de cal, fără numai comisul lui.

Iară într-o zi se apropie Alexandru de grajd şi băgă mâna pe fereastră; şi calul veni la el şi se plecă ca un junc şi râncheză încetinel, cu blândeţă, ca la domnul său ; şi Alexandru apucă pe Ducipal(Bucephalus) de corn şi de ureche, şi calul nimic nu-i făcu. Şi demulte ori s-a dus apoi la fereastră.

Într-altă zi merse Alexandru şi, stricând lacătul de la grajd, puse frâul în capul calului, şi aşeză şaua, şi-l scoase afară. Şi, încălecând pe Ducipal(Bucephalus) neînvăţat, ieşi afară pe poartă.

Filip văzu aceasta din foișor și se spăimântă foarte, văzând cocon mic pe cal rău şi neînvățat; şi porunci să încalece toți boierii degrabă și să meargă după Alexandru.
Şi încălecară pe cai buni și ageri, și alergară la poarta cetății, ce se cheamă „cursul cailor”, și se opriră acolo, și Alexandru zise:

— Acum, boieri, să alergăm caii!

Şi Alexandru ieși înaintea boierilor și nu-l mai zări nimenea; numai praful se vedea învăluind.

Şi sosiră la poartă, şi era acolo un pârău adânc, de cincisprezece coţi de larg; şi-l sări Alexandru. Şi se sperie Filip şi zise:
— Căutaţi în pârău, că va fi pierit coconul!

Şi căutară și nu-l găsiră; ci îl văzură viind din cealaltă parte ca un viteaz; și intră în cetate, și boierii toți descălecară, și se închinară ca unui împărat. Filip zise:
— Boieri! Cum vi se pare fiul meu șezând pe cal?

Samănă cu Eraclie-împăratul, viteaz peste toţi vitejii. Şi se mirau cu toţii de cocon mic pe cal neînvăţat şi sperios să şadă! Zise Filip:
— Să ştiţi, boieri, că va fi vai de acela ce va veni de acum înainte cu sabia spre macedoneni, că de mâna lui Alexandru pieri-va şi de macedoneni gonit va fi!

Filip-craiul dintr-acea zi strânse o mie de voinici de vârsta lui Alexandru, să fie cu el, să-i învețe a săgeata și să umble cu el la vânat.

Urmează

Text anonim revăzut de Mihail Sadoveanu

Dacă ți-a plăcut acest articol, îți recomand să te abonezi, ca să nu pierzi continuarea.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.878 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Leacuri vechi

Profesorul Marcel Labbe a botezat cu un nume medical de fagomani pe cei oameni mâncăcioși, cari cred că trăiesc pe lume numai pentru a...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.443 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.844 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...