Connect with us

Hi, what are you looking for?

Rețete vechi

Înghețată de ceai

Paul Gustav Fischer, 1860-1943, Fete pe plaja, Båstad

O distinsă intelectuală, care ține să-și păstreze anonimatul, binevoiește să-mi trimită această excelentă rețetă, pe care mă grăbesc s-o comunic cetitorilor acestei reviste.

Sunt convins că toți acei care o vor experimenta se vor grăbi să-și unească glasul cu al meu, pentru a mulțumi amabilei corespondente.

Iată :
20 gr ceai fin
1 litru frișcă
200 gr zahăr pisat
10 gălbinușuri.

Se opărește ceaiul cu frișcă fiartă și se lasă infuzia să stea o jumătate de oră la marginea plitei, apoi se strecoară printr-o sită fină. Se freacă gălbinușurile cu zahărul, adăugându-se cu lingura frișcă preparată cu ceaiul.

Apoi se freacă amestecul la un foc slab, până începe să fiarbă. Se varsă repede într-un castron, se amestecă din nou bine, până se răcește complect. Pe urmă, se toarnă în mașina de înghețată. Când e gata (își încheie doamna scurta, dar prețioasa misivă) i se servește Yvonei o porție bună și, dacă o găsește acceptabilă, se dă rețeta la tipar.

Yvona a găsit rețeta excelentă și mulțumește frumos. Eu la fel.

Păstorel Teodoreanu. Adevărul literar și artistic, an XIII, nr. 702, 20 mai 1934

În caz că nu știți ce să faceți cu albușurile :

Prăjitură cu albușuri

140 g făină, 100 g unt, 1 ou, 1 lingură zahăr, 5 albușuri, 140 g zahăr, 140 g nuci

Se fărâmițează untul rece în faina ținută la rece. Se amestecă cu oul o linguriță de zahăr și se face din toate o cocă ceva mai tare. Se întinde o foaie de grosimea unui creion și se coace pe jumătate într-o tavă lată.

În acest timp se bat spumă albușurile cu zahăr într-un vas pus pe o oală cu apă clocotită până se îngroașă. Se amestecă cu nucile tocate mare. Se acoperă prăjitura cu acest amestec și se coace mai departe.

Se taie în pătrățele mici.

Carte de dulciuri, Ecaterina Teișanu, 1965

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.930 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.879 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...