Avem fenomene și funcțiuni „psihice”, cum avem funcțiuni fizice
Ca exemplu de conlucrare, de unitate psihofizică, dăm următorul exemplu: O femeie însărcinată vede cum se aprinde o mașină de spirit. De spaimă, își acoperă fața. Altă femeie gravidă vede pe brațul ei un păianjen. Copiii acestor femei capătă pete roșii pe față (naevus) sau un semn pe braț, reprezentând un păianjen.
Un croitor, pe care il tratam, suferea de paralizie spastică a membrelor. El închidea ochii, tremura, nu putea umbla. Electrizări, masagiu, medicamente, toate zadarnic. Încercai odată o ședință de hipnotism. De geaba. Deodată, pacientul țipă speriat: Tată! Tată! în stare de semiveghere. După ce s-a trezit deabinelea, întrebat fiind de mine, ce a însemnat tipatul acela de spaimă, îmi spune că s-a văzut copil, a zărit pe tatăl său cum se spânzura și atunci s-a repezit, voind să-l tragă de picioare.
Omul acesta sfios, începu să povestească repede o adevărată spovedanie a vieții sale, vorbele îi curgeau ca dintr-un izvor. De odată zise extenuat: „Acum e bine!” A dormit toată după-amiaza. Pe seară îl văzui din nou, și îl incurajai:
„Acum îți este mai bine! Acum poți să umbli!”
Într-adevăr, de data asta începu să umble, fără să tremure, fără să aibe spasme! Spaima ce o avusese cu 30 de ani și care se „refulase”, se inmormântase adânc în eul său, această rană sufletească, peste care în decursul anilor se depuse o coajă, o crustă, acum crusta căzuse și „spaima” de atunci fiind dată pe față, fiind mărturisită, s-a făcut o „contrareacțuiune” și vindecarea veni.
Profesorul Sigmund Freud a găsit în psychoanaliză o metodă prin care, explicând visurile, prin punerea pacientului de a se spovedi, de a povesti în cele mai mici amănunte, amintirile din mica copilărie până în prezent, să destainuiască, să dezgroape din adâncul sufletului, toate rănile sufletești, toate impresiile, toate gândurile, „refulate” (înăbușite) în el.
Profesorul Freud a putut vindeca paralizii isterice, cinvulsiuni, diferite fobii, idei fixe, chiar porniri criminale prin această diversiune, prin această spovedanie. E o metodă numită: abreagirenlassen (adică scăparea de sub reacția, de sub influența rănii, leziunii sufletești).
Dr. Lupea
Articol aparut in revista SANATATEA din iulie-august 1933
