Connect with us

Hi, what are you looking for?

Leacuri vechi

Hipnoterapia

Mai mult decât ne închipuim, multe suferinți trupești sunt pricinuite de leziuni sufletești. Corp și suflet, nu sunt decât diferite părți ale aceluiași organism. Împărțirea între „corp” și „suflet” este mai mult artificială. Nu există decât un corp cu diferite atribuțiuni: funcțiuni. Sunt funcțiuni psihice, sufletești, care nu au nimic de a face cu fenomenele oculte, supranaturale și care nu țin de spiritism.

"O şedinţă de hipnoză" pictura de Richard Bergh, 1887.

Avem fenomene și funcțiuni „psihice”, cum avem funcțiuni fizice

Ca exemplu de conlucrare, de unitate psihofizică, dăm următorul exemplu: O femeie însărcinată vede cum se aprinde o mașină de spirit. De spaimă, își acoperă fața. Altă femeie gravidă vede pe brațul ei un păianjen. Copiii acestor femei capătă pete roșii pe față (naevus) sau un semn pe braț, reprezentând un păianjen.   

Un croitor, pe care il tratam, suferea de paralizie spastică a membrelor. El închidea ochii, tremura, nu putea umbla. Electrizări, masagiu, medicamente, toate zadarnic. Încercai odată o ședință de hipnotism. De geaba. Deodată, pacientul țipă speriat: Tată!  Tată! în stare de semiveghere. După ce s-a trezit deabinelea, întrebat fiind de mine, ce a însemnat tipatul acela de spaimă, îmi spune că s-a văzut copil, a zărit pe tatăl său cum se spânzura și atunci s-a repezit, voind să-l tragă de picioare.

Omul acesta sfios, începu să povestească repede o adevărată spovedanie a vieții sale, vorbele îi curgeau ca dintr-un izvor. De odată zise extenuat: „Acum e bine!” A dormit toată după-amiaza. Pe seară îl văzui din nou, și îl incurajai:

„Acum îți este mai bine! Acum poți să umbli!”

Într-adevăr, de data asta începu să umble, fără să tremure, fără să aibe spasme! Spaima ce o avusese cu 30 de ani și care se „refulase”, se inmormântase adânc în eul său, această rană sufletească, peste care în decursul anilor se depuse o coajă, o crustă, acum crusta căzuse și „spaima” de atunci fiind dată pe față, fiind mărturisită, s-a făcut o „contrareacțuiune” și vindecarea veni. 

Profesorul Sigmund Freud a găsit în psychoanaliză o metodă prin care, explicând visurile, prin punerea pacientului de a se spovedi, de a povesti în cele mai mici amănunte, amintirile din mica copilărie până în prezent, să destainuiască, să dezgroape din adâncul sufletului, toate rănile sufletești, toate impresiile, toate gândurile, „refulate” (înăbușite) în el.

Profesorul Freud a putut vindeca paralizii isterice, cinvulsiuni, diferite fobii, idei fixe, chiar porniri criminale prin această diversiune, prin această spovedanie. E o metodă numită: abreagirenlassen (adică scăparea de sub reacția, de sub influența rănii, leziunii sufletești).

Dr. Lupea

Articol aparut in revista SANATATEA din iulie-august 1933

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 4.655 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Strigoi

Vizualizari: 2.677 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.690 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.177 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...