Connect with us

Hi, what are you looking for?

Rețete vechi

Gustul Epocii de Aur

Eugen Palade

Cerințele alimentației raționale, imperativ al secolului civilizației, fac din munca lucrătorilor bucătari și cofetari cu adevărat o artă – culinară – urmând îndemnurile partidului și al statului nostru, precum și ale civilizației în general.

Toate produsele comercializate prin sectorul de alimentație publică sînt rezultatul muncii depuse în unitățile care țin de acest sector. Acestea au sarcina să contribuie, alături de industria alimentară, la satisfacerea cerințelor de consum și la orientarea cererii în vederea satisfacerii necontenite a nevoilor de trai ale maselor.

Organizarea alimentației publice, atât din punctul de vedere al producției culinare, cât și din punctul de vedere al structurii rețelei de desfacere, funcționarea ireproșabilă a fiecărui compartiment, pentru realizarea politicii partidului și a statului, trebuie să devină sarcini de prim ordin ale cadrelor din acest sector important al comerțului socialist.

Trebuie să ținem seama de faptul că în aceste probleme conducerea de partid și de stat a dat îndrumări de importantă deosebită. Însuși tovarășul Nicolae Ceaușescu, secretarul general al partidului nostru, a arătat că stadiul în care ne aflăm ne impune să acționăm pentru a realiza o mare varietate a hranei populației țării noastre. Trebuie să părăsim formele actuale de producție a mâncărurilor și mărfurilor alimentare, trecând la realizarea unor produse pe gustul consumatorilor.

Șnițel pane din carne de vacă
Produs semipreparat din pulpă de vacă, împănat cu făină, ou și pesmet.
Pentru servire se prăjește în grăsime încinsă și se servește cald, cu diferite garnituri.
Se poate servi și rece (fără garnitură).

Ardei umpluți cu orez
Produs semipreparat, având în compoziție orez, ceapă prăjită în ulei, verdeață, piper, sare și bulion.
Pentru a putea fi serviți, ardeii se prăjesc în ulei încins și se așează într-o cratiță. În același ulei se călesc puțină făină, ceapă, zarzavat și se sting cu bulion și apă. După ce fierbe 30 de minute, acest sos se strecoară peste ardei și se lasă să fiarbă împreună încă 30 de minute, se adaugă după gust zahăr sau roșii și verdeață. Se servesc calzi sau reci.

Ardei umpluți cu carne de porc și vacă
Produs semipreparate, având în compoziție carne de porc 42% și carne de vacă 58%, orez, ceapă călită în untură, verdeață, piper, sare.
Ardeii semipreparate se prăjesc în untură
încinsă și apoi se așează într-o cratiță. În aceeași untură se călesc puțină făină, ceapă, zarzavat și se sting cu bulion și apă. După ce fierbe 30 de minute, lâsând să fiarbă împreună circa 40 de minute. Se adaugă, după gust, zahăr, sare, roșii, verdeață. Se servesc calzi5, cu smântână sau iaurt.

Tocătură din carne de porc pentru diferite preparate
Produs semipreparat, având în compoziție carne de porc, ceapă călită în untură, pâine albă, sare, piper, ouă și verdeață.
Se poate folosi pentru prepararea de chifteluțe prăjite, chifteluțe cu sosuri diferite, pârjoale etc.

Salată de heringi
Produs gata preparat, având în compoziție heringi sărați, cartofi, castraveți murați, ceapă, oțet, sare, maioneză și smântână.
Se poate servi ca aperitiv și ca felul 1.

Sarmale în foi de varză cu carne de vită
Produs semipreparat având în compoziție carne de vită, orez, ceapă călită în untură, cimbru, sare, piper.
Pentru a putea fi servite, se fierb la foc potrivit circa 3 ore. Pe fundul cratiței se așează varză tocată, pe margini sarmalele, iar în mijloc și deasupra varză tocată. Se adaugă grăsime, apă, sare și zeamă de varză.

Crochete de cașcaval
Produs semipreparat având în compoziție cașcaval, untură, făină, lapte, ouă, pesmet, piper, sare.
Pentru a putea fi servite se prăjesc în grăsime încinsă.
Se pot servi calde sau reci.

Crochete de șuncă
Produs semipreparat având în compoziție șuncă presată, grăsime, făină albă, lapte, ouă, pesmet, piper, sare.
Pentru a putea fi servite se prăjesc în grăsime încinsă.
Se pot servi calde sau reci.

Sărmăluțe în foi de viță cu carne de porc.
Produs semipreparate având în compoziție carne de porc, ceapă călită în grăsime, orez, verdeață, piper și sare.
Pentru preparare se toacă mărunt puțină ceapă și se călește în untură, cu făină, stingându-se cu borș.
Sosul obținut se adaugă peste sărmăluțele așezate în cratiță, se fierbe o oră.
În timpul fierberii se adaugă verdeață tăiată mărunt, de preferință mărar.
Se servesc calde, cu smântână sau iaurt.

Perișoare cu verdeață
Produs semipreparat având în compoziție carne de vită și carne de porc, ceapa călită în grăsime, pâine albă, ouă, piper, sare, verdeață.
Pentru a putea fi servită, se pun la fiert în puțină apă. Separat se prepară un sos din puțină făină, grăsime, bulion, sare și piper.
Se servesc calde, cu smântână sau iaurt, după gust.

Mușchi tocat a la „Gospodina”
Produs gata preparat, având în compoziție carne de porc și de vita, ouă, ceapă, grăsime, franzelă, verdeață, sare, piper (+ salată a la russe cu aspic și maioneză). Se poate servi la masă ca felul 1 și chiar ca aperitiv.

Chifteluțe prăjite
Produs gata preparat din carne de vită.
Chifteluțele prăjite se pot servi reci, sau se pot pregăti cu diferite sosuri (marinate, cu verdețuri, cu ciuperci, cu sos de smântână, cu sos de roșii etc.), în care caz se pregătește sosul respectiv, se introduc chifteluțe prăjite și se fierb împreună circa 25 de minute.

Tocatură din carne de vacă pentru diferite preparate.
Produs semipreparat având în compoziție carne de vită, ceapă călită în grăsime, pâine albă, sare, ouă și verdeață.
Se poate folosi pentru prepararea de chifteluțe prăjite, pârjoale, chifteluțe cu sosuri diferite.

Pârjoale moldovenești
Produs semipreparat, având în compoziție carne de vită, ceapă călită în grăsime, pâine albă, usturoi, ouă, verdeață, piper, sare. Pârjoalele sunt împănate în făină, ou și pesmet.
Pentru a putea fi servite, se prăjesc în grăsime încinsă.
Se servesc calde, cu diferite garnituri, după gust, de preferință piure de cartofi.
Se pot servi și reci (fără garnitură).

Salată de boeuf „Gospodina”
Produs gata preparat, având în compoziție cartofi, mazăre, morcovi, castraveți murați, verdeață, muștar, sare, piper, carne fiartă de vită și maioneză.
Se poate servi, atât ca aperitiv, cât și la felul 1, la toate mesele din cursul zilei.

Bucătăria românească și sănătatea omului. 1975

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.930 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.879 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...