Connect with us

Hi, what are you looking for?

Leacuri vechi

Gimnastică respiratorie

Nud cu trandafiri, Robert Auer (1873-1952)

Care dintre domniile-voastre, stimate cititoare n’ar voi să fie și sănătoase și frumoase, cu un ten fraged, roz, cu o piele sănătoasă?

Ei bine, ca să reușiți, trebuie să faceți gimnastică respiratorie, să știți a respira, căci nu toate dintre d-vs, care respirați, știți cum să respirați.

Domniile voastre credeți că dacă respirați așa ușor, introduceți în plămâni cantitatea necesară de oxigen pentru a primeni sângele? Vă înșelați! De fiecare inspirație, nu introduceți în plămâni decât cel mult jumătate de litru de aer. Ori, cantitatea aceasta nu este suficientă.
Respirați adânc și veți trage în plămâni 2-3 litri de aer!

Când ședeți la masa de lucru, când scriți, când citiți, când brodați, respirația este superficială. Cu totul altfel este când faceți sporturi, când alergați, când vă plimbați.

Ați trebui ca de mai multe ori pe zi, să deschideți ferestrele sau ducandu-vă afară, în aer liber, să respirați adânc. Veți scăpa de multe boli, vă veți simți mai voinice, căci numărul globulelor roșii din sânge se va mări. Nu vă veți mai simți atât de obosite și atât de nervoase.

Gimnastica respiratorie nu se poate face în odăi închise, într-un aer stricat.

La început, pentru a vă deprinde, veți sta culcate întinse în pat, veți sta culcate pe spate, cu bratele întinse de-a lungul corpului.

Trageți aerul prin nas în plămâni încet și adânc de tot ținând gura închisă. Cutia pieptului se va lărgi cât mai mult. Apoi iar încet veți da afară aerul inspirat, fie prin nas, fie prin gură căutând a contracta, a strânge mușchii abdomenului (pântecului), ca să apese diafragma. În felul acesta, veți da afară din plămâni tot aerul viciat, încărcat cu acid carbonic.

Faceți aceste inspirațiuni și expirațiuni de 6-8 ori dearândul.

După ce vă veți deprinde cu acest fel de gimnastică respiratorie în stare culcată, veți face gimnastică respiratorie stând drepte în picioare.

Această gimnastică respiratorie este folositoare oricui, și celor care au o tensiune prea mare, și celor care au o tensiune mai mică.

Toate organele profită și inima, și ficatul, și stomacul, și intestinele, și rinichii și creierul, căci toate aceste organe vor fi străbătute de un sânge mai curat, mai oxigenat.

Copiii care vor fi desprinși cu gimnastica respiratorie se vor dezvolta mai bine. Pieptul lor se va largi și capacitatea plămânilor va fi mare.

Elena Mad. 1933

Aer, atît de mult îmi lipsește,
acel sentiment de a respira curat,
cînd sufletul nu e de nimic pătat,
iar aerul din jur mă liniștește…

Și plămînii inspiră tot mai profund,
de parc-așteaptă să vină cît mai curînd,
un aer mai proaspăt, fărîmițînd
greul din-ăuntru ce s-a acumulat …

Am nevoie de aer, de aer firesc!
Să pot să-l primesc înăuntru-l meu,
să-l simt cum îmi șterge pentru „mereu”,
durerea ce nu mai pot s-o potolesc.

Mihaela Jumiga

Bătrânețea Și Sexualitatea, Primejdiile Capriciilor Modei…. alte articole

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi (mai jos), e foarte simplu și dacă nu-ți mai place, e la fel de simplu să te și dezabonezi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.878 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Leacuri vechi

Profesorul Marcel Labbe a botezat cu un nume medical de fagomani pe cei oameni mâncăcioși, cari cred că trăiesc pe lume numai pentru a...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.443 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.844 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...