Connect with us

Hi, what are you looking for?

Moda veche

Gazetarul mincinos și cititorul încrezător

Portretul unui jurnalist din orient, 1920, Rudolf Schlichter

Urmare

Pe de altă parte cititorii începuseră și ei să se mai desmeticească și unii din ei scriau gazetarului : „M-am plimbat, scria unul, cu fata mea pe Nevsky prospect și mă așteptam să fiu arestat pe nedrept, (fata mea a luat cu ea sandwischuri pentru orice întâmplare și într-una striga : Ce frumos are să fie!) și când colo ne-am întors teferi acasă, nimeni nu ne-a făcut nimic… Cum acest fapt probează siguranța de care ne bucurăm, vă rog să-l anunțați în ziar ca să potoliți surescitarea poporului! „

Bine înțeles că ziaristul atât a așteptat.

Trebuie să recunoaștem, că singur se plictisise să mintă. Inima lui de mult se înclinase adevărului, dar ce era să facă, dacă cititorului îi plăceau minciunile. Te doare inima uneori, dar trebuie să minți. Acum, cum din toate părțile îl sileau cu cuțitul în mână să scrie adevărul – ce putea să facă! Va trebui să scrie adevărul. Adevăr vreți, să fie adevăr. Două case de piatră și-a zidit din minciuni, alte două case are să și le clădească cu adevărul.

Și a început el să scrie în fiecare zi adevărul. „Nu mai e difterie și basta! Și arestări nu mai sunt :, nici incendii nu mai sunt, iar dacă a ars palatul cutare s-a rezidit și mai frumos. Recolta, mulțumită ploilor calde care au căzut, e excelentă, așa de excelentă încât n-au oamenii unde să adăpostească atâta rod „.

Dar ce e mai interesant – e că, cu toate că gazetarul nu vinde decât adevărul, totuși de plătit tot cinci copeici plătește de rând. Și adevărul pierduse din preț de când începuse să fie târguit. Reieșea chiar că adevărul și minciuna – aveau același preț : cinci copeici.

Iar coloanele gazetei nu numai că nu deveniseră mai plictisitoare, dar din potrivă erau mai interesante.

În cele din urmă, cititorul s-a dezmeticit și a început să înțeleagă. Și mai înainte nu îi mergea mai rău când lua minciuna drept adevăr, dar acum era cel mai fericit muritor. Intra într-o brutărie – aci auzea spunându-se :
– O să vie o vreme când pâinea o să fie ieftină de tot!
Găsea un precupeț pe stradă, acesta îi spunea :
– Au să ajungă puii să fie aproape pe nimic!
– Dar până atunci?
– Până atunci o rublă și douăzeci copeici perechea!
– Vezi ce mai schimbare s-a făcut în viața noastră! își zicea cititorul.
Și încrezător, ieșea vesel pe stradă.

Mergea „în nădejdea slavei și binelui”.

Dar nu știu cum se făcu ca tocmai în ziua acesta să i se întâmple următoarele.
Abia făcuse câțiva pași pe stradă și iată-l arestat. Era o eroare judiciară, dar vorba, era el arestat?

A stat toată ziua nemâncat în închisoare și se gândea :”Bine scria gazetarul, ce mai recoltă a fost anul acesta, câtă pâine s-a făcut!”

În închisoare s-a îmbolnăvit de difterie.

A doua zi eroarea judiciară s-a explicat și a fost pus în libertate. Dar întorcându-se acasă a murit.

Iar gazetarul mincinos trăiește până astăzi. Și a zidit și a treia casă în piatră și de dimineață până târziu seara se gândește mereu la un lucru : „Cum poate înșela mai bine pe cititorul încrezător : Cu minciuna sau cu adevărul?”

Poveste de Mihail Saltîkov-Șcedrin, traducere de Dr. I. Dușcian, biblioteca Minerva, 1929

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.930 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.879 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...