Connect with us

Hi, what are you looking for?

Placeri vechi

Frumoasa Thais

Incendierea Persepolisului, 1890, Georges Rochegrosse

Curtezane celebre (urmare)

Una din cele mai importante curtezane ale Greciei antice, a fost fără îndoială Thais. Numele ei este legat de acel a lui Alexandru cel Mare. A avut desigur un merit personal.

Istoria nu ne spune dacă Thais a fost la început dicteriadă (pensionară într-o casă de prostituție), auletridă (dansatoare și muzicantă), hetairă (metresă) ori concubină (sclavă, servitoare care înlocuia deseori pe stăpână).

Istoria ne spune numai că Thais era frumoasă.

Alexandru cel Mare n-a fost primul, nici ultimul ei amant. Thais îl însoțea în toate expedițiile războinice și dormea în cortul lui.

Se afirmă că fără „inspirația” acestei „mari prostituate„, Alexandru n-ar fi ajuns unul dintre cei mai glorioși cuceritori care au devastat planeta ; se mai spune că privind în ochii lui Thais, el căpăta acea bravură care era o pildă pentru soldații săi. Moartea l-a surprins lângă dânsa.

Thais a plâns pe imperialul ei amant, a adunat darurile căpătate de la marele cuceritor, daruri luate cu prețul sângelui „vagabonzilor sugestionați” și, în cele din urmă, s-a măritat cu unul dintre Ptolemei, rege al Egiptului, care socotea că este o mare cinste pentru el să înalte pe tronul său pe favorita neînvinsului Alexandru.

Astfel, această simplă „carne de plăcere” a murit ca regină.

La început ea a fost mireasa poetului comic Menandru. A frecventat și pe filozoful Euthydemus. Se atribuie lui Thais aceste cuvinte :

– Intelectualii sunt molateci. Ei își păstrează toate puterile pentru creier și lasă să sece izvoarele plăcerii. Iată de ce ei nu cunosc „valoarea” unei femei pătimașe.

Eugen Relgis, 1932

Thais în timpul unei petreceri l-a convins pe Alexandru, beat fiind, să dea foc palatului regal din Persepolis.

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 4.656 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Strigoi

Vizualizari: 2.677 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.690 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.177 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...