Connect with us

Hi, what are you looking for?

Moda veche

Fiziognomonie: Părul și fruntea

Charles Le Brun (1619 – 1690), Fizionomia capului (Berbecul)

Urmare

Părul

Suplețea părului poate fi pusă în legătură cu suplețea caracterului.

Johann Kaspar Lavater

Părul oferă multiple indicii despre temperamentul, energia, modul de a simți și prin urmare despre facultățile spirituale ale omului.

El nu poate ascunde nimic și corespunde constituției noastre fizice așa cum plantele și fructele corespund ogorului care le-a rodit.

Părul lățos, drept dizgrațios anunță un om obișnuit.

Părul de un galben auriu sau castaniu strălucitor și plăcut ondulat în bucle ușoare și frumoase este un păr nobil.

Părul negru, des și abundent denotă puțină minte dar perseverență și aplecare spre ordine.

Părul blond în general este caracteristic pentru temperament delicat, nepăsător.

Părul roșu se spune că este caracteristic unui om în cel mai înalt grad bun sau în cel mai înalt grad rău.

Părul fin marchează timiditatea, cel aspru anunță curajul și acest semn caracteristic face parte din acele trăsături comune atât omului cât și animalului.

Printre patrupede, cerbul, iepurele și oaia, care sunt printre cele mai timide, se disting de celelalte prin moliciunea părului, pe când asprimea părului leului, a porcului mistreț, corespund curajului care le e specific.

Aplicând speciei umane aceste observații, orientalii sunt foarte curajoși și ei au părul negru. Locuitorii din tarile nordice sunt mai timizi și părul lor e mai moale.

Parul negru și subțire pe un cap pe jumătate pleșuv, cu fruntea înaltă și boltită, anunță o judecată sănătoasă și limpede dar puțină imaginație. Același fel de păr, când e lins și complet neondulat, caracterizează o slăbiciune a facultăților intelectuale.

Părul creț marchează o persoană cu concepții dure.

Cei cu păr abundent pe tâmple și pe frunte sunt grosolani, orgolioși și lipsiți de rușine.

O barbă stufoasă și frumoasă anunță un bărbat cu o minte sănătoasă și bun de la natură. Bărbatul care are barbă deschisă la culoare și rău aranjată are mai degrabă o natură și înclinații de femeie decât de bărbat.

Bărbatul căruia nu-i crește barba nu e bărbat.

Femeile n-au barbă pentru că acea funcție a organismului care o produce la bărbat la ele se risipește la ciclu. Cu toate acestea, există unele femei cărora le crește păr, mai cu seamă în jurul gurii. Este sigur că aceste femei au un temperament cald, o natură îndrăzneață, sunt curajoase și virile. Dar femeia care are barbă și bărbatul care n-are deloc sunt constituiți, amândoi, împotriva regulilor firești ale naturii. Ori tot ceea ce iese din ordinea stabilită de natură este anormal.

Atunci când culoarea bărbii diferă de a părului, nu se anunță nimic bun. La fel ca atunci când există un contrast frapant între culoarea părului și aceea a sprâncenelor, lucru ce poate inspira neîncredere.

Fruntea

Fruntea este lăcașul seninătății, al bucuriei, al grijilor, al neliniștilor, al prostiei, al neștiinței și răutății.

Johann Gottfried von Herder

Dintre toate părțile feței, ea este cea mai importantă trăsătură. Văzută din profil, fruntea poate fi împărțită în trei categorii : aplecată spre spate, dreaptă, boltită (bombată).
Fruntea aplecată spre spate sau teșită indică, în general, imaginație, spirit și delicatețe.
Dacă e complet dreaptă, perpendiculară, de la păr până la sprâncene, este semnul lipsei totale de inteligență

O conformație perpendiculară, care se boltește ușor la capătul de sus, anunță o minte capabilă de reflecție, un om profund în gândire.

Frunțile proeminente aparțin spiritelor mărginite și slabe și care nu vor ajunge niciodată la maturitate.

Contururile frunții, arcuite și fără unghiuri, hotărăsc blândețea și flexibilitatea caracterului.
Când o frunte rotunjită și proeminentă în partea de sus, coboară în jos dreaptă, dând impresia în ansamblu că e perpendiculară, putem să ne bazăm pe foarte multă rațiune, vioiciune dar și nervozitate. Dar, în același timp, trebuie să ne așteptăm la o inimă de gheață.

Cu cât fruntea e mai alungită, cu atât spiritul e mai lipsit de energie și de rezistență. Cu cât e mai restrânsă, mai scurtă și mai compactă, cu atât caracterul este mai concentrat, mai hotărât și mai solid.

Pentru că o frunte să întrunească toate calitățile într-o fericită îmbinare, să fie frumoasă și să dea impresia că ascunde atât o minte bogată, cât și un caracter nobil, trebuie să fie perfect proporționată cu restul feței. Fără nici un fel de inegalitate și riduri permanente, ea nu va fi totuși scutită de ele : dar aceasta se va întâmpla într-un moment de concentrare profundă, de supărare sau manifestare a unei dureri.

Culoarea frunții trebuie să fie mai luminoasă decât restul obrazului.

Dacă arcada ochiului e ieșită în afară e semnul unei aptitudini speciale pentru activități intelectuale, a unei sagacități deosebite pentru mari acțiuni. Dar și fără acest unghi proeminent, există atâtea excelente capete și bine așezate pe umeri, atunci când fruntea lor cade, asemenea unui zid, perpendicular pe sprâncenele așezate orizontal și care se arcuiesc aproape imperceptibil, în ambele părți, spre tâmple.

Fruntea îngustă, cu riduri neuniform, teșită în părți, care se încrețește mereu altfel, nu e o bună recomandare și nu trebuie să inspire prea multă încredere.

Fruntea pătrată, cu părțile alterare la fel de late și cu arcada ochiului puternică presupun o mare înțelepciune și curaj.Toți fizionomiștii sunt de acord cu acest punct.

O frunte foarte osoasă, împodobită cu multă piele, anunță o persoană ursuză și certăreață.

O frunte înaltă, la o față lunguiață și ascuțită spre bărbie e un semn de slăbiciune și prostie.
Fruntea alungită, cu pielea foarte întinsă și netedă, pe care nu se zărește, chiar cu prilejul unei neobișnuite bucurii, nici cea mai mică încrețitură, este indiciul unui caracter rece, bănuitor, caustic, îndârjit, supărăcios, plin de pretenții, slugarnic și răzbunător.

O frunte care, din partea de sus, se apleacă înainte spre ochi, la o persoană în puterea vârstei, indică în mod categoric o prostie fără margini.

Cute oblice pe frunte, mai cu seamă dacă soarta face ca ele să fie paralele, sau numai par astfel, dau în vileag o minte săracă, un spirit fals și bănuitor. Dacă aceste cute sunt paralele și regulate, nu prea adânci, acestea se întâlnesc doar la oameni drepți, înțelepți, cinstiți.

Fruntea a cărei parte superioară e străbătută de cute foarte distincte și mai ales circulare, în timp ce cealaltă jumătate e netedă și fără nici o cură, e semnul unui spirit mărginit.

Urmează (Sprâncenele Și Ochii)

Dicționar infernal de Jacques Colin de Plancy, 1825

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.930 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.879 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...