Connect with us

Hi, what are you looking for?

Leacuri vechi

Eugenica și bolile mintale

Hristos binecuvântând pruncii, Lucas Cranach cel Tanar,1515–1586

Precum se știe, Eugenica este o știință nouă, care are ca scop de a stabili legile și regulile ce pot asigura zămislirea unor copii sănătoși, rezistenți, viguroși, cu o minte sănătoasă, cu un corp sănătos.

Ei, cum voiți ca un copil să fie sănătos la trup și la minte, dacă e născut în condiții igienice rele, nesănătoase? Se știe că țesutul nervos este un țesut foarte delicat și din mica copilărie trebuie menajat, îngrijit.

Băgați un cui intr’un stejar bătrân, rana produsă nici nu se va observa, băgați acel cui intr’un arbore tânăr, și rana rămasă va creste din an în an și va deforma arborele.

Această asemănare făcută de D-rul Genil-Perrin e cât se poate de nimerită. Tot acest autor face comparația următoare : Când un om adult este atins de poliomielită anterioară, care îi paralizează un picior, piciorul se va atrofia, dar își va păstra proporțiile generale. Această boală la un copil de 5 ani va face ca piciorul paralizat să nu mai crească de loc, iar când copilul va crește și va avea 20 de ani, piciorul infirm, rămas mic de tot, nu va fi bun de nimic.

Presupuneți că creierul unui fetus este atins de o boală toxică, el el va fi stânjenit în dezvoltarea sa, se va atrofia. Iată deci o regulă primordială : Dacă voiți ca progeniturile voastre să aibă o inteligență vie, o minte sănătoasă, trebuie să vă gândiți la delicatețea, la frăgezimea, la fragilitatea creierului și sistemului nervos al fătului și al copilului și să-l menajați.

Trebuie să vă gândiți că atât în momentul zămislirii, cât și în tot timpul sarcinii, fătul uman să fie ferit de orice atingere toxică, infecțioasă ori traumatică, căci altminteri urmările vor fi funeste.

Legile ereditarii ne arată că bolile mentale și nervoase se moștenesc. Așa dar, părinții nervoși, atinși de boli ale sistemului nervos să evite de a da naștere la copii. Numai părinții sănătoși au voie de a da naștere la copii.

De asemenea este dovedit că dacă unul dintre părinți obosit sau bolnav în timpul contactului sexual, – copilul se va resimți.

Evitați de a procrea, dacă sunteți atinși de sifilis ori dacă sunteți amețiți de băutură, căci copilul născut va fi un degenerat.

În timpul sarcinii, femeia trebuie să fie ferită de orice intoxicație, de orice boală infecțioasă, de orice oboseală. Ea nu va munci și va fi bine hrănită. Va fi ferită de emoții, de supărări, de griji. Copilul trebuie născut în bucurie, de bună voie, în bună dispoziție.

Este foarte ușor, de a predica, de a îndemna lumea de a avea copii cât mai mulți, dar acești predicatori, acești moralizator cu ce contribuie oare la buna situație morală și materială a femeii însărcinate?

Fariseii aceștia, fățarnicii aceștia, asigură oare hrană suficientă, locuință sănătoasă, odihna necesară femeilor sărace însărcinate? Asigură ei oare întreținerea femeii lehuze, alăptătoare?

E ușor să faci morală când nu dai nimic din pungă, când nu contribui cu nimic la susținerea celor moralizați.

Ar trebui opriți prin lege ca epilepticii, sifiliticii și cei atinși de boli ce se moștenesc să se căsătorească!

În unele țări s’a propus sterilizarea (castrarea) celor nedemni de a deveni părinți.

Din cele 15 state din America de Nord numai 9 au admis obligativitatea sterilizării.
Dar omenirea nu trebuie să recurgă la astfel de măsuri draconice.

Trebuie făcută educația poporului, ca omul singur să aibă atâta conștiință, atâta simț de răspundere și cel care e atins de o boală ereditară, să se ferească de a da naștere unor copii bolnavi, degenerați, nenorociți, clienți ai caselor de nebuni.

Revista „Sănătatea” 1932

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.930 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.879 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...