Connect with us

Hi, what are you looking for?

Scoala veche

Drumul Fericirii

Acasă din război, Joseph Clark, 1834-1924

Drumul fericirii îl caută fiecare, atâta timp cât trăiește. Putini însă sunt acei fericiți, care-l găsesc, deși e foarte ușor de găsit. Cine-și face însă un program în viață, în vederea fericirii, poate fi sigur că e fericit.

Fericirea e în noi înșine, în felul nostru de viață și în felul nostru de purtare față de semenii noștri, oameni ca și noi, cu aceleași năzuinți și trebuinți.

Iată un program lesne de urmat, care – pare – că ne poate îndrepta spre drumul fericirii mult cautat, de către toți oamenii, de când e lumea :

– Iubiți și cinstiți deopotrivă pe toți oamenii, așa precum doriți și voi să fiți iubiți și cinstiți de către alții.

– Să aveți totdeauna multă încredere în puterile și cunoștințele voastre și cu răbdare și curaj veți trece peste toate împrejurările grele.

– Nu pierdeți timpul cu nimicuri, nu vă tânguiți niciodată, mergeți totdeauna înainte, mereu înainte, fie orice o fi, dar nu uitați a fi înarmați bine cu adevărul și dreptatea.

– Revărsați asupra tuturora bunătatea voastră, fără să vă așteptați la vre-o mulțumire sau recunoștință din partea cuiva.

– Păziți-vă bine sănătatea, munciți cu multă socoteală, hrăniți-vă cu cumpătare și odihniți-vă îndeajuns.

– Vorbiți totdeauna cât trebuie, puțin și frumos cu ori și cine ; citiți mereu cărți folositoare ; și faptele voastre să aibă în vedere numai binele obștesc.

– Nu vă bucurați prea mult de bucuriile vieții și nu vă întristați de nimic și de nimeni ; treceți cu seninătate peste întâmplările bune sau rele ale vieții voastre, toate sunt trecătoare și toate sunt pentru oameni.

– Nu invidiați și nu criticați pe nimeni, judecăți numai faptele voastre, înlăturând orice răutate, orice gând rău, fie orice o fi, față de ori și cine.

– Nu vă închipuiți că puteți fi în veci stăpâni pe munca altora sau pe averea voastră ; totul rămâne pământului și aparține tuturora orice s’ar spune.

– Mulțumindu-vă cu puțin și puținul vi se va părea mult de tot și puținul acesta fiți destoinici să-l păstrați multă vreme.

– Să căutați a trăi numai între oameni, la fel cu toți oamenii și cu multă omenie, față de toți.

– Să înțelegeți în adâncime nevoile și interesele altora spre a putea pătrunde bine și pe ale noastre și numai așa veți fi pe deplin fericiți și preamăriți în veacuri nesfârșite.

de Doctorul F. Grunfeld, 1934

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 4.655 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Strigoi

Vizualizari: 2.677 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.690 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.177 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...