Connect with us

Hi, what are you looking for?

Greaca veche

Domnia întunecatului Hades

Pluton (Hades), Franz von Stuck , 1863-1928

Urmare

În adâncul pământului domnește întunecatul frate a lui Zeus, pe nume Hades (Pluton, romani) , cel fără îndurare.

Împărăția lui e plină de beznă și de groază. Acolo nu pătrunde niciodată razele înviorătoare ale soarelui strălucitor. Prăpăstii fără fund duc de pe fața pământului în împărăția de tristețe a lui Hades, străbătută de râuri negre. Acolo curge răul sacru, Stixul, care îngheață totul și pe a cărui apă se leagă în jurăminte zeii înșiși.

Tot acolo își rostogolesc valurile râurile Cocytos (râul plângerii) și Acheron (râul tristeții) : malurile lor întunecate, pline de tristețe, răsună de vaiete scoase de umbrele celor morți. În împărăția subpământeană șerpuiesc și apele izvorului Lethe, care te fac să uiți tot ce e pământesc. (De aici expresia „a dispărut în Lethe”, adică a fost dat uitării pentru totdeauna Lethe = uitare).

Pe câmpiile cufundat în beznă ale împărăției lui Hades, acoperite de flori palide de astodel (lalea sălbatică), plutesc, ușoare, umbrele imateriale ale morților. Ele se tanguie de existența lor lipsită de bucurii, de lumină și de dorințe. Vaierul morților susură molcom, abia de-l prinde urechea, asemenea foșnetul frunzelor veștede fugărite de vântul toamnei. Nimeni nu se mai întoarce din această împărăție a jalei.

Un câine cu trei capete, Cerber, pe al cărui grumaz mișună șerpi cu șuier de groază, păzește ieșirea. Bătrânul ursuz Charon, luntrașul sufletelor celor morți, nu va duce niciodată vreun suflet înapoi peste apele ca smoala ale Aheronului, spre ținutul unde luminează scânteietor soarele vieții.

Sufletele celor morți sunt sortite să nu aibă niciodată vreo bucurie în împărăția de beznă a lui Hades.

În această împărăție, unde nu pătrunde nici lumina, nici bucuria, nici măcar tristețea vieții de pe pământ, domnește Hades, fratele lui Zeus. El stă pe un tron de aur, împreună cu soția lui, Persefona, și este slujit de neînduratoarele zeițe ale răzbunării, Eriniile.

Înfricoșătoarei, cu bice și șerpi, ele urmăresc pas cu pas pe răufăcător ; nu-i dau răgaz nici o clipă și-l chinuiesc cu mustrări de cuget, nu este cu putință să te ascunzi nicăieri de ele, căci Eriniile își găsesc victima ori unde s-ar afla. Lângă tronul lui Hades stau judecătorii împărăției morților – Minos, Aiakos și Rhadamanthys.

Tot acolo e și Thanatos, zeul morții, cu sabia în mână, înfășurat într-o mantie neagră și cu aripi uriașe, tot negre. Frig de mormânt împrăștie aceste aripi, când Thanatos vine în zbor la patul celui ce moare, ca să-i taie cu sabia o șuviță de păr și să-i smulgă sufletul.

În rând cu Thanatos stau și întunecatele Kere. Ele zboară, cutreierând neobosite câmpul de luptă și bucurându-se mult când îi văd căzând, unul după altul, pe eroii răpuși ; cu buzele lor ca para focului ating rănile și sorb cu nesaț sângele fierbinte al celor doborâți, smulgându-le sufletul din trup.

Tot lângă tronul lui Hades stă de asemenea tânărul și frumosul Hypnos, zeul somnului. El zboară neauzit deasupra pământului, ținând în mâini măciulii de mac și turnând dintr-un corn licoare dătătoare de somn. Atingând ușor ochii muritorilor cu toiagul lui făcător de minuni, le închide încet pleoapele și-i cufundă într-un somn dulce.

Zeul Hypnos este puternic și pe el nu pot să-l înfrunte nici muritorii, nici zeii, nici chiar însuși Zeus, detunătorul ; până și lui îi închide Hypnos ochii amenințători și îl cufundă într-un somn adânc.

În împărăția de beznă a lui Hades zboară și zeii visurilor.

Unii dintre ei aduc visuri profetice și pline de bucurie, iar alții împart numai visuri apăsătoare și înfricoșătoare, care îl sperie și-l chinuie pe om.

Mai sunt apoi zeii visurilor înșelătoare, care duc pe om la rătăcire, iar uneori chiar la pieire.
Împărăția neînduratului Hades e plin de beznă și groază. Acolo rătăcește prin întuneric năluca înfricoșătoare a lui Empusa, cu picioare de asin ; năluca aceasta, ademenind oamenii prin vicleșug în timpul nopții și ducându-i într-un loc tainic, le suge tot sângele și le trupurile care mai dau încă semne de viață.

Mai rătăcește pe acolo și Lamia, cea cu înfățișare de balaur ; ea se furișează noaptea în căminele mamelor fericite și le fură copiii ca să le sugă sângele.

Peste năluci și balauri este stăpână marea zeiță Hecate, care are trei trupuri și tot atâtea capete. În nopțile fără lună ea rătăcește prin beznă pe drumuri și printre morminte, împreună cu ceata ei înfricoșătoare, înconjurată de câinii de pe malurile Stixului (Câinii-balauri de pe malurile Stixului din împărăția subpământeană a lui Hades). Ea trimite pe pământ spaimă și vise urâte și duce oamenii la piere.

Hecate e chemată în ajutor la facerea vrăjilor, dar în același timp ea este singurul leac împotriva vrăjitoriei pentru toți cei care i se închină și-i aduc jertfă câini, la răspântiile unde se desfac câte trei drumuri.

Împărăția lui Hades e groaznică și oamenii o urăsc (Zeii subpământeni întruchipau în special forțele de temut ale naturii ; ei sunt mult mai vechi decât zeii din Olimp și au jucat în credințele populare un rol mult mai important).

Grecii antici își imaginau împărăția lui Hades – tărâmul umbrelor celor morți – ca fiind întunecată și înfricoșătoare, iar „viața de dincolo de mormânt” – ca o nenorocire.

Infernul, Franz von Stuck

Astfel, umbră lui Ahile, chemată de Ulise din împărăția subpământeană, spune că e mai bine să fii cel din urmă argat pe pământ, decât domn în împărăția lui Hades.

N. A. Kun, 1914

Va urma

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.930 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.879 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...