Connect with us

Hi, what are you looking for?

Strigoi

Cum se naşte Strigoiul?

“Emma Van Name” (1805) de Joshua Johnson
Abonați-vă la canalul de YouTube

Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe corp o cămaşa sau căciulă de piele. Un astfel de copil este născut de o femeie care, fiind însărcinată, bea apă necurată, amestecată cu bale diavoleşti, sau când o astfel de femeie iesă noaptea afară cu capul gol. Atunci, Satana vine şi-i pune pe cap o chilie roşie, cum şi-o are pe a sa, iar la soroc, face ca să nască copilul cu chtia de Strigoiu. Pentru ca să se preîntâmpine o astfel de nenorocire, este bine ca această chitie să se iea îndată de pe capul copilului, căci altfel se zice că copilul o trage şi o înghite şi cu chipul acesta se face Strigoiu.

O astfel de chitie se crede că-i bună de păstrat pentru a lecui pe cei bolnavi de deochiu; mamele deci, o strâng, o usucă, şi când au copii deochiaţi, rup câte o bucăţică dintr’însa, o scuipă şi îi freacă la buric, ca să le treacă.

Prin jud. Teleorman, copilului care se naşte Strigoiu, — cu capul şi faţa îmbrobodită cu o peliţă,—i se rupe îndată acea peliţa, ca să n’o înghiţă şi să rămâie Strigoiu învrăjbit, care dăoache rău, şi după moarte îşi mănâncă neamurile. In urmă, moaşa are grijă să ieasă cu dânsul afară, după ce l-a scăldat şi l-a înfăşat bine, să se suie pe casă— dacă e bordeiu în pământ, sau să treacă la spatele casii şi să strige, având pruncul în braţe:

Tu Strigoiule,
Tu Strigoaieo,
Tu leule,
Tu leoaico,
Tu cleoehetorule,
Tu dracoaico,
Acolo sa va duceţi,
Acolo să dormiţi...

Poporul dela ţară crede ca omul născut cu chitie şi cu cămaşă sau numai cu chitie, dupi moarte, Ia 6 săptămâni, aie să se faca Moroi.

— Auziţi, lume, că s’a născut un lup pe pământ! Nu e lup să mănânce lumea, şi e lup să muncească şi să aibă trişte de ea ! In chipul acesta se strică puterea Strigoiului, iar răul se întoarce spre folosul casii, de oarece puterea Strigoiului strigat se măreşte, aducând spor la toate.

Strigoii se mai fac şi din copii născuţi din rude, —fraţi şi veri primari, cari, spre a fi ascunşi de gura lumii,—mor ucişi şi deci nebotezaţi şi neudaţi cu aghiasmă patru ani, precum şi din cei lepădaţi, pierduţi, —adică născuţi morţi înainte de vreme, cari se îngroapă în ţintirim, mai de-oparte, cum de altfel socotesc şi Rutenii.

Strigoii se fac şi din copiii de Strigoi , pe cari aceştia îi lasă lângă lăuzele nepăzite, după ce ieau copiii femeilor.

Se fac din copiii pe cari moaşele , la naştere, îi menesc să se facă Strigoi.

Se fac din copiii născuţi prin tufe.

Se fac din copiii întorşi dela ţâţă, adică din acei cari, fiind odată înţărcaţi, au fost puşi din nou la piept ca să sugă.

Se fac din copilul care suge ţâţă pe furiş dela maicâ-sa, la o săptămână după înţărcare.

Se fac din cei pe cari îi muşcă ţânţarul în noaptea de Sf Gheorghe.

Strigoiu este al şaptelea băiat din cei şapte băiaţi născuţi la şir ai unei perechi ; tot asttel Strigoaică se face şi a şaptea fată din şirul de şapte fete, cum cred şi Rutenii; alte ori se faceStrigoiu sau Strigoaică unul din cei şapte fraţi sau una din cele şapte surori.

Copilul îngropat nebotezat dacă nu- l uzi 7 ani cu aghiazmâ, se face Moroiu şi vine la casa unde s’a născut, ori la ma-sa, şi o moroeşte toata noaptea.

Sufletele copiilor născuţi morţi sau muriţi fără de botez, se cred pierdute şi acei copii devin Moroi cari umblă noaptea prin sate şi sug sângele copiilor şi fetelor tinere, cari, apoi, mor.

Se fac cei ce jură strâmb.

Din sufletele rele şi vrăjmaşe, fie vite, fie oameni.

Din babele cari au de-aface cu Diavolul.

Din oamenii morţi în împrejurările pe cari le vom vedea.

„DIN VIEAŢA POPORULUI ROMAN. Mitologie Românească. Dușmani și prieteni ai omului” de Tudor Pamfile

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 2.677 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.690 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.177 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Rețete vechi

Vizualizari: 1.972 Vezi și Cum Cumpărăm Peștele? Este bine să rețineți, în primul rând, faptul că nu se recomandă cumpărarea peștilor în epoca depunerii...