Connect with us

Hi, what are you looking for?

Leacuri vechi

Despre sinucidere

Sinuciderile sunt datorate în genere unui desechilibru mental. Halucinațiuni, concepții delirante, o stare de melancolie permanentă tenace, credința de a fi persecutat de soartă sau de oameni, o obsesiune, o gelozie, o impulsiune bruscă, neurastenie, toate stări bolnăvicioase sdruncină creierul si-l fac a nu mai putea judecă limpede. Sinuciderile sunt mai răspândite la orașe decât la țară.

“Sinucigașul” pictură realizată în perioada 1877-1881 de către Édouard Manet

S’a exagerat mult influența eredității. 

Cele mai multe sinucideri au loc mai mult în zilele de vară

Imitatiunea are o influență incontestabilă. De aceia rău și greșit fac ziarele care descriu amănunțit cum s’au sinucis unii nenorociți, ce arme au întrebuințat. Rău și greșit fac acei cari povestesc de sinucideri acelora cari în familia lor au avut cazuri de sinucidere. 

Crizele economice contribuie la mărirea numărului sinuciderilor

Dacă observăm că cineva umblă cu gânduri de sinucidere, ar trebui îndepărtat din mediul familiei, cunoscuților și afacerilor sale. 

Pentru ca să nu rumege în gând ideile lui fixe, triste, trebuie distrat, să i se vorbească lucruri interesante, vesele. Să facă hidroterapie și să urmeze ședințe de psihoterapie, conduse de un medic sufletesc, bun care să priceapă în a goni ideile negre, de gelozie sau de ruină, inalțând moralul, încrederea în sine și în viață, zugravindu-i un viitor mai plăcut și mai fericit și să îi repete Glossa nemuritorul Eminescu. 

Vreme trece, vreme vine,

Toate-s vechi și nouă toate;

Ce e rău și ce e bine

Tu te-ntreabă și socoate;

Nu spera și nu ai teamă,

Ce e val ca valul trece;

De te-ndeamnă, de te cheamă,

Tu rămâi la toate rece.

Acest articol a apărut in revista SANATATEA din noiembrie 1932

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.929 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.879 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...