Connect with us

Hi, what are you looking for?

Scoala veche

Despre nudism

Marlene Dumas, Nuclear Family, 2013

Stimată amică,

Un cuvânt modern, pronunțat de toată lumea în mod abuziv, ascunzând motive negrăite, este „nudismul”.

Copila dumneavoastră, acum în vârstă de 16 ani, vrea să ia parte la exercițiile de gimnastică după metoda Mensendieck, la care exerciții toți membrii de ambele sexe trebuie să facă toate mișcările în pielea goală. Sunteți, pe bună dreptate, îngrijorată că această nouă metodă pe lângă unele foloase netăgăduite, ascunde o mulțime de pericole. Auziți mereu și atât de des de foloasele nudismului. Îmi dați ca exemplu numeroși părinți cunoscuți de dvs. care se arată înaintea copiilor lor în pielea goală și își fac baia împreună, toți membrii familiei în goliciunea paradisiacă.

Mă cunoașteți prea bine, stimată doamnă, că sunt un om modern și nu intră în vederile mele să fac pe fățarnicul, pe rușinosul. Cu toate acestea am motivele mele, motive foarte serioase contra curentului periculos, otrăvitor al „nudismului”, admis de tineretul de azi, care a trecut de la o extremă la cealaltă.

Să vorbim întâi despre gimnastica în pielea goală a fiecărui sex în parte sau a ambelor sexe la un loc, atât de călduros propagată și recomandată de apostolii entuziaști ai nudismului.
Ei susțin că prin „nudism” se combate pudoarea exagerată. Dar oare goliciunea, în mod involuntar, nu trezește, nu conduce la excitația sexuală, oricât de mult am căuta să nu fim influențați de simțuri.

De voim ori nu voim, suntem ființe sexuale.

Făcând gimnastică la un loc cu camarade, se pot trezi în mod violent componenții erotici care dormitează în fiecare ființă.

Și eu găsesc nudismul ca o pedeapsă groaznică. Căci nu toți oamenii sunt atât de bine făcuți încât se pot arăta contemporanilor lor ca tablouri estetice. Sunt mulți oameni vitreg tratați de natură și ei neputându-se arăta în pielea goală se vor simți înjosiți, devalorizați. Fără să vrea, se vor compara cu ceilalți oameni bine formați și se vor simți nenorociți.

Iar cei frumoși, cei cu forme sculpturale, admirând-și mereu formele pe care vor cauta să le expună în văzul tuturor, vor căpăta o boală pe care noi o denumim : Exhibiționism. Ei vor căpăta pasiunea, patima, de a se arăta în pielea goală și vor cauta orice pretexte spre a-și dezveli diferite porțiuni ale corpului lor. Rușinea, un factor prețios al culturii, ridicolă dacă este prea exagerată, va dispărea cu totul.

Fiecare poate face singur observația cum în băile în comun, când toți membrii familiei se îmbăiază la un loc, farmecul iubirii slăbește. Nu mai există rușinea, dar nici respectul.

E regretabil, că foarte, foarte rar cei în pielea goală satisfac estetica, simțul artistic al cunoscătorilor. Haina acoperă multe defecte ale formelor corpului și ne dă iluzia frumosului, – corectând, ascunzând, mascând formele viciata de o viață neigienică. Da, – suntem oare cu toții ființe desăvârșite cu forme artistico-sculpturale, fără defecte? Dar noi ne-am bătut joc dea lungul mileniilor de organismul cu care ne-a înzestrat Natura.

Precum vedeți, eu nu sunt deloc pentru nudism și v-aș sfătui să dați copilă dvs. într-o școală de gimnastică unde nu se cere „nudismul „, unde să se poarte tricou, costume de sport, care lasă deplina libertate a corpului, unde se poate oareșicum trăda frumusețea corpului și unde sunt cu totul excluse toate urmările nudismului. Acum la a doua întrebare :

Să se arate părinții înaintea copiilor în pielea goală?

Hotărât că, nu!
Am o experiență destul de bogată, pe temeiul căreia previn pe toți părinții, ca să se ferească de a admite curentele moderne fără de o prealabilă cercetare. Să nu se lase a fi amețiți de cuvinte :Înapoi! La natură! Viață naturală! etc. Nu aveți idee cu ce ochi critici privesc copii la formele trupești ale părinților lor! Se formează lesne idei sexuale, ce rămân pentru toată viața.

De multe ori băieții capătă convingerea de inferioritate, de minus-valoare, comparând organele lor genitale mici, față de organele genitale mari ale tatălui lor.

Copii văd, în orice caz, deosebirile sexuale, privind la alți copii de aceeași vârstă cu dânșii.
În revista „Zeitschrift fur psychoanalytische Padagigik” (Revista pentru pedagogia psihoanalitică) a fost tratat într-un număr special despre „nudism și educație”. Cei mai mulți dintre autori foarte competenți s-au declarat în potriva acestei educații sexuale. O singură excepție a făcut Maria-Gunther Grude, care s-a declarat în favoarea gimnasticii comune nudiste, în care toți membrii familiei în pielea goală, să facă gimnastică matinală. Cei mai mulți părinți de azi ar avea un corp bine format, de care nu trebuie să se rușineze. Iar ceilalți… ? Ei, ceilalți n-au decât să spună copiilor lor :

– Priviți, eu mă trag din acea generație de oameni, în care oamenii se rușinau de corpurile lor, îl maltratau, îl schilodeau. Iată de ce corpul meu nu e atât de frumos, atât de viguros și atât de armonios ca al vostru. Voi însă, să vă iubiți corpul vostru, să vă bucurați de el și să-l cultivați ca pe cel mai de preț juvaier.

Vorbe frumoase, dar imposibile de a fi puse în practică, mai ales în vederea relelelor urmări la care pot da naștere. Dacă doamna Guterher Grude ar vedea cazurile nenorocite pricinuite de nudism pe care am avut să le tratez – ar vorbi cu totul altfel.

Această gimnastică matinală familiară nu o admit deloc. Fără a inspira copiilor falsa pudoare de a se rușina de corpul lor, dar totul trebuie să aibă o margine. Trecând marginile permise încetează foloasele și încep ponoasele. Omenirii îi place să oscilez între cele 2 extreme. O vreme nuditatea era condamnată. Femeile se rușinau și nu se lăsau să fie examinate nici de medici. Azi am căzut în extrema opusă.

În reviste, în teatre, în cărți, în săli de dans, la ștranduri, peste tot locul cultura nudismului este atât de exagerată încât se naște întrebarea dacă acest nudism exagerat, această lipsă totală de rușine este mai puțin primejdioasă decât rușinea exagerată de odinioară!

Cunosc mame, care ajută fie la spălatul, la fricționarea , la masajul fetelor lor mari, băieților lor mari, sub pretextul că este necesar pentru sănătatea lor, pentru igiena lor.

Eu însă, am analizat aceste fete, acești băieți (uneori și mamele lor) și din mărturisirile lor am ajuns la convingerea că sub pretextul igienei, se ascund dorinți și curiozități refulate, ascunse. Prin urmare :

Să lăsăm trupurile nude ale părinților să fie ascunse, nevăzute de copiii lor, să constituie un mister pentru dânșii, cu toate că în viață se prezintă ocazii neprevăzute (boli, accidente, etc.), când fără a voi, copiii văd corpurile părinților lor.

Secretul, misterul joacă un rol important în viața spirituală a omului. De vom dezvălui tineretului un mister – atunci el va voi să afle și celelalte mistere. In totdeauna va fi atras de tot ce e tenebros, neînțeles, de tot ce deșteaptă bănuiala.

Vă salută cu toată cordialitate devotatul dvs. Dr. W. Stekel.

Recomandări psihanalitice pentru mame. Wilhelm Stekel Traducere de Dr. Sigma, 1932

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.930 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.879 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...