Connect with us

Hi, what are you looking for?

Leacuri vechi

Despre halucinații

Ioana d'Arc auzind vocea Arhanghelului Mihail (1876) de Eugene Thirion (1839-1910)

Convingerea ce o are cineva despre existența unui obiect pe care crede că-l vede, că-l simte, că-l poate gusta, mirosi sau despre existența unui zgomot pe care susține că-l aude dar care în realitate nu există, iată ce este halucinația.

Lauret definește astfel halucinația :

Halucinațunea nu este o amintire, ci ceva zărit actualmente. Halucinația diferă de amintire, halucinația poate fi o repetare a senzațiunilor sau ideilor avute înainte, dar ea le crează o existență, o actualitate.

Pierderea auzului, vederii, mirosului, nu este o piedică de a avea halucinațiuni, și putem avea halucinațiuni și fără a fi nebuni. Simțul cel mai des atins este auzul și acest fel de halucinație se observă la cei atinși de melancolie, de delirul de persecuțiune și îl poate face pe nebun să fie primejdios. Un sunet, un zgomot, halucinatul îl ia drept o voce articulată, o vorbire datorită unei ființe imaginare Dumnezeu, diavol, fantomă, o persoană străină, o persoană cunoscută, etc. Cuvintele sunt în genere îndemnuri, revelații, insulte, blesteme, amenințări, repetarea propriilor idei ale bolnavului, care își închipuie procedeele cele mai ciudate pentru a explica acele sunete (electricitate, telefon, ca mâine televiziune etc.)

Halucinațiile auzului, absorbiți de gândurile lor, par a privi fără a vedea : vorbesc singuri, răspunzând acelor glasuri și sub imboldul acelor voci ei sunt în stare să comită gesturile, actele cele mai bizare.

Halucinațiile vederei este constituită din vederea ființelor sau unor obiecte îngrozitoare (nebunia legată de o otrăvire sau de o boală nervoasă).

Halucinațiile mirosului și gustului sunt mai rare :, ele coincid în același timp cu vre-o tulburare a digestiei (melancolie) și mai totdeauna sunt de natură neplăcută (miros urât, urină, etc).

În sfârșit, bolnavul poate avea halucinații generale ale sensibilității generale (zguduituri, senzația că zboară, că se înalță la cer, sau vede pe alții în cer, în nori).

Alienistul Briere de Boismont în anul 1862 atribuia halucinațiile unei puteri divine, căci zicea el :

Dacă toate halucinațiile ar trebui să fie socotite ca produsul unei imaginații în delir, toate cărțile sfinte n’ar fi decât o eroare, credințele părinților noștri, străbunilor noștri, ale noastre nu ar fi bazate pe o născocire a unor halucinați. Trebuie să ne opunem contra iruperei doctrinelor barbare ale științei care ne vor îneca.

Marele psihiatru Jean-Étienne Dominique Esquirol, în 1832 scria :

Toți vizionarii, toți extaticii sunt niște halucinați.

Progresele histologiei și ale fiziologiei cerebrale permit azi de a stabili că halucinațiile sunt urmările unui circuit scurt în sistemul nervos.
Sistemul nervos este compus din elemente nervoase, denumite de Heinrich Wilhelm Gottfried von Waldeyer-Hartz, neuroni. Când funcționarea unui oarecare număr din aceste neuroni este suspendată, ori suprimată, ceilalți neuroni neatinse funcționează exaltat, peste măsură. Aceste supresiuni funcționale se observă la indivizi aparținând

  • raselor primitive.
  • la copii.
  • la degenerați mentali, histerici ori neisterici.

Sunt anumite plante ca beladona, datura, mătrăguna, mandragora, canabis indica, mușamore, ciuperci din Siberia și dacă e să credem pe Gaius Plinius Secundus, potamantis sau salasagele a Indienilor și gelatophillis din împrejurimile Balticului, precum și oarecari toxine secretate de un organism bolnav pot produce o mișcare spasmodică a neuronilor provocând halucinații.

Halucinația se poate vedea la seminebuni, chiar la oameni la care însă nu putem susține că sunt chiar nebuni.

Nu numai că sunt artiști, ca Raphael, ca Horace Vernet a căror evocatiune vizuală se apropie de halucinație, dar sunt artiști cari pot să’și provoace halucinații adevărate.

Gravorul englez William Blake pretindea că poate să evoce când vrea, morții cei mai iluștrii și a-i face să pozeze în fața lui spre a le face portretele.

Pictorul englez Martini, după ce medita compoziția unui tablou, el vedea real persoanele ce trebuiau să figureze pe tabloul său. Într’o zi o persoană stând înaintea locului unde Martini picta, fu rugată de acesta să se dea la o parte, fiindcă-i ascundea modelul.

Ignaciu Jagnez de Loyola dădea chiar anumite reguli pentru a avea vedenii mistice :

Imobilitate absolută, să îngenuncheze, să respire cât mai ușor, să se gândească numai la chipul divin ce vrea să vază, sau la flăcările iadului, să-și închipuie de pildă chinurile celor condamnați, la miros de pucioasă, la durerea arsurilor. Să procedeze așa cel puțin câte o oră în fiecare zi și vor avea aceste vedenii mistice.

Halucinațiile religioase sunt urmările unei idei fixe.

Louise Lateau, abia după 20 de ani de meditațiuni, zări mâna lui Isus. Puțin în urmă ea zări fața lui ; mult mai târziu, îl contemplă cu totul ; apoi pretinse că îi aude vocea. Se logodi cu el și după zece ani de viață contemplativă, avu halucinația că vede drama din Golgota.

Dr. Charles Binet-Sanglé

Despre Sinucidere, Amantii Statuilor, si… alte articole

  • Ai ceva de comentat ?!! Te rog…
  • Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi (mai jos), e foarte simplu și dacă nu-ți mai place, e la fel de simplu să te și dezabonezi.
  • Și daca mai ai timp îți mai recomand să răsfoiești paginile de Facebook și de Instagram (și mai jos), că și acolo sunt niște vechituri interesante, altele decât cele de pe aici.
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 3.930 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.474 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Placeri vechi

Vizualizari: 1.879 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...

Strigoi

Vizualizari: 1.694 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...