Banii care vin de la diavol sunt de proastă calitate.
Delrio povestește că un om care a primit de la diavol o pungă plină cu aur n-a mai găsit în ea a doua zi decât cărbune și gunoi. Trecând printr-un sat, un necunoscut a întâlnit un tânăr de 15 ani, cu o figură interesantă dar sărăcăcios îmbrăcat. L-a întrebat dacă vrea să se îmbogățească. Tânărul i-a răspuns afirmativ și necunoscutul i-a dat o hârtie împăturită, spunându-i că atâta vreme cât nu o va desface va obține câți bani vrea, iar dacă nu-și poate stăpâni curiozitatea, îl va cunoaște repede pe binefăcătorul său.
Tânărul s-a dus acasă și a scuturat misterioasa comoară, din care imediat au căzut câteva monede de aur. Totuși, n-a rezistat tentației de a deschide hârtia. Înăuntru a găsit gheare de pisică, unghii de urs, labe de broască și alte oribile lucruri, încât a aruncat hârtia în foc ; abia după jumătate de oră însă ea s-a aprins. Monedele de aur au dispărut și tânărul și-a dat seama că a avut aface cu diavolul.
Un om îmbogățit de pe urma cametei, foarte zgârcit, simțindu-se în pragul morții i-a cerut soției să-i aducă sacul de bani, să-l mai vadă o dată înainte de a muri. Când l-a avut în brațe, l-a strâns cu drag la piept și a cerut să fie înmormântat cu el, simțind că i se sfâșie inima de durere la ideea că se desparte de averea lui. A murit contemplându-și aurul, fără să i se fi promis ceva sigur. Atunci, cu mare greutate, i s-a scos sacul din mâini. Dar mare a fost surpriza familiei când, deschizându-l, a găsit înăuntru doar două broaște râioase și un pic de aur!
Venise diavolul și, odată cu sufletul cămătarului, îi luase și aurul, ca pe două elemente inseparabile unul de altul.
Desigur există oameni care nu sunt de acord cu comportamentul diavolului, pentru că a frustrat familia de moștenirea ce i se cuvenea ; dar banii erau fructul speculei și al jafului și diavolul nu făcuse altceva decât să respecte voința mortului, lucru pe care nu-l făcuseră moștenitorii.
Cât despre farsa cu cele două broaște lăsate în sac, lucrul este grav. Și dacă nu-l putem ierta, îl putem totuși cât de cât accepta, deoarece chiar și sfinții făceau uneori asemenea lucruri :
Un credincios i-a trimis Sfântului Benedict două damigene cu vin vechi din cel mai bun. Comisionarul care i le ducea s-a gândit, pe drum, s-o păstreze pe cea mai mică pentru el și s-o ducă sfântului pe cea mai mare. Omul era modest. A ascuns deci damigeana într-o groapă și și-a continuat drumul. Sfântul Benedict a primit damigeana și i-a spus omului : ” Să ai grijă să nu bei din vinul care l-ai ascuns ; varsă-l cu grijă și ai să vezi ce găsești!” Rușinat, omul s-a întors și, când a ajuns la ascunzătoare, a scos damigeana și a răsturnat-o ; din ea a ieșit o năpârcă uriașă…
Mă gândesc ce semnificație au aceste două exemple : dacă le considerăm niște glume, diavolul nu pare foarte vinovat, dacă însă le considerăm răutăți, înseamnă lipsă de respect față de un sfânt.
Iată un alt exemplu : un om care n-avea la viață lui decât 20 de bănuți, s-a apucat de vândut vin trecătorilor ; și, ca să câștige mai bine, îndoia vinul cu apă. După un timp, strânse 100 de livre pe această cale necinstită. A pus această sumă într-o pungă de piele și a pornit, împreună cu un prieten, să procure vin.
În apropierea unui râu, a deschis punga și a scos o monedă de 20 de bănuți, ca să-și cumpere ceva. Ținea punga în mâna stângă și moneda în dreapta. În acea clipă, o pasăre răpitoare s-a repezit și i-a luat punga, apoi i-a dat drumul în rău. Bietul om, care-și pierduse tot avutul, i-a spus prietenului : „Dumnezeu e drept. Când am început să înșel lumea n-aveam decât 20 de bănuți ; mi-a lăsat bunul meu și mi-a luat ce am câștigat pe nedrept”.
Să încheiem amintindu-vă un obicei foarte util : se spune că atunci când gospodina face clătite din ouă, făină și lapte, în timpul slujbei de la biserică, în așa fel încât să fie gata la terminarea slujbei, va avea bani tot anul, ceea ce, bineînțeles, este foarte plăcut. De asemenea, vom avea tot anul bani dacă atunci când auzim cucul cântând pentru prima oară în acel an avem ceva bani în buzunar și vom fi bogați toată luna respectivă, dacă atunci când apare pe cer luna nouă avem asupra noastră bani.
Dicționar infernal de Jacques Colin de Plancy, 1825
Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi
