Connect with us

Hi, what are you looking for?

Placeri vechi

Desfrânatul Tiberius

Orgie în timpul lui Tiberius pe insula Capri, Henryk Siemiradzki, 1881

Urmașul lui Augustus, Tiberius, condamna la moarte pe orice bărbat sau femeie care nu se lăsa în voia lubricității sale.

Suetoniu a povestit viața lui în „Istoria celor douăsprezece Cezarii”. Din tinerețe, el avea patima vinului. În loc de Tiberius, era numit Biberius. În timp ce lucra la reforma moravurilor, el golea cupele în tovărășia lui Pomponius Flaccus, guvernator al Siriei, și a lui Lucuus Pison, prefect al Romei, care erau amicii lui de fiecare oră. În Senat, el a veștejit purtarea scandaloasă a bătrânului Sextus Gallus, dar lua masa cu acest libertin ; ospățul era servit de fete goale. Își alegea ca tovarăși la orgii sau ca înalți funcționari pe cei mai vicioși. Noua magistratură stabilită de el putea fi numită „intendența voluptăților”.

În refugiul lui din insula Capri, desfrâul lui Tiberiu lua toate formele. Fete și băieți, în cercuri triple, se prostituau în fața bătrânului împărat, devenit neputincios, inventând cele mai monstruoase plăceri.

Camerele lui erau pline de imagini lascive, iar cărțile lui Elephantis, manuale de voluptate, erau stăruitor cercetate. Pădurile și grotele insulei adăposteau perechi de tineri care imitau nimfele și satirii.

Tiberiu a săvârșit ticăloșii de necrezut.

Se spune că el obișnuia pe copiii încă sugaci să se joace între picioarele lui. Un cetățean lăsându-l să aleagă între un dar de un milion de sesterți și un tablou, unde Atalanta era reprezentată împreună cu cu Meleagru în aceeași postură ca și copilașii cu Tiberiu, el a ales tabloul pe care l-a pus în locul sacru al palatului…

În toiul sacrificiilor, abia avea răbdare să aștepte până la sfârșit, pentru a abuza de tinerii oficianți. Se juca cu viața celor mai ilustre femei. Malonia a preferat să se sinucidă, decât să cedeze acestui „bătrân murdar și dezgustător”, cum i-a spus ea în auzul tuturora.

Tiberiu a fost înfățișat într-o pictură printr-un țap care linge o capră : toți l-au recunoscut.

Lista cruzimilor lui e nesfârșită. Pedeapsa cu moartea era prea blândă. Când unii dintre cei închiși, ca să scape de tortură, își provocau singuri moartea, ei erau salvați ca să fie iarăși închiși. Nici fetele, nici copiii nu erau cruțați. Mulți nevinovați au fost aruncați în Tibru.

Când a murit, bucuria romanilor a fost mare. Poporul, care imita desfrânările lui Tiberiu, nu suporta însă cruzimile lui. Ei ceru să se arunce în Tibru cenușa unui împărat care nu merită un loc nici în lumea umbrelor.

Eugen Relgis, 1932

Dacă vrei să fii la curent cu ce noutăți de maidemult apar pe aici, îți recomand să te abonezi .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recente

Newsletter

Despre Autor

Vitalie Bichir

Mă numesc Vitalie Bichir și sunt actor, dar asta n-are nici o legătură cu ce fac eu aici.
Adun texte scrise maidemult, care pentru unii, poate, sunt niște vechituri fără valoare, dar mie-mi plac și culmea, unele mă și distrează.
Adică vreau să fac / un fel de Bric-à-brac (uite că mi-a ieșit și-o rimă) , ceea ce însemnează din franțuzește: „Magazin de vechituri; vechituri, lucruri fără valoare, uzate și demodate” spune Dex-ul. Bric-à-brac-a-la-bichir.

 

Articole asemanatoare

Strigoi

Vizualizari: 4.256 Strigoiul se naşte ca orişice copil; el însă se cunoaşte căci are pe cap o chitic, tichie, căiţă, perdeă , sau pe...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.581 Curtezane celebre  (urmare) Amorul fizic, mai mult sau mai puțin „romantic”, dar rezultat din același instinct de reproducere, a avut o zeiță...

Strigoi

Vizualizari: 2.176 ...Bărbaţelul meu Iubit! De aseara ai murit, Of! şi nu pociu sa te uit. Şi la altul sa ma uit! El acum,...

Placeri vechi

Vizualizari: 2.041 Curtezane celebre  (urmare) În primii ani ai Romei, în epoca regilor, o curtezană cu numele de Flora își câștigă celebritatea în același...